Túlélni a karácsonyt: az ünnepek alatt többen lesznek öngyilkosok!

frisss • 2012. december 24., hétfő •
„Elég volt. Nincs értelme semminek. Engem nem szeret senki. Magányos vagyok. Itt a karácsony, és nem akarom átélni. Eleget próbáltam kikecmeregni a bajból, befejeztem, örökre!” – az ilyen és hasonló mondatokat komolyan kell venni, mert sajnos előre jelezhetik az öngyilkosságot. A szeretet ünnepe pedig előhozhatja a fájdalmas érzelmeket.
Túlélni a karácsonyt: az ünnepek alatt többen lesznek öngyilkosok!

A frisss.hu nemrég elsőként számolt be arról, hogy a Malom utca és a Király utca sarkán, egy idős férfi önként vetett véget az életénekJön a karácsony, a szeretet ünnepe. Ez sok embernek nem boldog időszak. A lelkisegély-vonalakon többszörös a hívásmennyiség, mint az év többi időszakában. Csak Szombathelyen – nem hivatalos - információink szerint közel fél tucatnyi embert hoznak be a mentők öngyilkossági kísérlettel.

A december sokak számára az év legmeghittebb hónapja. Az adventi időszakban mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten lelkiekben is felkészíteni magát az ünnepekre. Ezekben a hetekben felerősödik az emberek egymás iránti szolidaritása. Azok az ismerősök, rokonok, barátok is felkeresik egymást, akik egyébként az év többi részében alig találkoznak. Szerves részét képezi az ünnepi készülődésnek az ajándékok, a karácsonyfa, a vacsora és ebéd alapanyagainak beszerzése.

Sajnos azonban nagyon nagy számban vannak olyanok, akik nehéz anyagi helyzetükből adódóan nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan körülmények között tölthessék ezeket a napokat, ahogyan szeretnék. Sokuk egyedül élő, magányos, idős, vagy éppen beteg ember, akik még egy kedves szóra sem számíthatnak. Számukra ez az időszak lelkileg fokozottan nyomasztó. Ezek az emberek szinte kizárólag csupán a jótékonysági szervezetek segítségére támaszkodhatnak.

 

Szomorú tények

A statisztikák alapján a következő személyek körében gyakoribb az öngyilkosság vagy annak kísérlete:

55 éves kor felett,

férfiaknál,

depresszióval, krízissel küzdők,

egyedül élők,

hajléktalanok, szegények, tartozással bírók,

alkohol vagy egyéb függőbetegségben szenvedők,

fogyatékossággal élők,

korábban öngyilkossági kísérletet elkövetők,

családban, ismeretségi körben elkövetett sikeres öngyilkosság.

Szerencsére a felnőttek körében elkövetett öngyilkosságok száma csökkenőben, azonban a serdülőkoriak száma stagnál, a serdülők öngyilkossági kísérlete pedig kissé emelkedő tendenciát mutat.

Figyelemfelhívó jelek

Az öngyilkossági kísérletnek számos figyelemfelhívó jele lehet. Ezek észlelésével akár mi magunk is segíthetünk a bajbajutotton. A legáltalánosabb árulkodó jelek a következők:

érzelmi beszűkültség,

társas kapcsolatok hanyagolása,

sikertelennek, feleslegesnek, haszontalannak érzi magát,

megkeseredett, depressziós,

szorongó, stresszes,

öngyilkosságról, halálvágyról beszél,

nő az alkohol vagy drogfogyasztása,

napról napra hangulatváltozásokon megy keresztül (sírás, veszekedés, öröm),

étvágycsökkenés, fogyás,

elutasító.

Az öngyilkosok nem ritkán tettük előtt felhívnak egy közeli ismerőst. Nem az öngyilkosságról beszélnek, hanem érdeklődnek felőlük, váratlanul érzelmeket fejeznek ki, elköszönnek.

Mit tehetünk?

Ajánljunk alternatívákat a problémákra, hívjuk meg magunkhoz, beszélgessünk vele. Javasoljuk, hogy vegye fel szakemberrel a kapcsolatot, hívjon fel krízisvonalat, akár mi magunk is segíthetünk ebben.

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat száma: 06 80 505 505. Éjjel-nappal ingyen hívható vezetékes telefonról országszerte, kivéve az alábbi körzetekből: 32, 62, 63, 66, 68, 69, 72, 73, 83, 88, 89, 92, 93, 95

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére