Várhidi Péter: a jövőben a szülőkön múlik, hogy tudunk-e európai szintű játékosokat kinevelni

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 22., szerda •
Várhidi Péter, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya szerint mind a németek, mind az olaszok tovább juttathatnak bennünket, ettől függetlenül nehéz lesz a portugálok ellen. A szakember a hazai labdarúgás jövőjéről is nyilatkozott a frisss.hu-nak. Interjúnk egy szombathelyi ovi-foci bajnoki eredményhirdetésen készült.
Várhidi Péter: a jövőben a szülőkön múlik, hogy tudunk-e európai szintű játékosokat kinevelni

Manapság a faluszéli kisbolttól kezdve a parlamenti folyosókig mindenki a foci Eb magyar esélyeit latolgatja. Belemenne Ön is egy ilyenbe?
Számomra a válogatott szereplése kezdettől fogva nagy meglepetés, ismerve például az osztrákok játékát is. Tőlük kicsit tartottam is, de úgy vélem megérdemelten tartunk ott, ahol jelenleg állunk. 

A szerdai magyar-portugál meccs papírformája azonban nem feltétlenül nekünk kedvez. Mit gondol, hogy szerepelnek majd a fiúk?
Természetesen a papírforma a portugál győzelmet vetíti előre, nem is gondolom, hogy könnyű meccsünk lesz. Úgy vélem, a meccs végeredménye inkább a portugáloktól függ, mennyire pörögnek fel erre a napra – hiszen ne feledjük, a nagy csapatok hosszú távra terveznek az Eb-n, nem biztos, hogy mostanra időzítik a csúcsformát – és az is fontos, hogy mi mennyire tudunk biztosan védekezni, majd ebből esetleg kitörni. Ne feledjük, a portugálok ellen nem tudunk irányító szerepet felvenni, mint Izland ellen és várhatóan náluk nagyobb lesz a labdabirtoklás is. Nani és Ronaldo sem villogott túlságosan idáig, az ő szereplésük nagyban befolyásolja a majdani végeredményt. Kiemelem azt is, hogy a portugálok nem esnek ki, de mi is tovább megyünk.

Függetlenül az Eb júliusi befejezésétől, milyen szakmai hozadéka lehet a kontinenstornának magyarokra nézve?
Szervezetten fel kell mérni a realitásokat az Eb végeztével. A média régebben olyan szerepbe hajszolta bele a válogatottat, melyben az nem volt képes jól muzsikálni. Dárdai Pál volt az, aki nálunk „helyretette a dolgokat”. Ő hazai származású, de külföldön dolgozó szakember, az ő véleményét nem szabadott figyelmen kívül hagyni. Dárdai Pál úgy véli, a magyaroknak nem látványfutballt, hanem célfutballt kell játszani.
Aztán jött Storck, aki azt mondta, nem lehet minden posztra nemzetközi klasszist találni itthon, hát hozzá lehet nyúlni a fiatalokhoz is, ez bejött neki. Ráadásul Dárdai és Storck hiteles emberek.

A tömegsportra, az utánpótlásra lesz-e hatása az Eb szereplésnek?
Kell, hogy legyen, ez elvárás részemről is. Európában középszinten ott vagyunk, ezt az Eb már bizonyította, nem akkora a távolság a nemzetközi porond és a hazai tudás között, mint amennyinek sokan beállítják. Az viszont tény, hogy jelenleg abból a „nyersanyagból” kell focistát faragnunk, ami jön. Évtizedekkel ezelőtt toborzókat tartottunk, ahol 4-500 gyermekből válogathattunk. Ma ez nincs, de remélem, az Eb meghozza ezt a hatást. Innentől minden a szülőkön múlik, 6-8 éves gyermekeiket ide irányítják, vagy sem.

 

közösség

további frisss

lap tetejére