Savaria Karnevál: bő egy hét múlva kezdődik a történelmi forgatag

STK, frisss • 2018. augusztus 17., péntek •
Megtartották a szervezők a XIX. Savaria Történelmi Karnevál előtti utolsó sajtótájékoztatójukat, ezen több újdonságról és változásról is beszámoltak.
Savaria Karnevál: bő egy hét múlva kezdődik a történelmi forgatag

A rendezvényen kóstolhatunk Mátyás korabeli receptek alapján készült kenyeret és kalácsot, az ugróköteles Bánhegyi Adrienn jóvoltából pedig augusztus 26-án, vasárnap Guinness-rekord kísérletnek szurkolhat a közönség a Fő téri színpadon.

A Nagy Háború: könyvbemutatók és kiállítás 

Az idei Savaria Történelmi Karneválon a Katonatörténeti Kiállításon megjelenik a Nagy Háborús Emlékév 2018. programsorozat keretében két igazán kuriózumnak, egyedinek számító rendezvény - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Az IDEHAZA Kulturális Egyesület Vasi k.u.k.  matrózok Hagyományőrző csoport kiadásában az Osztrák – Magyar haditengerészet szolgálatában Vasvármegye c. könyv bemutatójára kerül sor a Katonatörténeti Kiállításon. Ideje: 2018. 08. 22. – szerdán - du. 17 óra. A kötetben az egyesület kutató és gyűjtő munkájának eredményeként a haditengerészetben szolgált Vasvármegyei matrózok nevei, és rövid életrajzuk szerepel.

A második rendezvény, a Karnevál felvezető programja, a Magyar Katonai Titkosszolgálat 100 évet bemutató kiállítás és könyvbemutató lesz, 2018. 08. 23-án –csütörtökön - du. 15 órakor szintén a Katonatörténeti Kiállításon. Először fordul elő, hogy a katonai titkosszolgálat kilép a nyilvánosság elé. A kiállítás a katonai hírszerzés és elhárítás történetét dolgozza fel a megalakulásától napjainkig. A könyvbemutatón a Magyar Katonai Elhárítás története kerül bemutatásra. A könyv az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálatától napjainkig kíséri figyelemmel a katonai elhárítás történetét, szervezeti felépítésétől a kiragadott kémtörténetek bemutatásán keresztül.

Hunyadi-emlékév: kalács és kenyér középkori recept alapján

A karneválon minden évben új gasztronómiai terméket kóstolhatnak a látogatók. Az idei esztendőt Mátyás király születésének 575., trónra kerülésének  560. évfordulója alkalmából Mátyás-emlékévnek nyilvánították.  A király életéből a népi hiedelem valóságos mesét szőtt, mindenki ismeri a jóságáról és igazságszeretetéről szóló történeteket. Idén ehhez kapcsolódva két újdonsággal is készült a Zsolnai Pékség, ezekről Zsolnai Zoltán tulajdonos beszélt.

Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették: Az első lépésben lisztből, sárgabarack- és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érleltek. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs és sárgabarack darabokkal valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. „vaskoronákban „sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták 

Beatrix dél Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászt. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. A magyar királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipó formát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumbúzából.

A kalácsot és a kenyeret, valamint a Savaria Karnevál kenyerét is a Zsolnai Pékség standján lehet majd megvásárolni és megkóstolni a Savaria Történelmi Karnevál alatt. 

Kísérletek, versenyek, talkshow: az ELTE-SEK is jelen lesz a Karneválon
Eötvös Loránd születésének 170. évfordulója alkalmából az ELTE-SEK is hangsúlyosabban jelenik meg a Savaria Történelmi Karneválon, ennek részleteit dr. Németh István, az ELTE-SEK rektorhelyettese ismertette.

Péntek délelőtt, a Történelmi Témaparkban látványos, nagy múltú fizikai kísérleteket láthatnak majd a látogatók az ELTE-SEK fizika tanszékének professzorai, és egykori hallgatói közreműködésével.

A karneváli felvonulásban az eltés diákok Eötvös Loránd korszakát idézik meg, maga az egyetem pedig a Berzsenyi Dániel téren az ELTE-SEK standon várja a diplomázni szándékozó diákokat, érdeklődőket. A kiemelt vendégek között találkozni lehet az ELTE új hallgatóival, Gyurácz Rékával, Halász Bencével, Dévai Boglárkával is, akiktől a sikeres EB szereplésről kaphatunk információkat.

Esténként az ELTE SEK Csillagvizsgálójában távcsöves megfigyelés során lehet barangolni az égbolton. 


Magyar udvar a Berzsenyi téren: néptánc és népzene minden mennyiségben
Magyar udvar először tavaly működött a karneválon, de akkora sikerrel, hogy egyből ki is nőtte a programnak otthont adó ingatlant.  Idén ezért új helyszínen, megújult programkoncepcióval, kibővült tartalommal várja a magyar néptáncot, népzenét és népművészetet kedvelő közönséget a házigazda, Ungaresca Táncegyüttes, amelynek vezetője, Horváth Győző beszélt a sajtóképviselőinek.

