Hétvégén ismét Szombathely lesz a nemzetközi torna fővárosa

sd • 2020. szeptember 29., kedd •
A magyar válogatott 10 versenyzővel nevezett a rangos megmérettetésre, amelynek nagy visszatérője hazai oldalon az EB-győztes Dévai Boglárka.
Hétvégén ismét Szombathely lesz a nemzetközi torna fővárosa

A tavaszi járványidőszakban a magyar tornasport szinte minden vidéki bázisát be kellett zárni, egyedül a válogatottnak tudtak biztosítani edzési lehetőségeket nagyon szigorú körülmények között. Volt, aki élt ezzel és volt olyan is, aki nem. Nagy veszteségek érték a sportágat, hiszen sokan abbahagyták több korosztályban is a tornát.  
- A tornászoknak évente három jól elkülöníthető időszakuk van: a téli alapozás, erőgyűjtés, tavasszal-ősszel a versenyszezon, nyáron pedig általában az új elemeket sajátítják el. Idén tavasszal kiesett a versenyidőszak, ami komoly aggodalomra adott okott, de attól még jobban féltünk, hogy ősszel sem tudunk mit kezdeni egy újabb járványhelyzettel. Amennyiben ez így történne, az végzetes lenne a tornasport számára, hiszen átalakulna a versenyzők izomzata, az ízületek, a szalagok, és komoly feladat lenne a gyerekek újbóli felépítése úgy, hogy kimaradt egy komplett év versenyidőszaka. Ez a világkupa most számunkra aranyat ér, de nemcsak nekünk, hanem mindazoknak, akik ezen részt tudnak venni - hangsúlyozta a háromnapos eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke.  

Egy héttel ezelőtt Kijevben volt egy verseny, azelőtt viszont hosszú hónapokig sehol semmi. Az ukrán fővárosban 4 ország vett részt a megmérettetésen. Szombathelyen azonban pénteken, szombaton és vasárnap a magyarokkal együtt 14 nemzet sportolói lépnek szőnyegre. Nagyon vigyázott a szövetség a hazai versenyzőkre, elővigyázatossági okokból a fiúk Tatán edzettek, a lányok pedig Budapesten. A múlt vasárnapi szűréskor pedig mindannyian negatív tesztet produkáltak.    

- Ki vannak éhezve a tornára nemcsak a résztvevők, hanem a média is, kiváltképp a televíziós társaságok. Mindig elmondom, hogy az olimpiai sportágak között a TOP 3-ban szerepel. Öt kategória van, amelyek közül az első az úszás-atlétika-torna trió, ami azt jelenti, hogy ezek a legnézettebb sportágak, ezekre a versenyekre fogynak el leghamarabb a jegyek, és ezeket közvetítik a világon a legtöbben - tájékoztatta a média képviselőit a szövetség elnöke.  

Altorjai Sándor főtitkár elmondta, hogy jelen körülmények között az alapvető elvárás a magyar versenyzőkkel szemben, hogy sikerüljenek a gyakorlataik. 10 hónapja nem léptek szőnyegre hivatalos megmérettetésen a sportolók, ezért most annak is örülni kell, hogy erre egyáltalán lehetőség nyílik. Férfi ágon eredetileg 8-an szerepeltek volna, apróbb sérülések miatt azonban csak 6-an versenyeznek majd. Altorjai Sándor kiemelte, hogy nemcsak a verseny menete változik - a kvalifikációkat 2 szekcióra bontották -, hanem a sajtó munkatársainak is módosul a mozgástere, ugyanis a megfelelő sajtóigazolvány birtokában csak a lelátókról tudósíthatnak, a küzdőtérre nem lehet majd bemenni.  

A sajtótájékoztatón részt vett olimpiai bajnok tornászunk, Berki Krisztián is, akinek sérülése ugyan javulófélben van, de idén sem tud szőnyegre lépni a szombathelyi közönség előtt. Krisztián az utóbbi három évben négy műtéten esett át. Felépülése jól halad, egyelőre gyógytornász kezei között rehabilitálódik, a lovas és nagyobb terhelés azonban még hátravan.  

Lesz azonban egy nagy visszatérője a HUN Challenge Torna Világkupának a szombathelyi Dévai Boglárka személyében, aki hosszú idő után, egy sérüléses kálváriát követően versenyezhet újra, ráadásul hazai közönség előtt.
- Furcsa lesz két év elteltével újra versenyezni, de nagyon-nagyon várom. Több szempontból is más lesz ez a Világkupa a korábbiakhoz képest, hiszen átírta a szokásos forgatókönyvet a koronavírus, gondolok itt arra, hogy külön lesz a lányok és a fiúk selejtezője pénteken. Többeknek is mondtam már, biztos más lesz úgy odaállni, hogy két évet kényszerültem kihagyni, nagyobb lesz bennem a drukk, de az egyértelmű cél a visszatérés, az eredmény másodlagos lesz most. Az a lényeg, hogy két jó ugrást tudjak bemutatni - mondta el lapunk érdeklődésére EB-győztes tornászunk, Dévai Boglárka.  

A szombathelyi tornász kérdésünkre azt is elmondta, hogy jelenleg az EB-győztes gyakorlatai közül a duplacsavarost tudja teljes magabiztossággal bemutatni, éppen ezért ezzel készül a hétvégén esedékes Világkupára. Viszont az EB-győzelmet hozó 6-os erősségű ugrására még várni kell, igaz edzésen már sikerült bemutatnia, de Bogi elmondása szerint a gyakorlat versenykész kivitelezésére még várni kell.        

Október 2-től 4-ig tehát ismét Szombathelyre szegeződik a nemzetközi tornasport tekintete, a Világkupának idén is az Aréna Savaria ad otthont. Pénteken ingyenesen lehet látogatni a kvalifikációs versenyeket, szombaton és vasárnap azonban már fizetni kell a belépőkért. A szervezők 500 főben maximalizálják a nézőszámot, kötelező lesz a maszkhasználat, kihelyzett kézfertőtlenítőket lehet majd igénybe venni, és lázmérést is végeznek a szurkolókon. A verseny pénzdíjas, ami azt jelenti, hogy 28 ezer svájci frankot osztanak szét a legjobb és legeredményesebb tornászok között.

közösség

további frisss

lap tetejére