Scholz nagyon kéri az ukrán menekülteket: kezdjenek már végre dolgozni

• 2024. május 14., kedd •
Máskülönben az sem biztos, hogy Németországban maradhatnak.
Scholz nagyon kéri az ukrán menekülteket: kezdjenek már végre dolgozni

Hiába fogadott be Németország több ukrán menekültet, mint bárki az Európai Unióban, szám szerint 1,3 milliót, mégis van egy súlyos probléma – számol be az Euractiv. A gond abban áll, hogy a Lengyel Gazdasági Intézet kiszámolta: 2024 januárjában mindössze 18 százalékuk volt munkaviszonyban, ami az OECD-országok körében az egyik legrosszabb adat - írja a Mandiner.

Olaf Scholz német kancellár ezért kézbe vette az ügyet: múlt szombaton potsdami beszédében jelezte, 

reméljük, hogy azok, akik Ukrajnából vannak itt, most már elkezdenek dolgozni, amennyiben erre képesek”.

Úgy fogalmazott, szükség van rájuk Németország munkaerő-hiányának leküzdéséhez.

Belengette azt is: hogy dolgoznak-e az ukrán menekültek, annak azért lehet majd némi hatása arra is, hogy maradhatnak-e Németországban. „Németországban bárkinek, aki itt alkalmazásban áll és semmilyen szabálysértést nem követett el, szinte bizonyosan megengedtetik majd hogy maradjon” – mondta a kancellár.

Mindeközben Ukrajna aktívan igyekszik hadseregébe visszaterelni a külföldre menekült, 18-60 év közötti férfiakat, ennek érdekében pedig megvonta tőlük azt a lehetőséget, hogy lejáró úti okmányaikat a külföldi nagykövetségeken meghosszabbítsák.

Így aztán Scholz minden olyan szava, amely az ukránok Németországban való tartózkodásra vonatkozó jogával kapcsolatos, különös jelentőséggel bír.

Scholz ellenzéke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) már jelét adta annak, hogy ők örömmel visszalöknék az ukrán menekült férfiakat a hadseregbe. Roman Proseck, Hessen tartomány CDU-s belügyminisztere múlt héten kijelentette, hogy Németországnak 

segítenie kellene Ukrajnának abban, hogy támaszkodhasson a férfiakra, akik külföldre menekültek, miközben a háborúban bevethetők lennének”.

Scholz szerint a lejárt útlevelek nem fognak akadályt jelenteni abban, hogy az ukránok az EU által nekik nyújtott különleges menedékes státuszt élvezhessék – egészen annak lejártáig, 2025 márciusáig. A menedékesi program meghosszabbítása uniós hatáskör.

Forrás: mandiner.hu
Nyitókép: dpa Picture-Alliance via AFP

közösség

további frisss

lap tetejére