Hosszú börtönévek várhatnak a hídpénzbotrány baloldali haszonélvezőire

• 2024. április 23., kedd •
Budai Gyula hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentést, mert információi szerint a Lánchíd-felújításból „kiszivattyúzott” másfélmilliárd forint nagy része a Karácsony Gergely vezette Városházán landolhatott.
Hosszú börtönévek várhatnak a hídpénzbotrány baloldali haszonélvezőire

Súlyos, hosszú évekig tartó szabadságvesztésre számíthatnak a hídpénzbotrány elkövetői, ha a bíróság majd elítéli az érintetteket - írja a Mandiner. Az ügyben hivatalos személyeket egyelőre nem hallgattak ki gyanúsítottként, de ha Budai Gyula feljelentése alapján megindítják a nyomozást, nyilvánvalóan tisztázni fogják, hogy kapott-e bármelyik baloldali politikus a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzekből. 

Amennyiben kiderül, hogy korrumpáltak baloldali politikusokat, az hivatali vesztegetés elfogadása lenne, aminek a büntetési tétele akár tíz év is lehet.  Budai feljelentésével kapcsolatban kerestük a rendőrséget, hogy elrendelték-e a nyomozást, de választ egyelőre nem kaptunk.

Egy bennfentes segítheti a hatóságokat

Emlékezetes, a fideszes politikus azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), hogy levelet kapott egy hídpénzbotrányra rálátó forrástól. A levélben az szerepelt, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáras exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összeggel. Vig a levélíró szerint erről kizárólag a vállalkozás vezetőjével tárgyalt.

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő megjegyezte, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

Mint azt már megírtuk, a címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Hídpénzbotrány

A hídpénzbotrány főszereplője egyébként az a Vig Mór, aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére és akit tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket.  Az eljárás keretében kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is.

Gyanús utalások

Később kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Ötszázmillió landolt egy másik ügyvédnél

A jól működő gépezetbe végül hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonták be Hegedüst is az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

Fontos hangsúlyozni, hogy mindezeket a tranzakciókat megelőzte a beruházás érthetetlen megdrágítása.  Karácsonyék a 2019-ben, a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki a Lánchíd-beruházásra. A győztes az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék védekezése megbukott

Az ügyben a Kehi is vizsgálatot indított, majd néhány napja közzétette a részjelentését, amelyben sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzza Karácsonyék védekezését: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére