Oscar-díj 2013: a Lincoln 12, a Pi élete 11 jelölést kapott

MTI • 2013. január 10., csütörtök •
A Lincoln, a Pi élete, A nyomorultak és a Szerelem című filmek szerepelnek az idei Oscar-díj favoritjai között, a legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben. A jelöltek listáját csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben.
Oscar-díj 2013: a Lincoln 12, a Pi élete 11 jelölést kapott

A Lincoln című film összesen 12 jelölést kapott, a Pi élete ettől eggyel maradt el. Nyolc kategóriában van esélye A nyomorultak című musicalnek és a Napos oldal című filmnek, Az Argo-akció hét, a Zero Dark Thirty öt jelölést kapott, csakúgy mint a Szerelem című dráma.

A legjobb férfi főszereplők kategóriájában Oscar-díjat kaphat Daniel Day-Lewis a Lincoln címszerepéért, Denzel Washington a Kényszerleszállás, Bradley Cooper a Napos oldal, Hugh Jackman A nyomorultak, illetve Joaquin Phoenix a The Master című filmben nyújtott alakításáért.

Két rekordot is hozott a női főszereplők kategóriája: Emmanuelle Riva francia filmcsillag, aki a díjátadó napján ünnepli 86. születésnapját, a kategória valaha volt legidősebb, Quvenzhané Wallis a maga kilenc évével pedig a legfiatalabb jelöltje. Oscar-díjban reménykedhet továbbá Naomi Watts a 2006-os pusztító cunamiról szóló filmben, A lehetetlen című drámában nyújtott alakításáért, Jessica Chastain a Zero Dark Thirty című bin Laden-filmért, valamint Jennifer Lawrence a Napos oldalért.

Nagy versenyt hozhat a rendezőké is: a kategória jelöltjei között ugyanis szerepel Steven Spielberg a Lincolnnal, Ang Lee a Pi életével, Michael Haneke a díjnyertes Szerelem című osztrák-német-francia koprodukcióval és David O. Russell a Napos oldallal. Az ötödik jelölt Ben Zeitlin, A messzi dél vadjai című film rendezője.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díj idei esélyesei mind korábbi díjazottak: Christoph Waltz a Django elszabadul, Philip Seymour Hoffman a The Master, Alan Arkin Az Argo-akció, Tommy Lee Jones a Lincoln, Robert De Niro pedig a Napos oldal című filmben nyújtott alakításának köszönhetően került a jelöltek közé.

Ugyanebben a kategóriában a színésznők között jelölést kapott Sally Field a Lincoln, Jacki Weaver a Napos oldal, Amy Adams a The Master, Helen Hunt A kezelés című filmben nyújtott alakításáért és Anne Hathaway A nyomorultak című musicalért.

A legjobb film idén A messzi dél vadjai, a Napos oldal, a Zero Dark Thirty, a Lincoln, A nyomorultak, a Pi élete, a Szerelem, a Django elszabadul, illetve Az Argo-akció című alkotások közül kerülhet ki.

Haneke Szerelem című drámáját az idegen nyelvű filmek mezőnyében is jelölték, csakúgy mint a No című chilei művet, az Egy veszedelmes viszony című dán, a War Witch című kanadai, valamint a Kon-Tiki című norvég alkotást.

 A díjátadó gálát február 24-én Los Angelesben tartják, a show házigazdája Seth MacFarlane lesz. Érdekesség, hogy ő is szerepel a jelöltek között, mégpedig a Ted című film betétdala révén, amely kategóriájában többek között Adele James Bond-dalával, a Skyfall-lal versenyez.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére