Megint begyűrűzött a sportba a politika – kizáratnák Izraelt a FIFA-ból

• 2024. május 18., szombat •
Több ország labdarúgó-szövetsége is támogatja a zsidó állam tagságának megszüntetését.
Megint begyűrűzött a sportba a politika – kizáratnák Izraelt a FIFA-ból

A Palesztin Labdarúgó-szövetség követeli, hogy Izraelt zárják ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségből (FIFA), mert szerintük a zsidó állam folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben – idézi az az Associated Press cikkét az Index. 

A FIFA válaszában közölte, kikérik egy független jogi csoport véleményét, majd egy rendkívüli tanácsülésen döntenek a palesztin javaslatról,

amely Izrael nemzetközi labdarúgásból való kizárására irányul az Associated Press - olvasható a Mandiner.

„A labda az önök térfelén pattog” – mondta Dzsibril Rajub, a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnöke a FIFA elnökének a bangkoki találkozón. Gianni Infantino a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vezetője a szervezet kongresszusán ismertette a javaslatot, miután a palesztin és az izraeli labdarúgó-szövetség képviselői felszólalhattak a 211 tagszövetség előtt.

„A helyzet sürgősségére való tekintettel rendkívüli FIFA-tanácsot hívunk össze, amely július 25. előtt kerül megrendezésre. A jogi szakemberek véleményét figyelembe véve meghozzuk a megfelelő döntéseket”

 – közölte Infantino.

A palesztin kezdeményezés szerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot a Gázai övezetben, és felhívta a többi tagország figyelmét a FIFA emberi jogokkal és a diszkrimináció elleni küzdelemmel összefüggő kötelezettségvállalásokra. A palesztin szövetség azt írta, hogy „Gázában az összes futballinfrastruktúra megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott”, és közölte, hogy 

az indítványt Algéria, Irak, Jordánia, Szíria és Jemen is támogatja.

 „A palesztin nép, beleértve a palesztin futballcsaládot is, példátlan humanitárius katasztrófát él át” – mondta Dzsibril Rajub. Hozzátette, hogy a szankciós javaslat miatt fenyegetések érték őt Izrael részéről. „Az izraeli külügyminiszter megfenyegetett, hogy bebörtönöz, ha nem vonom vissza ezt a javaslatot, de a világon egyetlen hatalom sem állhat az igazság útjába” – tette hozzá Rajoub.

Az izraeli válogatott az október 7-i terrortámadásokat követően Magyarországon, a felcsúti Pancho Arénában játszotta hazai mérkőzéseit. Júniusban pedig a magyar labdarúgó-válogatott ellen lépnek pályára felkészülési mérkőzésen. 

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: Pixabay

közösség

további frisss

lap tetejére