Azt tudta, hogy minden repülőgép ablaka lyukas?

Horváth Maja, fotó: Europress • 2015. június 07., vasárnap •
Az utasszállító repülőgépek ablakainak alján található a pici lyuk, aminek még funkciója is van, de fogadjunk, nem találná ki mi az!
Azt tudta, hogy minden repülőgép ablaka lyukas?

Bárhova utazunk repülővel, bárhol ülünk, az utastér ablakainak alsó részén megtaláljuk a pici lyukakat. Lehet, hogy eddig bele sem gondoltunk, mi végre a kis szellőzőnyílás, most viszont leleplezzük az igazságot.

Utazómagasságban a kinti hőmérséklet mínusz 50-60 fok, amire nyilvánvalóan nincs szükségünk az utastérben, egyrészt mert nagyon hideg lenne, másrészt pedig a hirtelen csökkenő kabinnyomástól hypoxiás állapotba kerülnénk. Először csak a normális gondolkodás készégét vesztenénk el, majd rövid idő múlva az eszméletünket is. Nem beszélve arról, hogy a nyomáskülönbség még ki is repíthet bennünket a nagy semmibe, ahol mielőtt darabokra törnénk még meg is fagynánk.

Szerencsére ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk a parányi lyukak miatt, egyszerűen biztonsági oka van az ottlétüknek. A nyomáskiegyenlítés ugyanis kulcsfontosságú a repülésben és ebben van elengedhetetlen funkciója a gyárilag, szánt szándékkal készített lyukaknak.

Az utasszállító gépek ablakai alapvetően három rétegből állnak. A legbelsőnek inkább csak esztétikai funkciója van, megvédi a karcolódástól a másik kettő, fontosabb plexi réteget. Leginkább a külsőt kell védeni, mert ennek kell elviselnie a külső és belső légnyomás közti négyszeres különbségből fakadó terhelést. Nem véletlen, hogy ez a legvastagabb, legerősebb a három közül. A középső rétegnek akkor lenne hirtelen nagyon komoly szerepe, ha valamiért megsérülne a külső, és annak a funkcióját kellene ellátnia.

És most jön a lényeg: Ahhoz, hogy a külső plexi megfelelőn el tudja látni a funkcióját, belülről az utas kabin nyomásának kell érnie. Ehhez szükségesek az apró lyukak, amik gyakorlatilag szelepekként működnek. Emellett elvileg meggátolják a párásodást és a deresedést is. Hangsúlyozom, elvileg. Ugyanis nézzék csak:

közösség

további frisss

lap tetejére