Asztalkő: Miért ne zárulhatna egy elcsendesítő fesztivállal a vasi nyár?

há • 2023. augusztus 24., csütörtök •
Velemi központtal, öt település helyszíneinek bevonásával, amolyan "művésztek völgye" típusú csendesebb, intimebb - és ingyenes - fesztivállal búcsúztatja Vas vármegye a nyarat szeptember első hétvégéjén. A részletes programot csütörtökön ismertették a szervezők, elöljáróban ennyit: Sebestyén Márta, Soulwave, látványfőzés, kirakodóvásár, bor, néptánc-előadások, színház és gyereksarok is szerepel a programfüzetben.
Asztalkő: Miért ne zárulhatna egy elcsendesítő fesztivállal a vasi nyár?

Nehéz felismerni, hogy mire is vágyunk még egy forró és zajos nyár végén, de a ötletgazdának talán sikerült: nem volt még Vas vármegyében ilyen hangulatosnak ígérkező, szórakoztató, ugyanakkor bensőséges, lokálpatrióta fesztivál, mint a jövő héten először megrendezendő, ingyenes Asztalkő. Nem volt még, de talán mostantól lesz, hiszen eleve hagyománynak indul a Közös Jövőnk Vas vármegye elnevezésű projekt részeként megvalósuló esemény Velemben és a szomszédos négy faluban.

A Kalapos-köveket talán nem kell bemutatni a környékbelieknek, az Asztal-kőről azonban valószínűleg kevesebben hallottak - ez ideig. Képletesen szólva körbe lehet ülni, elfér rajta a kalinkó és sok-sok borospohár, valójában erről a szikláról kapta a nevét Vas vármegye legújabb fesztiválja. A sajtótájékoztatón Majthényi László ismertette: Kőszeg-hegyalja öt településén - Velem mellett Bozsokon, Cákon, Kőszegdoroszlón és Kőszegszerdahelyen - zajlanak a programok szeptember 1-jén, 2-án és 3-án. A megyei közgyűlési elnök maga is főz majd a cáki pincesoron kialakítandó gasztroudvarban, hogy pontosan mit - persze valami nagyon vasit -, azt nem árulta el.

Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző volt a fesztivál ötletgazdája, aki elmondta: a Vas vármegyei önkormányzat elmúlt ötéves fejlesztési munkája csúcspontjának tekinti a jövő hétvégét. Az öt településen számos olyan projekt megvalósult az utóbbi időben, amelyekkel az infrastruktúra fejlődött, de épp itt volt az ideje egy közösségformáló mintaprojektnek is, amit országszerte másolhatnak majd, hiszen nagyon újszerű lesz ez a művészeti, gasztronómiai és zenei fesztivál - fogalmazott. Kiemelte a péntek esti szentmisét és Sebestyén Márta-koncertet a Szent Vid-kápolnában, a Soulwave és Charlie másnapi velemi fellépését, a vasárnapi Soltis-előadást és a háromnapos kirakodóvásárt.

Dr. Kondora Bálint szerint ezzel a fesztivállal most térben és időben is kibővül a vasi turisztikai szezon, hiszen a zajos fürdők helyett az intimebb, nyugodtabb környezetre irányul a figyelem, ráadásul kicsit már át is vezet bennünket az őszbe. A megyei alelnök - aki a Vas Vármegyei Turisztikai Szövetségnek is az elnöke - felhívta a figyelmet rá: előzetes regisztráció után 20 kilométeres hegyi e-bike túrákon lehet részt venni szombaton és vasárnap, az útvonalak és úti célok között az Asztal-kő is szerepel - árulta el.

Kellő hangsúlyt kap a népművészet, a gasztronómia, a könnyűzene és a kultúra más műfajai. Aki végigjárja a helyszíneket - mondjuk az ingyenes Dottó-járattal -, képet kap majd arról, mi az, amire a Vas vármegyeiek a legbüszkébbek. A rendezvény szakmai vezetője Varga Albin, aki a bozsoki ifjúsági helyszín és a cáki gasztroudvar programjainak felelőse is egyben. Utóbbiban bemutatkoznak a helyi pincészetek, főnek majd a finom vasi ételek, sül a gencsi kalinkó - a hagyományos lakodalmi perec -, lesz kóstoló, és közben jóízű beszélgetések folynak majd. Előbbiben pedig a civil szervezetek jóvoltából interaktív foglalkozások, pódiumbeszélgetések, különféle játékok lesznek este 10-ig.

Spiegel-Szabó Viktória a kőszegszerdahelyi gyerekudvar programjairól beszélt: a közösségi ház udvarára a családokat várják kézműves foglalkozásokkal, baba-mama sarokkal, Ringatóval, tiniknek szóló koncertekkel és más színpadi produkciókkal. Kőszegdoroszlón eközben a környezetvédelem és az egészség áll a fókuszban, a civilek jóvoltából beszélgetések, terápiás foglalkozások, interaktív standok lesznek.

Velemben - a népművészeti helyszínen - Meskó Krisztián lesz a házigazda, tőle tudjuk, hogy kézműves kirakodóvásár és csepűrágók, mutatványosok produkciói lepik el az utcát, de lesz felolvasás vasi költők, írók műveiből is. Rengeteg fellépővel várja a közönséget a folk-színpad, köztük népzenészek, néptáncosok és -énekesek is, természetesen helyiek is, de a vármegye más szegleteiből érkezők is. Itt lesz a Vasi Népdalsúdió, az Ungaresca, a Gencsi Hagyományőrzők, a Boglya és a Vasi Legénycéh is.

A szervezők azt kérik, hogy indulás előtt az érdeklődők tájékozódjanak az esemény Facebook-oldalán, ahol a programok mellett a parkolásról és más hasznos tudnivalóról lehet olvasni.

közösség

további frisss

lap tetejére