Tíz éve nem moziztunk ennyit Szombathelyen

F.B. • 2014. január 02., csütörtök •
Tízéves rekord dőlt meg idén decemberben a nézőszámot tekintve a Savaria Filmszínházban. Az ünnepek között minden évben jellemző volt a moziba látogatók számának emelkedése, az idei évben azonban jóval többen látogattak a filmszínházba. A pozitív változásról Mayer Rudolf, mozgókép-szakág vezetővel beszéltünk.
Tíz éve nem moziztunk ennyit Szombathelyen

Minket is meglepett az ünnepi forgalom, december 22 óta majdnem teljes kapacitással üzemel a mozi. - árulta el  Mayer Rudolf, az Agora mozgókép-szakág vezetője. A kamarateremben folyamatosan telt ház van, de a nagyteremben is nagy az érdeklődés. Az ünnepi filmkínálat idén rendkívül jó volt. Rengetegen nézték meg a Disney új filmjét, a Jégvarázst, a Csillaghercegnőt, a Kumbát és a Gyűrűk ura filmek előtt játszódó Hobbit trilógia második darabját.  A legnagyobb meglepetés számunkra a Coming Out volt, ami nem indult jól a mozikban december elején, de az ünnepek alatt hozta magát, és több százan nézték meg.  A Wall Street Farkasa iránt pedig akkora volt az érdeklődés, hogy plusz vetítéseket is be kellett iktatnunk. A szombati 20 órás előadásra pénteken délután már nem lehetett jegyet kapni.

Az ünnepek alatt hagyományosan mindig sokan jönnek moziba. Itt vagyunk a belváros szívében, most érik be annak a gyümölcse, hogy digitalizáltuk a mozit. A nagyteremben és a kamarateremben is kitűnő hangtechnika van, az országban az egyik legnagyobb vászonnal rendelkezünk, a 3D technológiánk pedig Dolby 3D, ami az egyik legjobb, ami elérhető jelenleg a piacon. Az elmúlt 10 évben nem produkált ilyen forgalmat a belvárosi AGORA Savaraia Filmszínház, így természetesen mi is nagyon örülünk ennek, és megerősít minket abban, hogy a mozi az tovább él!

Milyen évet zárt az AGORA Savaria Filmszínház?

A jegybevételünk 2013-ban megduplázódott, ez elsősorban a digitalizálásnak köszönhető. Premieridőszakban vetítünk minden filmet, amióta digitalizáltunk, azóta nincs kópiaköltség. Régen a 35 milliméteres kópia előállítási költsége 800 ezer forint körül volt, ezért a filmforgalmazó nem gyártott le annyit, amennyire szükség lett volna. A digitalizálással ez a probléma megszűnt. A 14 és 35 év körüli korosztály látogat minket leginkább. Van egy hatalmas vetélytársunk: az internet, sajnos rengetegen töltenek le filmeket. De egy ilyen december után úgy érzem, van egy fajta visszatáncolás a mozihoz, hiszen egészen más megnézni egy filmet egy kis monitoron, vagy a tv-ben, mint egy óriási vásznon 200 ember társaságában. Közösségteremtő hatása van a mozinak, és jó érzés látni, hogy bár többször is temették a mozit, láthatjuk, hogy erről szó sincs, emelkedik a jegybevétel és a nézőszám is.

Mennyire más a mozi filmkínálata a város másik filmszínházához képest?

A két mozi filmkínálata nem azonos, nem minden filmet tudunk vetíteni. Mi vetítünk art filmeket és olyanokat is, amelyeket keres a közönség, de nem kerül a plázák filmkínálatába. Ilyen volt az  elmúlt időszakban a Pí élete, az Anna Karenina, a Nyomorultak, vagy most a Wall Street Farkasa. Ezeknek a filmeknek a közönsége itt van nálunk. De ilyenek egyébként a magyar filmek is. Ilyen volt Az ajtó, a Nagy füzet, amelynek egyébként a díszbemutatója is nálunk volt.

Már jegyfoglaló rendszerünk is van, amit az Agora honlapján helyeztünk el - mesélt a mozi legújabb újításáról Mayer Rudolf. A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy könnyen használható legyen, és jól áttekinthető. A visszajelzések egyelőre nagyon jók. Két hónapja működik, és minden várakozásunkat felülmúlta. Okos telefonnal is használható, pontosan le lehet foglalni, hogy hova akarunk ülni.  A későbbiekben szeretnénk ezt a jegyfoglaló programot tovább fejleszteni, hamarosan arra is lesz lehetőség, hogy online fizessük ki a jegyünk árát.

 

A héten egyébként újra érdemes lesz ellátogatni az AGORA Savaraia Filmszínházba, hiszen újabb különlegesség kerül be a mozi kínálatába. Január 2-tól Szombathelyen egyedül az AGORA Savaraia Filmszínházban lesz látható a 7 Golden Globe díjra jelölt "12 év rabszolgaság". Steve McQueen rendező filmje várahtóan tarolni fog az idei Oscar-átadón, nem mellesleg a kritikusok és a nézők is ódákat zengnek a Brad Pitt, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch főszereplésével készült filmről.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére