Pokoli nyár jöhet, hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg: ezt mondja Németh Lajos

metropol.hu • 2024. április 21., vasárnap •
Úgy néz ki, hiú ábránd azt hinni, hogy az El Nino vége azt jelenti, kellemes nyarunk lesz. Az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörhivatal becslései szerint 2024 melegebb lehet 2023-nál is. Németh Lajos szerint sem fogunk fázni idén nyáron.
Pokoli nyár jöhet, hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg: ezt mondja Németh Lajos

Az ausztrál meteorológiai hivatal a héten bejelentette a tavaly nyár óta tartó El Nino végét. A 2023 nyarán kezdődött időjárási jelenség rendkívül erősnek bizonyult, és többek közt ahhoz is hozzájárult, hogy tavaly júniustól ez év márciusáig minden hónap középhőmérséklete globális rekordot döntött – számolt be róla az idokep.hu, amit a metropol.hu is idéz cikkében. Vajon akkor fellélegezhetünk és nem kell perzselő, hőségriadóktól tarkított nyárra készülnünk? Sajnos nem így néz ki a helyzet, pokoli nyarunk lehet.

Azt tudni kell, hogy extrém El Niño idején Közép-Európában a csapadékellátottság normális, a mediterrániumban a nyarak az átlagnál felhősebbek, a Brit-szigetek és a Germán-alföld felett jóval szárazabbak voltak. Ugyanakkor a nyarak az extrém La Niña esetén Európa nagy részén az átlagnál szárazabbak, melegebbek lehetnek, különösen a kontinens déli, középső és keleti régióiban. Márpedig az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint az év második felében 60 százalék a valószínűsége a La Niña kialakulásának, ami nem jelentene feltétlenül enyhülést, sőt 2022-höz hasonlóan pusztító aszályt is hozhatna.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) becslései szerint egy a háromhoz az esélye, hogy 2024 melegebb lesz, mint 2023, míg 99 százalékos az esélye annak, hogy az idei esztendő a valaha mért öt legmelegebb év közé tartozik majd. A most lecsengőben lévő El Niño a valaha mért öt legerősebb El Niño-év közé tartozott, így 2024-ben is hőmérsékleti rekordokra számíthatunk.

Vajon így látja ezt a több évtizedes tapasztalattal rendelkező meteorológus, Németh Lajos is?

Tagadhatatlan, hogy az El Niño és a La Niña is valamelyest hatást gyakorol Európa, így hazánk időjárására is. Ugyanakkor én azt mondom a tendenciát nézve, hogy hiába ért véget az El Niño, emlékezetes, forró, aszályos nyarunk lesz

– mondja a Metropolnak a meteorológus.

Németh Lajos szerint az is sokatmondó, hogy történelmi rekord született idén április 1-jén, ugyanis ilyen korán még soha nem volt úgynevezett „hőségnap”, vagyis 30 fok feletti hőmérséklet hazánkban.

közösség

további frisss

lap tetejére