Foci EB előtt (3.): minden, amit érdemes tudni a magyar szurkolóknak

SzR-nso.hu - Fotó: ripost.hu/alfahir.hu/somogyma.hu • 2016. június 05., vasárnap •
Az előzetes számítások szerint nagyjából ötvenezer belépőt vehetnek a három franciaországi összecsapásra a magyar drukkerek (a legkevesebbet a bordeaux-i erőpróbára, a legtöbbet a marseille-ire). A honi drukkerek szombat este Gelsenkirchenben hangoltak az EB-re, hiszen már csak 5 nap van az első meccsig...
Foci EB előtt (3.): minden, amit érdemes tudni a magyar szurkolóknak

A német-magyar meccsen mintegy kétzren szurkoltak a magyaroknak a helyszínen, ugyankkor jelenleg még megtippelni is nehéz, mennyi magyar utazik az EB-re, ugyanis az interneten ma már sokkal több olyan bejegyzést találunk, melyben valaki jegyet eladni akar, nem pedig venni. 
A „bizniszt" azonban nehezíti, hogy a szabályok szerint a tikettek nem továbbértékesíthetők. A belépésnél pedig ellenőrizhetik az érkező személyazonosságát, vagyis hogy valóban az a drukker kíván-e bejutni a stadionba, akinek a neve a jegyen szerepel. Továbbá a szabályok szerint a nem saját részre vásárolt belépők esetében az igénylőnek mindenképpen meg kell jelennie a helyszínen, és a kísérővel együtt kell belépnie. Ez a szabály tulajdonképpen ellehetetlenítené a jegyek továbbadását, a jelek szerint ez azonban nem zavarja a szurkolókat.


A Magyar Labdarúgó-szövetségtől azt a tájékoztatást adta, hogy a szabály változatlan, vagyis az UEFA ellenőrizheti a jegytulajdonosok személyazonosságát, és megtagadhatja annak a szurkolónak a belépését, aki nem az eredeti tulajdonossal együtt érkezik a mérkőzésekre. Más kérdés, hogy a szabály feltételes módban fogalmaz („ellenőrizhetik"), és már a négy évvel ezelőtti Eb-n is érvényben volt, de akkor végül nem alkalmazták. Viszont a terrorveszély miatt ezúttal elképzelhetők szigorítások.
Megtudtuk, hogy a stadionok körül lesz egy másfél kilométeres gyűrű, melynek területén autóval nem lehet parkolni. 

Tömegközlekedéssel, taxival, busszal vagy gyalogosan érdemes megközelíteni a stadionokat. Saját autóval senki ne menjen a stadionokhoz! Busszal viszont érdemes, mert regisztráció után ingyenesen lehet parkolni a zónán belül, és például egy reggeli érkezés esetén egész nap ott maradhat a busz, amíg a drukkerek visszamennek a szurkolói zónába.

Bordeaux-ban és Lyonban a belvárosban, a stadiontól távolabb lesz kialakítva a szurkolói zóna, Marseille-ben viszont a tengerparthoz közelebb, a Velodrome-tól mintegy másfél kilométerre. A zónákat középen elválasztják majd két részre. Az egyikben lesz focipálya, csocsó és egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek, a másik részében pedig vendéglátóegységek, illetve ott lehet követni a mérkőzéseket is kivetítőkön. A szurkolói zónákba fokozott biztonsági intézkedések mellett lehet belépni, belül pedig külön biztonsági szolgálat felügyeli majd a rendet.

Fontos tudnivaló, hogy a tömegközlekedésért mindenkinek fizetnie kell (korábban voltak olyan tornák, melyeken az Eb-jegy felmutatásával nem volt szükséges jegyet venni a helyi járatokra). Egyedül Lyon városvezetése gondolkodik egy olyan opción, hogy a meccsek előtt és után három órával ingyenessé teszik a felszállást a járművekre.
A Sportimádók szurkolói klub az MLSZ-szel és a konzulátussal is együttműködve igyekszik mindenben segíteni a tornára utazó drukkereket. A szurkolói zónákban, illetve a reptereken, pályaudvarokon és a belvárosban információs standokon várják azokat, akiknek bármilyen segítségre van szükségük. A klub munkáját nyolc-tíz, franciául felsőfokon beszélő diák segíti majd. A konzulátus pedig mobil konzuli szolgálattal lesz jelen a három városban, ahol a magyar válogatott pályára lép.  

Szurkolói aktivitás
A Sportimádók szurkolói klub Marseille-ben tervez egy nagyobb, közös vonulást a szurkolói zóna és a stadion között. Ezen kívül azonban most még kérdés, milyen jelentősebb, közös szurkolói megmozdulásra lesz lehetőség, de elképzeléseik a némileg külön utakat járó ultráknak is vannak.
Mivel a stadionokon belül nagyon eltérő helyekre szólnak a belépőjegyek, a meccsek alatti szurkolást, a látványelemek használatát nehéz megtervezni, utóbbi a szigorú biztonsági intézkedések miatt sem lenne egyszerű, mivel nagy kérdés, mit lehet bevinni a stadionba. Arról azonban már volt egyeztetés a szervezett csoportok között, hogy a szurkolói zónákba nem mennek be, mindegyik városban külön találkozási pont lesz, a legnagyobb tömeg pedig Marseille-be várható.
Vagyis az ultrák is Marseille-be terveznek nagyobb közös vonulást – szurkolói szempontból az lehet az egyik legfontosabb meccs. Megoldódni látszanak a felvidéki szurkolók korábbi problémái is, sikerült jegyekhez jutniuk, így ők is ott lesznek a meccseken szervezett formában.

AZ F-CSOPORT MENETRENDJE:
Június 14.    18.00    Ausztria–MAGYARORSZÁG    Bordeaux, Matmut Atlantique

Június 14.    21.00    Portugália–Izland    Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.    18.00    Izland–MAGYARORSZÁG    Marseille, Stade Vélodrome
Június 18.    21.00    Portugália–Ausztria    Párizs, Parc des Princes
Június 22.    18.00    Izland–Ausztria    Saint-Denis, Stade de France
Június 22.    18.00    MAGYARORSZÁG–Portugália    Lyon, Stade des Lumières

közösség

további frisss

lap tetejére