Gyors és szemfüles: Juhász Máté vízilabdás kalandja Amerikában

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke és Juhász Máté • 2015. szeptember 06., vasárnap •
Horkai György szövetségi kapitány a nyáron két szombathelyi ifjút is behívott a magyar utánpótlás vízilabda válogatottba (U18). Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület tehetséges pólósai közül most Juhász Mátéval ismerkedhetnek meg.
Gyors és szemfüles: Juhász Máté vízilabdás kalandja Amerikában

Kovács Barnabás kapusról már a frisss.hu hasábjain olvashattak, amikor az idei Savaria Nemzetközi Férfi Utánpótlás Vízilabda Tornáról tudósítottunk, és Barna az egyik meccsen a magyar kaput védte.

Juhász Máté viszont ekkor éppen az Egyesült Államokban pólózott és nem tarthatott a magyar fiatalokkal. Máté egyébként 6 évesen kezdett el úszni, Kürthy Gergő volt a nevelőedzője, majd 7 évesen már vízilabda-edzéseket látogatott. Jelenleg is a Domino AVUS színeiben sportol. Máté édesapja, Juhász Tibor a Domino AVUS alapító-elnöke, ő is úszott, majd vízilabdázott, de a nagypapa is úszott versenyszerűen. Volt tehát honnan örökölni a víz szeretetét.

Sportszakmai szempontból milyen volt ez a nyár?
Fantasztikus és sikeres. Ezt a nyarat tartom életem eddigi legnagyobb sikerének, hiszen óriási megtiszteltetés ért, amikor az 1998-as születésem ellenére bekerülhettem az 1 évvel idősebbek közé, a magyar U18-as válogatott keretbe, ezzel elnyerve Horkai György szövetségi kapitány bizalmát.  

És nemcsak a válogatottba, az Egyesült Államokba is meghívást kaptál… 
Igen, pár nappal a Savaria Kupa után érkeztem haza az amerikai kalandból. Sajnáltam, hogy nem mutatkozhattam be a szombathelyi közönség előtt, ám a kaliforniai középiskolai bajnokságban talán kárpótolt ezért. Nagy örömmel éltem a kínálkozó lehetőséggel, nyáron négy tornán indultunk, amiből kettőt megnyertünk, az egyiken a 2. helyet szereztük meg, míg a junior olimpián sajnos nem sikerült a pódiumra kerülni, mivel az egyik meccsen a torna végső győztesétől kaptunk ki. Vegyes csapattal szerepeltünk, rajtam kívül 5 magyar srác (Lévai András, Reibel Ádám, Oravecz Ákos, Szabó Olivér és Vértes Dániel) is ott vízilabdázhatott. 

Hasznos volt az amerikai kaland? 
Mindenképpen, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztem, mind a vízilabda, mind az angol nyelv elsajátítása terén. A nyári két hónap alatt hétfőnként szabadnapunk volt, keddtől csütörtökig pedig minden nap keményen edzettünk, futottunk, kondicionáló edzéseket végeztünk, úsztunk, a lövéseket, a taposást gyakoroltuk, aztán péntektől vasárnapig a meccseké volt a főszerep. 

Melyik lesz a következő kiemelt versenyed? 
2016-ban világbajnokság lesz az 1998/1999-ben születettek számára, nekem és Kovács Barnabás számára is van esélyünk bekerülni a csapatba. 

Milyen most szombathelyi vízilabdázónak lenni?
Jó, ugyanis nyugodtan mondhatom, hogy az utóbbi években nagyon felpezsdült a vízilabda-élet Szombathelyen. Az utánpótlás korosztályban egyértelműen a magyar bajnokság a legerősebb a világban, és nekünk sikerült kiharcolnunk a felsőházba jutást, majd a bennmaradást. 

Tanulás?
Igyekszem a sport mellett jól is tanulni, ezekben a napokban kezdtem meg a Nagy Lajos Gimnáziumban a negyedik évet. Idén az érettségire készülök.

Sportok között csak a vízilabda?
Nem, a vízilabda mellett a labdarúgás és a kosárlabda is a kedvenc sportjaim között szerepel. 

Legfőbb célok?
Szeretnék bekerülni a világbajnoki keretbe, emellett a jövő évi amerikai középiskolás bajnokságban is minél jobban szeretnék majd szerepelni. A felnőttek között az OB II-ben indulunk és szeretnénk azt megnyerni, ezzel kiharcolni az OB I/b-be történő feljutást, az ifiknél pedig a felsőházban szeretnénk maradni. 

Csajok?
Jelenleg nincs barátnőm, szabad préda vagyok.

A Domino AVUS vezetőedzője, és a szombathelyi utánpótlás szakmai munka irányítója, Gyöngyösi András szerint a kapás szélen szereplő (ez olyan, mint a fociban a balszélső) Juhász Máté erősségei közé a gyorsaság, és a szemfülesség sorolható, ami viszont csak akkor válhat erénnyé, ha minden nap meg tud újulni, hiszen az úszás mellett a vízilabda is a monoton sportágak közé sorolható.

 

közösség

további frisss

lap tetejére