Így használd a facebookot: „Jelölj, bökj, lájkolj!” – de csak szakszerűen!

GYA • 2013. január 12., szombat •
Az egész világon hódító közösségi hálók nemcsak az emberek közötti kommunikációt könnyítik meg, hanem a társas kapcsolatokat is alapvetően megváltoztatják. Bár a legtöbben használják valamilyen céllal, főleg a fiatalok hétköznapjaiban – ezen belül is az ismerkedésnél – játszik meghatározó szerepet.

Használhatjuk az üzleti életben, távoli szeretteinkkel tarthatjuk vele a kapcsolatot, de felszedhetjük vele a kiszemelt lányt vagy fiút is, hiába lakik az a közeli házban, vagy jár éppenséggel a szomszédos osztályterembe. A szégyenlősebbeknek tökéletes terep: nincs kínos csend, se zavaró körülmény. Hátrány lehet, hogy nem tudjuk biztosan, a célszemély válaszol-e, vagy esetleg egy kedves barátja segít neki a körmönfont mondatok megalkotásában.

Az épp felcseperedő internetes felhasználókat egyébként könnyen felismerhetjük, ha feltűnő módon fantázianeveken regisztrálnak, vagy vezeték és keresztnevük közé a „tevagyajó”, „cicukah”, „vagyok” stb. kifejezéseket rejtik, de példa akad „Ágii”-kra és „Dórii”-kra is szép számmal.

A kamaszoknál – bár előfordul más korosztályoknál is – sajátos rituálé alakult ki az ismerkedés körül.

1. „Jelöld!” – Vagyis jelöld be ismerősnek a közösségi oldalon. Ennél a pontnál döntenünk kell: népszerűek akarunk lenni boldog-boldogtalannal, vagy nem akarjuk idegen „ismerőseinket” életünk szebbnél-szebb pillanatairól tájékoztatni, szintúgy nem szeretnénk különféle kéretlen híreket kapni felőlük. Ugyanakkor ezzel a lépéssel elzárkózhatunk jövendőbelink megismerése elől is.

2. „Bökd meg!” – A kevésbé jártasabbaknak furcsa lehet, hogy nem megközelítünk az utcán valakit és fizikai kontaktust vállalva megbökjük az ujjunkkal az illetőt, hanem gombot nyomkodunk. Igaz, ez nem áll távol az elsőtől, szerepe szintén a figyelemfelkeltés, csak virtuálisan. Online társával méghozzá az is elkerülhető, hogy az idegen esetleg az öklével bökjön kellemesen vissza. A beszámolók alapján elmondható, hogy a jelölés és a bökés sorrendje kedv szerint változtatható.

3. „Lájkold!” – A „tetszik” kifejezés fonetikus angol változata már a magyar szókincsbe is beitta magát, igaz a szövegszerkesztő még aláhúzza pirossal, és a ’lájuk’ szóval szeretné helyettesíteni. Mindenesetre nem mindegy, mire is nyomjuk azt a bizonyos tetszik gombot. Egy-egy feltöltött kép, állapotüzenet még enyhe, viszont a személy profilképének like-olása már erős szimpátiát jelenthet. „Régebbi képeket szoktam lájkolni, hogy a lány lássa, nemcsak felületesen néztem meg az adatlapját” – árulta el Németh Bálint, 16 éves szombathelyi tanuló. Persze nem állítjuk, hogy lájkolni csak ismerkedési szándékkal lehet.

4. „Kommentelj!” – Könnyen kezdhetünk párbeszédbe egy, az épp feltöltött cicával pózoló hölgy képéhez írt találó bókkal, de egy alig hallott Paulo Coelho idézethez is írhatunk humoros kritikát.

5. „Posztolj!” – Miért ne okozhatnánk az „áldozatnak” szép estét esetleg egy, az üzenőfalára kirakott kedvenc dalával? Hiszen online adatlapjáról könnyen megtudhatjuk kedvenc együttesének, írójának nevét.

6. „Üzizz!” – A virtuális ismerkedés utolsó előtti lépcsője a privát üzenet küldése, vagy a chat használata. A társas lényeknek hátrányt jelenthet, hogy a pillanatnyi hangulatunkat, gesztusainkat legfeljebb vigyorgó, vagy szomorkodó ikonokkal valamint írásjelekkel fejezhetjük ki, de mindent be lehet vetni. A több ezer elküldött karakter után jöhet egy személyes randevú felvetése. A randin sajnos jelentkezhet a net kártékony hatása, és a pár nehezen vált egy-két szónál többet.

7. A végképp elkeseredetteknek jöhet az állapotüzenet: ’Üzi, szám: esély’ és ezek végtelen számú változatai. Ilyenkor üzenetben a felkínálkozónak egy szabadon választott számot küldhetünk, és ő a falán – szigorúan az anonimitás érdekében - számmal értékel minket. Figyelem! A visszajelzések alapján váratlan fordulatokat tartogathat a lépés, emellett ismerőseinket is zavarhatja a sok kiírás.

8. „Kapcsolatban” – Ha minden összejön és találkoztunk is a lánnyal/fiúval, ne szerénykedjünk, vállaljuk új szerelmünket a nyilvánosság előtt! Nincs is más dolgunk, mint felkérni párunkat családi állapotának frissítésére, hogy elérjük a „kapcsolatban” státuszt. Ha bevállalósabbak vagyunk, azonnal el is jegyezhetjük, vagy házastársunknak is jelölhetjük a felet.

A folyamatban persze az akciók viszonzásával vehetünk részt, így fejezzük ki kölcsönös szimpátiánkat. Hisz ki tudja, nem a Nagy Őt szalasztottuk-e épp el egy bökés figyelmen kívül hagyásával?

Amennyiben minden állomást teljesíttetünk, ideje a való világba is átültetni a kapcsolatot, és ott is meghódítani a célszemélyt. És hogy elkerüljük a nehézségeket, igyekezzünk minél több párbeszédet folytatni a való életben, a virtuális világot csak kiegészítésként hívjuk segítségül.  Az idősebbeknek is javasoljuk, bátran éljenek a fiatalok módszereivel, végül is „nemcsak a húszéveseké a világ”.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére