768 év után szentelték újjá a jáki Szent György-templomot (galériával)

Horváth Vilmos • 2024. április 22., hétfő •
1256 után tegnap újraszentelték a Kárpát-medence legrégebbi apátsági nemzetségi templomát Jákon. Az európai hírű Szent György-templom helyreállítása 2018-ban kezdődött, és több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. Az ünnepélyes eseményen részt vett Sulyok Tamás köztársasági elnök is.
768 év után szentelték újjá a jáki Szent György-templomot (galériával)

A régen várt ünnepélyes újraszentelést a köztársaság elnök mellett megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós államtitkár, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint  Nagy János, a miniszterelnöki programirodát vezető államtitkár is. Természetesen jelen voltak Vas vármegye országgyűlési képviselői, dr. Hende Csaba, Ágh Péter, V. Németh Zsolt, továbbá Vámos Zoltán főispán és a vármegyei közgyűlés vezető tisztségviselői is. Dr. Székely János megyéspüspök köszöntője után a térség országgyűlési képviselője mondott köszönetet Magyarország kormányának, kiemelve, hogy 3700 templom újul meg, s ezek közé tartozik a jáki is, amely az egyetlen megmaradt apátsági nemzetségi templomunk.

Az államtitkárt követően Sulyok Tamás mondott ünnepi beszédet:

- Újra egymáshoz kell épülnünk, minden akadályt, félelmet, bizonytalanságot, bizalmatlanságot félretéve, habár ez nem könnyű a hűtlenség korszakában, amelyben elveszítjük a kapcsolódás kegyelmi ajándékát - fogalmazott az államfő.

Az atomizáció és a töredékesség világában, amelyben a családok lebontásának, a közösségek erodálásának, a magány elhatalmasodásának, az erkölcsi értékek elhagyásának vagyunk tanúi, szomjazzuk a megtartó közösségeket.

Az emberek ebben a sivárságban vágynak a spirituális többletre, az Isten közelségére, mert a hitet és a szeretetet is közösségben lehet megélni. Meg kell találni annak lehetőségét, hogyan lehetünk élő kövek, összekötő habarcsok, hogyan tudunk újra közösségbe szerveződni, egymást szolgálni és sugározni az örömhírt – hangsúlyozta többek közt Sulyok Tamás.

A beszédeket követő szentmisén Székely János felidézte a Szent György-templom közel 800 éves történetét. Prédikációjában pedig felhívta a figyelmet arra, hogy 

„a hit nélküli emberi élet sivárrá válik, és elveszíti igazi mélységét. Valódi értékeinket csak küzdelem által tudjuk megőrizni. Ne feledjük, hogy Isten szeretete körülölel, betölt, és olyan békét ad, amelyet senki nem vehet tőlünk el.”

A mise végeztével elhelyezték a templom kriptájában a felújítás során megtalált templomalapító, Jáki Nagy Márton földi maradványait. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére