Sivár a terasz látványa? Dobjuk fel néhány szuper kerti növénnyel!

szponzorált tartalom (x) • 2024. április 21., vasárnap •
A legtöbb teraszon legfeljebb egy-két kaktusz vagy valamilyen dísznövény árválkodik, ez azonban nem feltétlenül dobja fel a teret. Az interneten számos inspirációt találhatunk, ha szeretnénk a terasz látványát izgalmasabbá, élettel telibbé varázsolni.
Sivár a terasz látványa? Dobjuk fel néhány szuper kerti növénnyel!

A Kertelünk weboldalán kertépítési ötleteket képekben nagy számban találhatunk, így ha híján vagyunk az inspirációnak, akkor innen is meríthetünk. Téves elgondolás, hogy a teraszon csak asztalok és székek, illetve egy-két kaktusz kaphat helyet. Egy-két kaspót beszerezve néhány balkonnövénnyel elképesztő változást érhetünk el, és sokkal szívesebben fogunk odakint tartózkodni.

Bohócvirág

Ezek a virágok hamar a kedvenceinkké válnak, gyönyörű fehér, piros, barna, sárga és krémszínű virágainak köszönhetően. A sokat virágzó és többnyire pöttyözött virágok egészen látványossá teszik a terasz látképét. A magról vetett fajták bokros növekedésűek, míg a dugványról szaporítottak általában csüngők.

Serleglonc

Egy réginek mondható, ugyanakkor manapság újra kapható dísznövényről van szó. Kapaszkodó növény, melyhez nem árt beszerezni egy támasztékot. A nyár második felétől egészen a fagyokig gyönyörködhetünk a nagy, harang alakú virágaiban. Ezek eleinte fehér, majd lila színben pompáznak, de az is előfordulhat, hogy egészen elnyílásig fehér színű marad.

Kerek repkény

A nedves területeken akár gyomként is fejlődő faj fehér változata, az alapfajhoz képest kevésbé szapora. Csüngő növény, melynek hajtásai az ültetőedényből mélyen aláomlik, így a kaspót érdemes a terasz korlátjára vagy egy magasabb helyre elhelyezni, így igazán látványos lehet. További előny, hogy nagyon könnyű más balkonnövényekkel kombinálni. Ezenkívül a legtöbb itt említett növénnyel szemben télálló, vagyis jól alkalmazható évelő összeültetésekben is.

Legyezővirág

A kerek repkényhez hasonlóan csüngő alkatú növény, mely igazán érdekes virágokkal rendelkezik. Nevét is erről kapta, ugyanis legyezőszerű virágai vannak, melyek úgy néznek ki, mintha valaki egyesével félbevágta volna őket. Lehetnek fehérek vagy lilák, de akár kétszínűek is. A levelek pedig élénk zöld színnek rendelkeznek, így rendkívül látványos, szép növény, mely hamar a terasz éke lehet. Pozsgás növény, vagyis ügyelni kell rá, hogy a túlöntözést elkerüljük.

Sétányrózsa

Ezt a dísznövényt már a 18. században is előszeretettel ültették nagy számban. Kevésbé látványos, ellenben az illóanyagoknak köszönhetően a teljes növény nagyon illatos, így akár a teraszt belengheti a kellemes illat. Fajtától függően idővel kisebb-nagyobb dézsás növényekké válnak. A virágok színe általában vörös, fehér, piros, lila, sárga vagy rózsaszín. A sétányrózsát akár át is lehet teleltetni, hogy aztán a következő évben is gyönyörködhessünk benne.

közösség

további frisss

lap tetejére