Nem divat már a véres konkurenciaharc, belátták az együttműködés fontosságát a vasi turisztikai szereplők

há • 2024. május 16., csütörtök •
A turizmus igazi húzóágazata lehet a gazdaságnak. Hogy ez valóban így legyen, közös gondolkodásra, a szereplők között együttműködésekre, a digitalizáció teljes elterjedésére és jó marketingre van szükség. Ez is kiderült azon a szerdai turisztikai konferencián, amelyet a Haladás VIP termében tartottak a Szombathelyi Polgári Esték keretében.
Nem divat már a véres konkurenciaharc, belátták az együttműködés fontosságát a vasi turisztikai szereplők

A házigazda dr. Hende Csaba arról beszélt a köszöntőjében, hogy a nemrég megújult jáki templom csak egy a számos kincs közül, amely térségünket gazdagítja. A képviselő felidézte Orbán Viktor 2012-es látogatását, amelyen eldőlt, a kormány jelentős összeggel támogatja a beruházást. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a turizmus fontos gazdasági ágazat, hiszen a vendégek költései mellett a helyieknek munkát, megélhetést biztosíthat - fogalmazott. Nagy Márton levelét Jagodits Zsuzsa olvasta fel, ebben a nemzetgazdasági miniszter arról írt, hogy 2010 után korszakváltás kezdődött a turizmusban, amely válságálló is volt, bizonyította ezt az elmúlt időszak. Kiemelte, az idegenforgalom desztináció alapúvá vált, és fontos szempont lett az értékesíthetőség. Jelenleg a teljes GDP 10 százalékát termeli meg ez az ágazat, és országos szinten 400 ezer család megélhetése függ tőle.

A szakmai előadásokat Szántó Krisztina, a Magyar Turisztikai Ügynökség osztályvezetője kezdte, aki a digitalizáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a vendégek már régóta így intézik a foglalásaikat, ideje, hogy felzárkózzon mindehhez a szolgáltató szektor is. Körükben a digitalizáció már régen nem számít előnynek, hiánya viszont komoly hátrány. Számokat is említett, a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma növekszik, idén új rekordévet várnak a szakemberek. Vas vármegyében az év első negyedévében kiugróan komoly növekedés tapasztalható, a legnépszerűbb úti célok Sárvár és Bük.

Utóbbi attrakciója, a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója, Gajda Tibor leszögezte, közel egymilliárd forintos eredménnyel zárták a tavalyi évet, és igyekeznek úgy működni, hogy ne legyenek jegyárérzékenyek. Éppen ezért bővítik portfóliójukat, fagyit gyártanak, limonádét palackoznak, és a rendezvényszervezésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Rávilágított: a külföldi vendégek körében (főleg a cseheknél) nagyon népszerűek, a belföldi piacon ennél valamivel kevésbé sikeresek. Beszélt arról is: Sárvárral nem konkurenciái egymásnak, inkább össze kell fognia a két településnek, mert egymás sikerességében érdekeltek, így jelennek meg a külföldi reklámokban is.

Sárvár újonnan átadott beruházását, a Meleát mutatta be Alfred Hackl, aki ismertette a koncepciójukat. Az egészségügyi és hotelszolgáltatásban is magas minőséget megcélzó vállalkozás jelenleg a tesztidőszakát éli, de már sikeresnek tűnik. Az osztrák üzletember tanácsot is adott hazai kollégáinak: legyenek büszkék Magyarországra, az ország kincseire, értékeire, mert ezt megérzik a vendégek is, és kifizetődik.

A Vas Megyei Turizmus Szövetség képviseletében dr. Kondora Bálint elnök tartott előadást. Részletezte a Visitvas brand mögött meghúzódó elképzelést, ami a térség kisebb turisztikai szereplőinek összefogására, közös megjelenésére épül. Bemutatta az utazásszervező blogjukat, és beszámolt a vendéglátóhelyek közös marketingkampányáról is.

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. Ezen Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa a turizmus munkaerőigényéről beszélt. Az oktatás a jövő alapja, ezért fontos, hogy a még rövid múlttal rendelkező turizmus-vendéglátás szak is úgy épüljön fel, hogy a hallgatók minél több gyakorlati tapasztalatot gyűjthessenek már a képzés ideje alatt. Ez a duális módszer lényege, jegyezte meg. Meglátása szerint a turizmus fejlesztése érdekében együtt kell működnie az egyetemnek, Szombathelynek és a vármegyének hosszú távon.
Szó volt még a korszerű marketingmódszerekről, az ipar és a turizmus sokszor ellentmondónak tűnő érdekeiről, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó kikapcsolódási lehetőségekről, mint amilyen a horgászat.

közösség

további frisss

lap tetejére