Gyurátz Réka olimpikon akar lenni

Szita Róbert • 2016. január 18., hétfő •
A Dobó SE 19 esztendős szombathelyi születésű atlétája idén csak a sportra koncentrál és a riói olimpiát veszi célba.
Gyurátz Réka olimpikon akar lenni

Honlapunkon már olvashatták, hogy a dél-afrikai Potchefstroom városában edzőtáboroznak a Dobó SE atlétái. Németh Zsolt mesteredző vezetésével szinte egész januárban ideális körülmények között készülhetnek a szombathelyi sportolók a szezon nagy versenyeire. 

Az olimpiai- és kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztián és a legtehetségesebb férfi-, illetve juniorversenyzők edzéseit Németh Zsolt és testvére, Németh László irányítja. Halász Bence junior Európa-bajnok kalapácsvető idei céljait már megismertük, ez alkalommal az ifjúsági világcsúcstartó Gyurátz Rékától érdeklődtünk.  

Már a nyári olimpiára készülsz?
Igen, természetesen, hiszen idén a legnagyobb versenyem a riói olimpia lesz. Már nem kell egy méter ahhoz, hogy teljesítsem a kvalifikációs szintet. Emellett a júliusi, Amszterdamban rendezendő felnőtt Európa-bajnokság is nagy verseny lesz számomra.

Hol és mikor lesz az idei első verseny és milyen eredményt vársz magadtól?
Az első versenyem itt lesz, Dél-Afrikában, január 20-án. Ez csak egy helyi verseny lesz, ám már itt szeretném megközelíteni a 71 méteres kiküldetési szintet. Aztán tavasszal mindenképpen szeretnék már 71 méter fölé kerülni. Tudom, hogy ehhez nagyon sok mindennek össze kell jönnie, de szerintem májusban- júniusban sikerülhet a szintet elérni. A legfőbb célom, hogy jó formába lendüljek és minél több egyéni csúcsot dobjak a szezonban.

Milyen a dél-afrikai edzőtábor?
Azt hiszem, már a negyedik alkalommal lehetek itt, és nyugodtan mondhatom, hogy szeretek idejönni. A legszerencsésebb az, hogy itt a 30 fok az nem nagyon meleg és bizony jó kiszakadni a hidegből pár hétre. A körülmények elég jók, a helyiek mindenben segítenek. Az első héten akklimatizálódtunk, hozzászokunk az időjáráshoz, de már elég kemény edzéseink is voltak. A második héten, vagyis ezekben a napokban éljük át a legnehezebb edzéseket, az utolsó héten pedig a legkönnyebbeket. Az utolsó pár napon felmérnek bennünket dobásból, szökdelésből és súlyemelésből is.

Mit vársz magadtól a felnőtt EB-n és mit az olimpián?

Az EB-n úgy gondoljuk hogy akár a döntő is elérhető, az olimpia kicsit más. Oda kijutni sem egyszerű, de, ha ott leszek, akkor minimum 120%-ot szeretnék teljesíteni.

Kikapcsolódásra van lehetőség? Ha igen, mivel töltitek a szabadidőt?

Van néhány programunk, de ezeket általában magunknak szervezzük. Oroszlán-simogató nagyon nagy élmény, oda imádunk járni, aztán a hotelben is szeretünk időzni, mert van egy medence, amit mindannyian szeretünk. A pihenőnapokon pedig általában kártyázunk.

Milyen a napi program Dél-Afrikában?
Délelőtt dobunk délután pedig szökdelünk, futunk és erősítünk, a fárasztó edzések között pedig igyekszünk pihenni.

Gyurátz Réka egyébként már a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója, de az olimpiára való felkészülés miatt halasztott egy évet, hiszen – mint honlapunknak elmondta, - csak a sportra szeretne idén koncentrálni. 

közösség

további frisss

lap tetejére