Orbán Viktor: Fico esetében egy háborúpárti merénylőről van szó

• 2024. május 17., péntek •
Egy olyan választás előtt állunk, amely eldöntheti a háború és a béke kérdését, és nagyon kellett volna egy békepárti vezető – mondta Orbán Viktor.
Orbán Viktor: Fico esetében egy háborúpárti merénylőről van szó

Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában interjúját azzal kezdte, hogy kijelentette: mindenkit szíven ütött a Robert Fico elleni merénylet, mindenki megrendült, majd hozzáetette: 

ide jutott Európa.

A kormányfő megjegyezte, a merénylet ténye meglepő, azonban az, hogy Európában az erőszak szintje nő, nem hiszi, hogy bárkit meglepne - írja a Mandiner. Orbán Viktor felsorolta, hogy korábban történtek terrortámadások, majd jött a háború „és az emberek átdolgozása háborúpártivá”. A miniszterelnök úgy fogalmazott, Európa álláspontja radikálisan megváltozott a háború ügyében az elmúlt években, ugyanis a sisakoktól eljutottunk a katonák küldéséig. 

A SZLOVÁK MERÉNYLETRŐL ELMONDTA, ROBERT FICO MEGTÁMADÁSA AZÉRT IS KÜLÖNÖSEN MEGRÁZÓ, MERT AZ EU-T A BÉKE ÉRDEKÉBEN HOZTÁK LÉTRE. 

Orbán Viktor szerint, ha az elején elmondják, hogy az unió nem hoz békét és jólétet, sokan nem csatlakoztak volna. „Az erőszak mennyiségét csökkenteni kell!” – tette hozzá a kormányfő. Robert Fico megtámadása a kormányfő szavai szerint egy politikai szempontból is nagy veszteség, a szlovák miniszterelnök a legfontosabb időszakban dőlt ki a küzdelemből. 

Egy olyan választás előtt állunk, amely eldöntheti a háború és a béke kérdését, és nagyon kellett volna egy békepárti vezető” 

– húzta alá a kormányfő, majd megjegyezte, most Magyarországnak kétszeres erővel kell küzdenie a mostani helyzetben.

 „Egy progresszív háborúpárti elkövetővel van dolgunk Szlovákiában” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint nagy erők vannak a háborúpárti oldal mögött, sokan érdekelt a háború kiterjesztésében. 

Orbán Viktor kijelentette, új, békepárti szövetségeseket keres most, a katonák küldésének ügyében az olaszok ugyanazt mondják, mint mi, így a kormányfő szavai szerint „van mozgásterünk”.

 A legfontosabb, hogy a szuverenitásunkat meg kell őrizni” 

– mondta a miniszterelnök, majd kijelentette, a NATO ukrajnai missziót szervez és „mindent el kell követni, hogy Magyarországot ebbe ne húzzák bele”. Orbán Viktor elmondta, összesen 100 milliárd dollárt akarnak erre a misszióra költeni. A kormányfő szerint a mostani háború helyzetben az emberéleten túl a gazdaság is szenved, amely tönkreteszi nemzedékek munkáját. 

Magyarországon a baloldal háborúpárti, mert azoktól kapják a pénzt, akik folytatnák a háborút. Aki a Fideszre szavaz, az a békére szavaz”

– fogalmazott Orbán Viktor, majd bejelentette, még a választások előtt Magyarországra látogat a NATO főtitkára. 

Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatásáról a kormányfő kijelentette, hazánknak találkozási pontnak kell lennie a nyugati és a keleti technológia között, erre pedig a legjobb példa a debreceni ipari park. Orbán Viktor megjegyezte, ott tart ma a világgazdaság, hogy nem kizárólag a nyugat, hanem a kelet is ott van a legfejlettebb technológia területén. A cél, hogy a legmodernebb nyugati és keleti technológia érkezzen hazánkba. 

Kína számos területen az élre tört. Nem szabad a magyar gazdaság érdekeit ideológiai kérdések alá rendelni”

– húzta alá a miniszterelnök, majd hozzátette, amíg a világ a blokkosodás felé halad, óriási a verseny a kapcsolatokért. „Ne legyünk balekok, mert míg egyesek óvatosságról beszélnek, addig agresszív gazdasági terjeszkedést folytatnak” – tette hozzá Orbán Viktor. 

Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére