Nem múló kíváncsiság, ki nem fogyó tudás: Zsidó szabadegyetem Szombathelyen

há • 2023. április 08., szombat •
Sokaknak hiányoztak már a fontos társadalmi kérdéseket boncolgató, ismeretterjesztő előadások, és most végre folytatódik a zsidó szabadegyetem Szombathelyen.
Nem múló kíváncsiság, ki nem fogyó tudás: Zsidó szabadegyetem Szombathelyen

Április közepén újraindul a Szombathelyi Zsidó Hitközségben a szabadegyetemi előadás-sorozat - a részleteket a legutóbbi civil sajtóreggelin ismertette Spiegler Tibor helytörténész, szervező. - Április 12-én, szerdán tartjuk az első előadást, dr. Katona Attila történész avatja be a hallgatóságot Bernstein Béla egykori rabbi szombathelyi éveibe, egy nemrég megjelent könyv kapcsán. Az ő személye különösen fontos volt a szombathelyi zsidóság számára, délután 5 órakor várjuk az érdeklődőket a Batthyány tér 9. szám alatt - mondta. Április 20-án szintén 17 órakor Horváth Ferenc és L. Kiss Csaba Végjáték a határon címmel megjelent könyve lesz a téma, az előadó a kőszegi Guba-hegyen talált tömegsírokról beszél majd. Megjegyezte: a feltárások során előkerült tárgyak egy része egyébként a hitközség múzeumában megtekinthetőek.

Április 25-én, kedden közös rendezvénye lesz a Szombathelyi Zsidó Hitközségnek az AGORA Filmszínházzal: A létezés eufóriája című dokumentumfilmet vetítik a belvárosi moziban, amelyet beszélgetés követ. Fahidi Éva holokauszt-túlélővel, Szabó Réka rendezővel Murai András filmtörténész és "emlékezetkutató" beszélget majd. - Május 9-én, kedden 17 órakor Csepeli György szociológus, az MTA doktora tart előadást A múlt jelene címmel a holokauszt helyi emlékezetéről, május 17-én, szerdán pedig Kovács András lesz a vendégünk, aki a modern kori antiszemitizmusról beszél majd a szabadegyetem közönségének - tudtuk meg. A sorozat folytatódik: később még dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója tart előadást Szombathelyen, és Darvas István főrabbi is feldolgoz egy fontos vallástörténeti témát, amelyet az érdeklődők meghallgathatnak majd.

Spiegler Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy a szombathelyi Szemtől szemben című tárlat vezetett megtekintését előzetes bejelentkezéssel lehet kérni, elérhetőségek a hitközség honlapján.

közösség

további frisss

lap tetejére