Megújuló rendelők a megyében

vaol, fotó: vaol • 2019. július 24., szerda •
Tíz Vas megyei településen újulhatnak meg az orvosi rendelők 3 és 30 millió forint közötti támogatással, és 35 vasi nyertes van az orvosi eszközbeszerzésre kiírt pályázaton a Magyar Falu Programban.
Megújuló rendelők a megyében

– Új EKG lesz, defibrillátor, az az egész egészségházat ellátja, meg a rendezvényeinket. Új látásvizsgálót is beszerezhetünk, ezt még a régi rendelőből hoztuk át – mutatott körbe a háziorvosi rendelőben Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere. Csörötnek az egyik nyertes, csaknem 3 millió forinttal. Vásárolnak audiométert, ami főként a gyerekek hallásvizsgálatát szolgálja – ez az egyik legdrágább eszköz, a másik egy gőzsterilizátor a fogorvosi rendelőbe.

– Kényesebb eszközöket is lehet azzal sterilizálni, mint a hőlég-sterilizátorral – magyarázta el dr. Erményi Imre fogorvos. Az egészségházban a háziorvosi rendelőbe, a védőnőnek és fogorvosnak is jut a csaknem 3 millió forintból. Csörötnekkel együtt 35 Vas megyei önkormányzat kedvezményezett az orvosi eszközbeszerzésben a Magyar Falu Programban. És ugyancsak most hirdettek eredményt az orvosi rendelők felújítására kiírt alprogramban, ott tíz vasi nyertes van.

– Újracsempéztetjük a rendelőt, kicseréltetjük a mosdókban a szanitereket és a csempét, és még belefér, hogy pótoljuk az eszközöket – mondta el Héra-Csizmadia Fanni, Bozzai polgármestere. Vérnyomásmérésre, EKG-vizsgálatra, vércukorszint-mérésre is lesz lehetőség Bozzaiban, nem kell Vépre menni ilyen vizsgálatokért. Konkrétumokat még nem tudnak, csak a pozitív elbírálást, de a polgármester már egyeztetett, hogy amint megkapják a támogatást, azonnal kezdődhessen a munka.

– Az egészségünknél kevesebb értékesebb kincsünk van, az egészségünk megóvásához a helyes életmód mellett elsősorban orvosokra, nekik pedig főképpen eszközökre és helyiségekre van szükségük, hogy segíteni tudjanak rajtunk. A kormány ezt felismerve helyezte a hangsúlyt most a Magyar Falu Programban az orvosi rendelőkre és eszközökre – kommentálta a Vas megyei falvak pályázati sikerét dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. – Örvendetes, hogy eredményes lobbizásunknak köszönhetően rengeteg a vasi nyertes, kívánom, hogy ezek a beruházások minél jobban szolgálják a Vas megyeiek egészségét – fűzte még hozzá.

– Felméréseink és személyes tapasztalataim szerint is az emberek legfontosabbnak az egészségüket és az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket tartják. Ezért a Magyar Falu Programnak egyik – talán legfontosabb – kiírása, amely a rendelőkhöz és az orvosi eszközök beszerzéséhez kapcsolódik – mondta V. Németh Zsolt, Dél-Vas megye ország­gyűlési képviselője. – Örülök annak, hogy a választókerületemben a nyertes pályázatok száma átlag feletti mind a rendelőkre, mind az eszközökre, sikerült érvényesítenem, hogy a döntésnél ne csak az érintett népességszámot, hanem a településszámot is vegyék figyelembe – mondta még. Hozzátette, bízik abban, hogy a most kimaradt többi pályázó gondja is megoldódhat a közeljövőben.

– Azon dolgozunk, hogy felújítsuk az orvosi rendelőket a választókerületben. Most ismét egy nagy állomáshoz érkeztünk azzal, hogy 93 millió forint értékben hét település rendelője születhet újjá Észak-Vas megyében, és 48 millió forint értékben tudnak beszerezni új orvosi eszközöket 19 helyszínen – számolt be Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője.

Forrás: www.vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére