Alkotmányjogi panasszal él a Fidesz plakát ügyben

• 2024. május 16., csütörtök •
A Kúria döntéséről és a Savaria Fórum kifogásolható gyakorlatáról tartott sajtótájékoztatót Illés Károly és Horváth Gábor.
Alkotmányjogi panasszal él a Fidesz plakát ügyben

Ha első ránézésre nem tudja megkülönböztetni a szombathelyi járókelő a - sokak szerint eredeti funkcióját be sem töltő - önkormányzati identitáskampány és az ÉSZ politikai célú plakátjait, az nem véletlen. Utóbbi számára akár hasznos is lehet, hogy a választók lépten-nyomon ugyanazokba az arculati elemekbe botlanak, más kérdés, hogy a városi cégek által megrendelt reklámokat közpénzből, Szombathely költségvetéséből fizették. Így könnyű, gondolhatják többen, ám hogy mindez törvénytelen-e, vagy sem, a tisztességtelennek tűnő jelenség ellen tiltakozó Fidesz-KDNP pártszövetség és az érintett Éljen Szombathely! Egyesület a megfelelő fórumokra bízva igyekszik eldönteni. Ennek fejleményeiről tájékoztatta a helyi sajtót Illés Károly, a Fidesz Szombathelyi Szervezetének elnöke csütörtökön.

Közölte, a Kúria szerint az identitáskampány és az ÉSZ plakátjainak arculati elemei nemhogy hasonlóak: egész konkrétan megegyezőek. - A helyzetet súlyosbítja, hogy a Kúria helybenhagyta a Területi Választási Bizottság azon döntését, hogy az Állami Számvevőszékhez fordul az ügyben. E szervezetnek lesz feladata megvizsgálni, hogy tiltott kampányfinanszírozás történt-e  - fogalmazott Illés Károly. Elmondta azt is, szerintük tisztességtelen módszerekkel próbál előnyhöz jutni a jelenlegi városvezetés, amit a jobboldal elítél, és bízik abban, hogy a választópolgárok átlátnak ezeken. - Irdatlan plakátmennyiség lepte el a várost, ebből nyilvánvaló, milyen hatalmas összeget fordítottak e célra, és nemrég még ezt is megduplázták - utalt a Fidesz városi elnöke az előző nap kikerült Dobrev Klára-plakátokra. Reméli, hogy az embereket nem lehet ezzel becsapni.

Az Állami Számvevőszék ilyen ügyben még nem vizsgálódott, ezért precedensértékűnek tekinthető a mostani eljárás. Ismét egy botrány, ami miatt reflektorfénybe kerül Szombathely - hangzott el. Illés Károly bejelentette: továbbviszik az ügyet, és alkotmányjogi panasszal élnek. A beadvány előkészítés alatt áll - mondta.

Horváth Gábor ugyancsak beadvánnyal élt a Helyi Választási Bizottság felé az önkormányzati fenntartású Savaria Fórum szerinte etikátlan eljárása miatt. A körzetében újrainduló képviselő elmondta, hogy a lap hosszú interjút készített vele, amelynek tartalmát utóbb le is ellenőrizte. Annak ellenére azonban, hogy írásban elkérte a fotókkal beszerkesztett végleges verziót, és egy válaszban meg is erősítették számára, hogy megkapja, mégsem láthatta a nyomdába kerülő cikket. Ennek tükrében úgy érzi, "beetették", feleslegesen kértek tőle fotókat, és hagyták abban a hitben, hogy korrektek lesznek vele. A bizottság döntéséről később ad tájékoztatást.

Horváth Gábor kifogásolta még, hogy a városi lapban szerinte az ellenfél lejáratását szolgáló fizetett politikai hirdetések jelenhetnek meg. - Igaz, hogy ezek 2019-ben is jelen voltak már a Savaria Fórumban, a főszerkesztő ugyanis erre az előzményre hivatkozik, azonban tény, hogy az előző választások alkalmával már szintén a baloldal volt többségben Szombathelyen. Ez a gyakorlat tehát, azaz a lejárató hirdetések megjelenése az önkormányzat által fenntartott újságban, a baloldalhoz kötődik, az ő akaratuk érvényesül ezzel - szögezte le. Közvetetten ez akár Nemény András kampányát is szolgálhatja - utalt rá. Azt a gyakorlatot, hogy a városi forrásból működő hetilap teret ad az ellenfél gyalázásának, lejáratásának, be kell fejezni - mondta, hozzátéve, hogy a Savaria Fórum feladata inkább a jelölti programok népszerűsítése lenne.

Megemlítette: az ÉSZ vagyonokat költött a plakátokra és a habkartonokra, ekkora forrás azonban korábban nem szerepelt az egyesület beszámolójában. Érdekes lesz figyelni jövőre, hogyan számol el ezzel a becslések szerint 150 millió forint körüli összeggel a szervezet - vetette fel Horváth Gábor.

közösség

további frisss

lap tetejére