Napközben  népi kézműves foglalkozásokkal,  koncertekkel, esténként pedig  táncházzal, tánctanítással  töltheti idejét a térre látogató.

 
Változások a programban: Bánhegyi Adrienn Guinness-rekordkísérlete a Fő téren, LGT-zenére 
A karneváli programokat idén nagyon korán, május végén megjelentették nyomtatásban. Azóta történt pár változás a meghirdetett események körében - tájékoztatta a sajtó képviselőit Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. A péntek délutánra hirdetett Tribali koncert helyett a Csángálló Zenekar lép a Fórum Színpadra.

Vasárnap délután  Guinness-rekordkísérletnek ad otthon szintén a Fórum Színpad, ahol Bánhegyi Adrienn, Szombathely (és Magyarország) ugróköteles nagykövete, a Cirque de Soleil tagja a triplázás rekordját fogja megdönteni. Adrienn 2006-tól 2016-ig  tartotta a folyamatos triplázás rekordját 330 ugrással.  Az ugróköteles versenyszámok között talán ez az egyik legnehezebb versenyszám, hiszen itt nincs lehetőség hibázni. Tíz év után, egy amerikai lány döntötte meg a rekordot, 401 ugrással, a jelenlegi Guinness Rekord pedig 427 ugrás. Reményeink szerint az LGT emlékzenekar koncertje alatt, a szigorú és hiteles számlálás mellett megdől a rekord, Adrienn jóvoltából.

A programváltozásokat a karnevál hivatalos honlapja, a www.karnevalsavaria.hu, illetve a rendezvény Facebook-oldala minden esetben követi, így kérik a közönséget, hogy az aktuális állapotról mindig a holnapról tájékozódjanak, ahol a „programok” menüpont alatt  napi, helyszíni, és érdeklődés szerinti szűrést is választhat a karneválozó. A honlap mobil-optimalizált, így a program-információk a telefonokra is letölthetők.

Változik a közlekedés és a buszközlekedés a Savaria Karnevál miatt

Útlezárásokra már augusztus 21-én estétől lehet számítani a belvárosban, várhatóan a rendezvény utáni hétfőig, augusztus 27-ig. A lezárásokról a www.karnevalsavaria.hu ad pontos tájékoztatást.

Az Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) tájékoztatása alapján az idei Savaria Karnevál rendezvényei miatt az érintett autóbuszok az alábbiak szerint közlekednek.

2018. augusztus 21-én (kedden) 10.00 órától üzemzárásig a Rákóczi Ferenc utcában közlekedő helyi autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyeket nem érintik. Az érintett helyi menetrend szerinti autóbuszjáratok (6, 12, 12B, 21, 21B) a Thököly I. utca – Mátyás király u. – Zrínyi Ilona utca – Rákóczi F. utca útvonalon közlekednek.

2018. augusztus 22-én (szerdán) üzemkezdettől 2018. augusztus 27-én (hétfőn) üzemzárásig a 30Y és 35-ös vonalszámú menetrend szerinti helyi járatok a Vasútállomás – Szelestey László utca (Széll Kálmán utca) – Petőfi Sándor utca útvonalon közlekednek, és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak. Az 5H, 6, 6A, 7, 8, 9, 10H, 12, 12B, 21, 21B, 26, 27 jelzésű helyi menetrend szerinti autóbuszjáratok a Hunyadi út – Szent Flórián körút – Mátyás király utca útvonalon közlekednek, és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak. Azonban nem érintik az Aluljáró (Thököly utca) – Városháza – Batthyány tér – Rákóczi utcai iskola, továbbá a 9-es jelzésű autóbuszok a Piac elnevezésű megállóhelyeket.

A regionális és szerződéses autóbuszjáratok a Szombathely, Városháza és a Szombathely, aluljáró (Thököly utca) elnevezésű megállóhelyeket nem érintik, helyettük a Szombathely, aluljáró (Szent Márton utca) elnevezésű megállóhelyen állnak meg.

2018. augusztus 24-én és 25-én (pénteken és szombaton) 17.00 órától üzemzárásig (esőnap esetén augusztus 26-án 9.00 órától 14.00 óráig) a karneváli felvonulás miatt a Széll Kálmán utcában közlekedő autóbuszok nem érintik a Savaria Nagyszálló elnevezésű megállóhelyet.

Biztonságban a Karneválon

A rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében nagy erőkkel készül a Szombathelyi Rendőrkapitányság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és az Országos Mentőszolgálat helyi szervezete is.

Az esetleges sérülések, rosszullétek könnyebb fellelhetősége érdekében a szervezők kérik a bejelentőket, hogy a 112-es vagy 104-es segélyhívó szám tárcsázása után ne a helyszínek fantázianevét, hanem a pontos közterületi címet adják meg. A mentés gyorsaságát hivatottak elősegíteni a számozott zöld menekülési táblák is, baleset esetén legcélszerűbb ezek számát megadni, így a mentők a tömegben is megtalálják az ellátásra szoruló személyeket.

Adj vért a karneválon is!

A Ferences-rendházba várják a véradókat a Vöröskereszt munkatársai a karneváli hétvégén. Ha véredet adod, kedvezményes belépőjeggyel hálálják meg.

kapcsolódó cikkek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére