Európa bajnoki csapatmustra - A csoport

• 2012. június 01., péntek •
Egy hét és elkezdődik az idei év legjobban várt labdarúgó eseménye a 2012-es Európa Bajnokság. A Frisss.hu-n június 8.-ig az EB kezdetéig, bemutatjuk az Európa bajnokság 16 csapatát, a résztvevő országok keretét és egy játékost aki húzóember lehet országa válogatottjában. Kezdetnek az A-csoport 4 válogatottja kerül terítékre.

A frisss.hu-n két hete a kontinesviadal mezeit mutattuk be, most a résztvevőkön van a sor. Az A csoportot sokan (nem alaptalanul) a leggyengébb csoportnak tartják, annak ellenére, hogy két egykori győztes is tagja a kvartettnek. A csoport tagjai: a rendező Lengyelország, aki másodszor szerepel az Európa Bajnokságon, a 2004-es győztes Görögország, az 1996-ban diadalmaskodó Csehország és a 2008-ban bronzérmet szerző Orosz válogatott.

Lengyelország

Kapusok: 1 Wojciech Szczesny (Arsenal), 22 Przemyslaw Tyton (PSV), 12 Grzegorz Sandomierski (Jagellonia)

Védők: 2 Sebastian Boenisch (Werder Bremen), 15 Marcin Kaminski (Lech Poznan), 4 Damien Perquis (Sochaux), 20 Lukasz Piszczek (Dortmund), 13 Marcin Wasilewski (Anderlecht), 14 Jakub Wawrzyniak (Legia), 3 Grzegorz Wojtkowiak (1860 München)

Középpályások: 16 Jakub Blaszczykowski (Dortmund), 5 Dariusz Dudka (Auxerre), 21 Kamil Grosicki (Sivasspor), 6 Adam Matuszczyk (Düsseldorf), 18 Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), 11 Rafal Murawski (Lech Poznan), 7 Eugen Polanski (Mainz), 10 Ludovic Obraniak (Bordeaux), 8 Maciej Rybus (Tyerek Groznij), 17 Rafal Wolski (Legia)

Támadók: 23 Pawel Brozek (Celtic), 9 Robert Lewandowski (Dortmund), 19 Artur Sobiech (Hannover)

Lengyelországnak, az egyik rendezőnek nagy szerencséje volt, a legkönnyebb csoportba nyertek besorolást. Elnézve a riválisokat és a Lengyel keret erősségét, akár még a csoportgyőzelem is összejöhet. A keret gerincét a Bundesligában duplázó Borussia Dortmund három játékosa adja. Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczykowski és Robert Lewandowski hazájuk válogatottját is győzelemre vezetnék. Eddig egyszer szerepeltek, kontinensviadalon, még 2008-ban Ausztriában, akkor nem jutottak tovább a csoportkörből.

Akitől sokat várnak: Robert Lewandowski

A Borussia Dortmund csatára az idei évben igazi sztár lett, 22 góljával felállhatott a dobogóra a mesterlövészek versenyében, ám csapatával mindenkit megelőzött. Megnyerték a német bajnokságot és a német kupát is. Robertnek kulcsszerepe volt mindkét kupa elnyerésében, a bajnokságban az ő góljával verték meg a nagy rivális Bayern Münchent, a kupában pedig – szintén a bajorok ellen – három góllal és két gólpasszal vette ki részét az 5:2-es győzelemből. Több csapat érdeklődését is felkeltette, a Juventus, a Chelsea és a Valencia is vinné, ám a Dortmund borsos árat szabott érte, ami egy jó EB szereplés után még nagyobb lehet.

Görögország

Kapusok: 1 Kosztasz Halkiasz (PAOK), 13 Mihalisz Szifakisz (Arisz), 12 Alexandrosz Corvasz (Palermo)

Védők: 15 Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), 8 Avraam Papadopulosz (Olympiakosz), 19 Szokratisz Papasztathopulosz (Werder Bremen), 5 Kirjakosz Papadopulosz (Schalke), 4 Szteliosz Malezasz (PAOK), 20 Joszif Holevasz (Olympiakosz), 3 Jorgosz Cavelasz (Monaco)

Középpályások: 6 Grigorisz Makosz (AEK), 2 Joannisz Maniatisz (Olympiakosz), 21 Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), 10 Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), 16 Jorgosz Fotakisz (PAOK), 22 Kosztasz Fortunisz (Kaiserslautern)

Támadók: 18 Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), 23 Jannisz Fetfacidisz (Olympiakosz), 7 Jorgosz Szamarasz (Celtic), 14 Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), 17 Theofanisz Gekasz (Samsunspor), 9 Nikosz Liberopulosz (AEK), 11 Kosztasz Mitroglu (Atromitosz)

2004-ben csoda számba ment, hogy az Otto Rehagel irányította görög válogatott felülhetett Európa trónjára. Soha nem látott még Görögország akkora ünneplést, mint amekkorát a Portugália felett aratott győzelem után csaptak. Idén még nagyobb csoda lenne, ha a Hellének végül győznének. Nincsenek sztárok  Fernando Santos csapatában, a csapategység lehet az Ő fegyverük. A legnagyobb meglepetés hogy bekerült a keretbe a 36 éves Nikosz Liberopulosz is, aki csak két Eb-selejtezőn lépett pályára, ám az AEK Athénban mutatott jó formájával sikerült meggyőznie a görög kapitányt. A csoportból való továbbjutás is meglepetés lenne.

