Migrén elleni gyógyszer kapta Az év gyógyszere díjat

• 2024. május 14., kedd •
Újszerű hatásmechanizmusa miatt kapta meg Az év gyógyszere díjat 2023-ban a Pfizer fejfájást enyhítő gyógyszere. A migrén sokak életminőségét nehezíti meg, a díjazott gyógyszert az adagolás módosításával megelőzésre is lehet alkalmazni a későbbiekben, közölte a bírálóbizottság.
Migrén elleni gyógyszer kapta Az év gyógyszere díjat

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság 1996 óta minden évben odaítéli Az év gyógyszere díjat - írja a Világgazdaság.  A független bírálóbizottság legfőbb értékelési szempontja a hatásmechanizmus tudományos újdonsága, a készítmény terápiás hiánypótló volta, illetve az, hogy van-e hazai kutatás-fejlesztési hozzáadott értéke – írja a semmelweis.hu

Pethő Gábor, a bírálóbizottság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára kiemelte: a  2023-ban a díjat elnyerő Pfizer által kifejlesztett rimegepánt hatóanyagú szer az első olyan készítmény, amit az Európai Unióban a migrén akut és megelőző kezelésére egyaránt engedélyeztek. Új megközelítést jelent, hogy a rohamoldásban bevált készítményt szükség esetén, az adagolás módosításával megelőzésre is lehet alkalmazni a későbbiekben – fűzte hozzá. 

Dr. Tajti János, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika egyetemi tanára, a Magyar Fejfájás Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság elnökségi tagja hangsúlyozta:  a gyógyszer szájban oldódik, így a migrén miatti hányingerrel küzdőknél is hatásos, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők – akár időskorban is –, illetve az enyhe, vagy akár súlyos májelégtelenséggel élő. 

Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszer-kereskedelmi Kft. ügyvezetője elmondta, a cég készítményei az 1960-as évek óta elérhetőek Magyarországon, 1991 óta önálló cégként is működik hazánkban. Mind a négy orvosegyetem bekapcsolódott a Pfizer globális klinikai vizsgálóhálózatába – emelte ki. A cég 149 hazai klinikai vizsgálati helyszínen zajló többtucatnyi kutatáson és a 41 milliárd forintos éves árbevételén túl is hatással van a hazai egészségügyre, mintegy 218 millió forinttal támogatták annak működését – közölte a semmelweis.hu.

Fotó: Shutterstock
Forrás: vg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére