Ilyen még nem volt: bábművészeti világtalálkozó Magyarországon – Szombathely az egyik helyszíne a programoknak

• 2023. április 06., csütörtök •
Hogyan kerül egy lapra Weöres Sándor, Georges Méliés utolsó trükkje és a vásári kesztyűsbáb? Az idei, 10. Színházi Olimpiának hazánk ad otthont, ennek részeként, több évtizedes hiányt pótolva, bábművészeti világtalálkozót rendeznek. A mérleg: 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- és utcaszínház – összesen 332 eladás 12 városban.
Ilyen még nem volt: bábművészeti világtalálkozó Magyarországon – Szombathely az egyik helyszíne a programoknak

A hely szelleméhez igazodva az antik görög tragédiákkal a középpontban, 1995-ben a görögországi Delphiben rendezték először Színházi Olimpiát. Azóta többek között Japán, Orosz- és Törökország, Kína és India is helyet adott a programnak. A tizedik Színházi Olimpia helyszíne Magyarország – Horváth Soma alpolgármester felelevenítette az előzményeket a szerdai programismertető sajtótájékoztatón, amelyen azt is hangsúlyozta: Szombathely kultúrtörténetében kiemelkedő ez a lehetőség.

A Magyarországi Bábművészek Szövetsége 13 vidéki bábszínház összefogásával, egységes művészeti koncepció mentén kialakított három hónapos programmal kapcsolódik az olimpiához. A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. - A mai szétforgácsolódott világban különösen nagy jelentőséggel bír ez a a szakmai összefogás, bizonyítja képviselőinek emberségét és tisztaságát – fogalmazott Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Külön kiemelte a világhírű cseh Drak Színház előadását, amelyet május 4-én láthat a szombathelyi közönség. Georges Méliés utolsó trükkje maga a színpadra vitt káprázat: a varázslók, trükkök és varázslatok csábító környezetébe kalauzol el bennünket.

Itt volt a sajtótájékoztatón az észak-nyugati triolába tartozó további két intézmény képviselője is. Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bennem a létra című versszínházi produkcióját emelte ki. Az előadás előtt Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész rendhagyó irodalomórát tart Weöres Sándorról. Szervusztok, Pajtikák! címet kapta az a szabadtéri láncfesztivál, amelynek részeként többek között vásári kesztyűsbáb és marionett előadást, újcirkuszi produkciókót, gólyalábas menetszínházat láthat a közönség. A látványos produkciókat a kicsiktől a nagyokig mindenkinek ajánlotta Szűcs István, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója. A Maskarádé június 16-17-18-án érkezik Szombathelyre, a 14 hazai fellépő mellet 9 külföldi és egy határon túli fellépő mutatkozik be.
 

Forrás: vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére