Kevesebb is elég lesz a nyelvvizsgához!

JZS, mti • 2014. február 24., hétfő •
A korábbi magas elvárások okozta kudarcok után, "konyhanyelvi" vizsgát is tehetünk idegennyelvből - és papírunk is lehet róla! Hogy mire tudjuk majd használni, az jó kérdés, de plusz egy sornak jó lesz a foghíjas életrajzokba.
Kevesebb is elég lesz a nyelvvizsgához!

A szóbeli nyelvvizsgákon a jövőben hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a csalások lehetősége – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

A nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása 2014. február 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányfő által jegyzett módosítás a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba. Ez alapján bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 (belépőfok) szinten is.

Az A2 szintű nyelvtudást mérő vizsgán a mindennapi élethelyzetekben és/vagy szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérik.

A nyelvhasználó eszerint megérti a leggyakrabban előforduló szókincset, ha a legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban. Megérti a rövid, világos és egyszerű üzenetek és mondatok lényegét, képes nagyon egyszerű kommunikációra, valamely ismert témáról vagy cselekvésről információt cserélni valakivel, egyszerű fogalmazásmóddal beszélni tud életkörülményeiről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást korábban azzal indokolta, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban azonban elegendő a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, dokumentálása a munkáltatónak. Ez például a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt nyelvtudásuk objektív megméretéséhez – írta az előterjesztő.

(fotó: kontaktmagazin.hu)

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére