Ilyen bölcsi csak egy van az országban

• 2024. április 21., vasárnap •
A szombathelyi börtön az ország talán legcsaládbarátabb munkahelye, mivel a dolgozók gyermekeire a börtön saját bölcsődéjében vigyáznak, amíg szüleik elvégezik a szolgálati feladataikat. 2010-től április 21. a bölcsődék napja!
Ilyen bölcsi csak egy van az országban

Ebbe a bölcsődébe is hozott ajándékot a Mikulás, itt is rendeztek farsangi mulatságot, az ide járó gyermekeknek is a makaróni és a tejfölös-csirkehúsos tészta a kedvence – ez a bölcsi azonban egy kicsit más, mint a többi, hiszen egy börtönben működik. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkahelyi bölcsődéjében a gyermekek modern, színes környezetben, szeretetteljes légkörben és biztonságban tölthetik a napjaikat, amíg szüleik szolgálati feladataikat teljesítik - tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

A büntetés-végrehajtási szervezet újabb családbarát intézkedéssel bővítette a palettáját, amikor megnyitotta első munkahelyi bölcsődéjét. Az intézmény - becenevén: Böri Bölcsi -a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő, használaton kívüli épületrészben kapott helyet, amelynek felújítását többségében fogvatartotti munkáltatással végezte el a börtön. A közel egy évig tartó munkálatok során összesen 57 fogvatartott több mint 23 ezer munkaórában dolgozott a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet munkatársainak irányításával.

A mintegy 290 m2 alapterületű bölcsőde 4 csoportszobával, öltözőhelyiséggel, mosdóval és egy 600 m2-es, modern kültéri játékokkal felszerelt udvarral rendelkezik. Az épület felújítását követően az intézmény a kollégák példaértékű összefogásával még szebbé vált: a csoportszobákat modern, biztonságos bútorokkal és játékokkal rendezték be, de a falra festett mese-és állatfigurák is az intézet egyik dolgozójának kreativitását és kézügyességét dicsérik.

A Böri Bölcsiben összesen 32 gyermeket tudnak fogadni. A kicsikre szakképzett kisgyermeknevelők és dajkák vigyáznak, akik szintén a büntetés-végrehajtási intézet munkavállalói. A bölcsőde maximálisan igazodik a dolgozók munkarendjéhez úgy, hogy a korán kezdők és a későn távozók gyermekeinek is biztosított legyen az elhelyezése. A Böri Bölcsi hétköznapokon reggel 6 órától délután 18 óráig üzemel. További könnyebbség a szülőknek, hogy az intézmény egész évben folyamatosan működik, így a nyári szünetben is végig fogadják a gyermekeket.

A 15 hónapos Horváth Mátyás Zsolt 2024 februárjától jár a Böri Bölcsibe, anyukája és édesapja is az intézetben dolgoznak: Horváthné Pató Irina bv. százados a Pszichológiai Osztály szakpszichológusaként, Horváth Zsolt bv. alezredes pedig a BvOP Felderítési Főosztályának kiemelt főreferenseként teljesít szolgálatot. Irina munkába történő visszatérését jelentősen megkönnyítették a családbarát munkahelyi körülmények: egyrészt a bölcsőde, másrészt az eltérő munkarend lehetősége. Az elmúlt hónapokban kialakult a négytagú család napirendje: Irina 6.30-ra jár dolgozni, Zsolt 7.30-ra, így reggelente apuka viszi óvodába a kiscsoportos Bendegúzt, majd a Böri Bölcsibe Matyit. Irina délután 15 órakor indul Matyiért a bölcsibe, majd az oviba Bendiért. Mindketten állítják: nagy könnyebbséget jelent számukra a munkahelyi bölcsőde, a tény, hogy a közelükben, biztonságban tudhatják a gyermeküket. Matyi egyébként ügyesen vette az akadályt: könnyen ment a beszoktatás, és szülei számára nagyon megnyugtató, hogy minden délután egy jókedvű, mosolygó kisfiút „kapnak vissza”.

Forrás: bv.gov.hu

közösség

további frisss

lap tetejére