40 éves a Lord - Beszélgetés Pohl Misivel

HÁ • 2012. szeptember 24., hétfő •
A Lord zenekar negyven éve húzza nekünk a talpalávalót. A szombathelyi együttes alapítótagjai közül már senki sincsen a bandában, de a jubileum akkor is tiszteletre méltó. A banda énekese Pohl Misi azt is elárulja a Frisss.hu olvasói számára, hogy mi a negyven év legemlékezetesebb pillanata számára, illetve, hogy mikor zenélnek legközelebb városunkba.

40 éves jubileumi koncert - Petőfi Csarnok (Fotó: lordzenekar.hu)

Hogyan élitek meg az elmúlt negyven évet?

Ez egy óriási idő, erre nagyon kevesek képesek 40 évet együtt tölteni, bár az alapító tagok közül senki sincs már a zenekarban, de azért ez a 40 év mégis nagyon sokat mond. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mikor alakult meg, az év melyik hónapjában, napjában, ezért úgy döntött a zenekar, hogy január elsejétől december 31-ig minden koncerten a 40 éves Lord zenekar van a színpadon. Ennek fényében játszunk és tesszük a dolgunkat, ahogy kell.

Tehát idén mindenféle bulin ott vagytok és játsszátok a 40 éves zenét. Ez a lényeg.

Igen, ez a lényeg. Negyven évet azért kimondani is sok, de mi azért ki tudjuk mondani és büszkék vagyunk rá.

Mi is büszkék vagyunk rátok, hiszen szombathelyi gyökerek vannak ebben a zenekarban.

Hát igen, Szombathelyen 1972-ben anno, Red Fire néven létezett a zenekar, amíg Sipőcz Ernő meg nem látott egy trafikban egy Lord feliratú cigarettát, és innen származik a név.

(Fotó: lordzenekar.hu)

40 év alatt melyik az a szám, amelyre a legbüszkébbek vagytok?

Ezt már sokan megkérdezték tőlem, de erre tényleg nem lehet válaszolni. A Lordnak van egy sajátos szöveg és zenevilága. A szövegek az emberi szíveknek szólnak, és mi folyamatosan próbálunk az emberek fülén keresztül eljutni a szívükbe. Ezt szerintem minden dalon keresztül megtaláltuk. Nem tudok egyetlen számot sem kiemelni, pont most írtam valahova, hogy a Lord dalok olyanok, mint a gyerekeink, mindegyiket szeretjük.

Ha egy emlékezetes pillanatot kellene kiválasztani, akkor melyik lenne az, amelyikre a legszívesebben visszaemlékszel a 40 éves történelmetekből?

Most ez a legutolsó, ez a szombati buli a Pecsában, mert a 40 éves szülinapunkat ünnepeltük, ez tényleg nagy dolog. Ilyet én még soha nem éreztem, mint amit most. Még most is a hatása alatt vagyok, ez nem vicc. Megint előttem van minden, még mindig ott állok a színpadon. Ilyen feszültség még életemben nem volt bennem, de ez pozitív, nem összenyom, hanem felemel. És ez lényeges még mindig. Nem is tudom, hogy mikor fog ez elszállni. Ilyet még nem éreztem életemben.


(Fotó: lordzenekar.hu)


Szerintem nagyon sok zenekarnak vagytok a példaképei. De van olyan, akire felnéztek, vagy akit próbáltatok egy kicsit figyelemmel követni.

Nézd, hát én nem vagyok zenész, én csak szeretnék énekelni, de például Erős Attila, Gidófalvy Attila meg Gyurik Lajos, akik igazi zenészek. Ők pedig mindig merítettek valahonnan. Én soha nem próbáltam utánozni senkit, mert rájöttem az a legjobb, ha azt tudom csinálni, amit igazán tudok. Persze nekem is vannak példaképeim, de azokat nem tudom elérni soha, meg nem is akarom.

Jöttök még valamikor Szombathelyre? Én úgy tudom, hogy igen.

Most voltunk két-három hete a Magyar Dal Napján, de év végén mindig ott szoktunk zárni, és úgy néz ki, hogy az Arénába megyünk és ott zárjuk az évet. Az megint egy 40 éves buli lesz.

Remek és remélem, hogy még sok évet tudunk együtt ünnepelni. Köszönjük szépen!

Én is köszönöm! A Lord legyen Veletek! Sziasztok!

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére