A Dallas imádott sztárja 75 éves lett

magyarnemzet.hu • 2024. március 17., vasárnap •
Patrick Duffy amerikai színész 1949. március 17-én született, főként televíziós produkciókból ismert. A világhírt Bobby Ewing karaktere hozta meg számára a Dallas című sorozatból, amely annak idején több millió nézőt vonzott a képernyők elé.
A Dallas imádott sztárja 75 éves lett

Az ír származású Patrick Duffy az egyesült államokbeli Townsendben született, és színészi karrierje előtt New Yorkban például asztalosként, Los Angelesben pedig szobafestőként is dolgozott - idézi fel a magyarnemzet.hu cikke. Ez aztán egy csapásra megváltozott, mikor

megkapta a Dallas című szappanopera Bobby Ewingjának szerepét.

Első nagyobb televíziós szerepében a hetvenes évek végén egyébként többnyire úszónadrágban volt látható. Az Ember az Atlantiszról című sci-fi sorozatban a legendás Atlantisz sziget utolsó túlélőjét alakította, aki víz alatt tudott lélegezni. Ehhez kapóra jött, hogy Duffy képzett búvár, és több mint három percig volt képes a víz alatt maradni egy levegővétellel. A sorozat 17 epizódot élt meg, Duffy ezután szerződött le a Dallasra.

A jelenség neve: Dallas

A Dallas amerikai televíziós filmsorozat, amely egy texasi olajmágnás család, a Ewing família hétköznapjait követi nyomon 14 évadon keresztül. Eredetileg 1978. április 2. és 1991. május 3. között futott Amerikában. A sorozat számos díjat, Golden Globe- és Emmy-jelölést kapott. A széria mindmáig az amerikai sorozatgyártás egyik legsikeresebb fejezete, 357 epizódját több mint 60 nyelvre fordították le, és 90 országban sugározták.

A szappanopera által hozott ismertséget viszont Duffy egy idő után máshol kamatoztatta volna, így a hetedik évad végén maga kérte, hogy írják ki karakterét.

A 191. epizódban bekövetkezett halála a sorozatban teljesen váratlan és kontextus nélküli volt, és akkora tömeghisztériát váltott ki, hogy a kilencedik évad elején Bobby visszatért, mintha mi sem történt volna. Meggyászolták és eltemették, de a 222. részben hirtelen újra életre kel: felesége, Pamela a zuhany alól kilépve találja. A közönségnek adott magyarázat szerint az egész megelőző évad csak a felesége rémálma volt. 

Ezután soha nem hagyta ott a szériát, még annak 2012–2014 között elkészült folytatásában is visszatért Bobby Ewingként.

Magánéletét beárnyékoló tragédiák

Duffy 1974-ben vette feleségül a nála tíz évvel idősebb balerinát, Carlyn Rossert. A házasságból két fiú született, annak idején mindketten szerepeltek a Dallasban is. Az esküvő napját követően Duffy soha nem vette le a jegygyűrűjét, még akkor sem, amikor szerepe szerint már elvált férfit alakított.
Magánéletét azonban 1986-ban váratlan tragédia árnyékolta be. Duffy szülei környékbeli bárok üzemeltetésével foglalkoztak. 1986. november 18-án két tinédzserkorú rabló tört be az egyik kocsmájukba, és lelőtték Duffy szüleit.

Feleségét 2017-ben vesztette el, amely annyira megviselte, hogy csak fél évvel később tudatta a nagyvilággal, hogy megözvegyült.

Mint mondta, akkor elképzelni sem tudta, hogy újra rátalál majd a szerelem, de 2020-ban ez is megtörtént: jelenlegi párja Linda Purl színésznő.

Legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor tavaly Magyarországon járt egy magyar produkció kedvéért. Duffy ugyanis elvállalt egy szerepet a Lepattanó című filmben, amely várhatóan 2024 második felében kerül majd a mozikba.

közösség

további frisss

lap tetejére