Akitől sokat várnak: Kirjakosz Papadopulosz

Ha valakit ki kell emelni idei teljesítménye alapján, az biztosan a Shalke 04 mindössze 20 éves védője. Fiatal kora ellenére már az első évében alapember lett a BL szereplést érő, bajnoki bronzérmet szerző csapatnak, és sokan már most a Bundesliga legjobb belső védőjének tartják. Sok múlik a játékán, a hátsó rész stabillá tételét várják a fiatal védőtől, aki a Görög labdarúgás legnagyobb ígérete.

Oroszország

Kapusok: 1 Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), 16 Vjacseszlav Malafejev (Zenit), 13 Anton Sunyin (D. Moszkva)

Védők: 2 Alekszandr Anjukov (Zenit), 12 Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), 4 Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 3 Roman Saronov (Rubin Kazany), 19 Vlagyimir Granat (D. Moszkva), 21 Kirill Nababkin (CSZKA Moszkva)

Középpályások: 7 Igor Gyenyiszov (Zenit), 6 Roman Sirokov (Zenit), 8 Konsztantyin Zirjanov (Zenit), 5 Jurij Zsirkov (Anzsi Mahacskala), 17 Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), 23 Igor Szemsov (D. Moszkva), 22 Gyenyisz Glusakov (Lokomotiv Moszkva), 9 Marat Izmajlov (Sporting CP), 15 Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva)

Támadók: 10 Andrej Arsavin (Arsenal – kölcsönben a Zenitnél), 11 Alekszandr Kerzsakov (Zenit), 14 Roman Pavljucsenko (Lokomotiv Moszkva), 18 Alekszandr Kokorin (D. Moszkva), 20 Pavel Pogrebnyak (Fulham)

2008-ban robbant be a köztudatba az oroszok új generációja, akik valószínűleg az ausztriai EB-n a döntőig menetelnek, ha nem a későbbi győztes spanyolokkal találkoznak. A válogatott még mindig a 2008-as hősökre épül, ám sokat változott a világ, az akkor még ígéretes játékosok közül senki sem tudott európai karriert befutni, még a csodagyereknek tartott Andrej Arsavin is felsült az Arsenalban. Ennek ellenére bízhatnak a továbbjutásban a Szborjana hívei, hiszen az A csoportban magasan az ő keretük a legerősebb. Hogy ez mire lesz elég, az jövő héten kiderül.

Akitől sokat várnak: Andrej Arsavin

Arsavin még mindig az orosz válogatott esze, motorja és karmestere. Alapvetően meghatározza a játékukat, hogy milyen napot fogott ki az Arsenalt is megjárt sztár. Óriási reményekkel érkezett az ágyúsokhoz ám a biztató kezdés után, nagyon visszaesett a teljesítménye, az utolsó hónapokban már csereként is alig jutott szóhoz. A Zenitben aztán újra úgy játszott, mint négy évvel ezelőtt és bajnoki címhez segítette csapatát.  Az orosz válogatottnak nagyon nagy szüksége lenne egy csúcsformában játszó Arsavinra.


Csehország

Kapusok: 1 Petr Cech (Chelsea), 16 Jan Lastuvka (Dnipro), 23 Jaroslav Drobny (HSV)

Védők: 12 Frantisek Rajtoral (Plzen), 5 Roman Hubník (Hertha), 6 Tomás Sivok (Besiktas), 3 Michal Kadlec (Leverkusen), 2 Theodor Gebre Selassie (Liberec), 8 David Limbersky (Plzen), 4 Marek Suchy (Szpartak Moszkva)

Középpályások: 10 Tomás Rosicky (Arsenal), 13 Jaroslav Plasil (Bordeaux), 9 Jan Rezek (Anorthoszisz), 18 Daniel Kolár (Plzen), 19 Petr Jirácek (Wolfsburg), 11 Milan Petrzela (Plzen), 14 Václav Pilar (Plzen), 17 Tomás Hübschman (Sahtar), 22 Vladimír Darida (Plzen)

Támadók: 15 Milan Baros (Galatasaray), 21 David Lafata (Jablonec), 20 Tomás Pekhart (Nürnberg), 7 Tomás Necid (CSZKA Moszkva)

Generációváltáson ment át a Cseh válogatott, ám a csapat gerincét még mindig a régi motorosok, a 2004-ben elődöntőig jutó csapat játékosai adják. Petr Cech, Tomás Rosicky, Jaroslav Plasil, Milan Baros játéka még mindig alapvetően meghatározza a válogatott játékát. Számukra ez lehet az utolsó nagy világverseny, amin megmutathatják mit is tudnak, ha megrázzák magukat és képesek úgy játszani, mint 2004-ben, képesek lehetnek a meglepetére és továbbjuthatnak.

Akitől sokat várnak: Petr Cech

A cseh kapus évek óta a világ élvonalában van, elképesztő teljesítményre képes, talán korának egyik legjobb kapuvédője. Csodálatos év van mögötte, idén végre elhódította a Bajnokok Ligája trófeát a Chelseavel úgy, hogy a döntőben, a tizenegyes párbajban két bűntetőt is kifogott. A siker okozta eufória a kontinenstornáig is kitarthat, akkor pedig nagyon nehéz lesz gólt rúgni a jelenlegi legjobb és legsikeresebb Cseh játékosnak. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére