Ön kiugrana egy hőlégballonból?

H.Maja • 2015. április 27., hétfő •
Ráadásul nem is akárhogyan, a kínai sportember ugyanis szárnyasugrással vetette alá magát a mélybe és csak 800 méteren nyitott ejtőernyőt. Mindezt oxigénmaszk nélkül.
Ön kiugrana egy hőlégballonból?

Egész pontosan

8150 méter

volt az a magasság, ahol Csang Su-peng vasárnap egy hőlégballonban ücsörögve úgy érezte, itt az idő, ez az ideális magasság és kiugrott – persze tervezetten – a nem a gyorsaságáról híres közlekedési eszközből. Ezzel megdöntötte a svájci Remo Läng tavalyi rekordját, aki ugyanezzel a módszerrel csak sima 8000 méterig bírta.

Az úgynevezett szárnyasruhás ugrás az 1990-es évektől terjedt el a világban, lényege egy speciális ruha, mely úgy van kialakítva elsősorban a végtagok között, hogy alkalmas legyen a siklásra. Egy ponton azért tanácsos kinyitni az ejtőernyőt is, de alapvetően a süllyedést – ami gyakorlatilag inkább zuhanást jelent – ebben a szárnyas ruhában manőverezve tölti el a delikvens.

                

                                                         Csang Su-peng a világcsúcstartó

Su-peng úr csúcsdöntés kísérlete nem ment egész simán, mert emelkedés közben 5000 méteren például eltűnt a szél, ami miatt először vissza kellet ereszkedni  4000 méterre. Feljebb, már az oxigénhiányos környezetben meg kialudt a ballon tüze. De ha ez még nem volt elég, az ugrás előtt Su-peng úr véletlenül kiejtette az oxigénmaszkját. Mit mondjak, nem a legjobb előjelek egy világcsúcskísérlet előtt.

Éppen ezért minden tisztelet a kínai extrémsportoló előtt, mert ő ezek után is vállalta az ugrást, és az oxigéntartály csövén keresztül próbált lélegezni.  Nem véletlen tehát, hogy a 29 éves fiatalember Ázsia bajnoka, korábban tíz évig verhetetlen volt siklóernyőben is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére