Észt kulturális fesztivál Szombathelyen is

MTI • 2013. március 12., kedd •
Budapesten és három nagyvárosban, Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen rendezi meg idén az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen március 19. és 27. között az Észt Hét elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében filmek, koncertek, könyvbemutatók és kiállítások várják az érdeklődőket.
Észt kulturális fesztivál Szombathelyen is

Fotó: Gombászók

A rendezvénysorozat gerincét ezúttal is a filmek alkotják. Észtországban tavaly 10 játékfilm készült. Köztük van és most Magyarországon is bemutatják az Egy hölgy Párizsban című észt-francia alkotást, amelynek főszereplője Jeanne Moreau, a világhírű francia filmsztár, aki egy hazáját elhagyó szeszélyes észt hölgyet alakít.

A Gombászók című film mind a kritikusok, mind a mozilátogatók kedvence lett, több mint hetvenezren nézték meg eddig. A filmvígjáték egy gombászás közben eltévedt politikus kalandjairól szól. Ennek a két filmnek a rendezője, Ilmar Raag és Toomas Hussar eljön Budapestre, és a vetítések után személyesen is találkozhatnak velük a nézők.

Rainer Sarnet Dosztojevszkij-feldolgozásának (A félkegyelmű) különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet templom-, illetve kolostorbelsőben forgatták. Látható lesz a Varjúszigeti oroszok című dokumentumfilm, amelyben egy perspektíva nélküli határmenti városban élő orosz kisebbség néhány tagjának portréja rajzolódik ki. A Víz alatti repülések 10 különböző filmnovellából álló dokumentumfilm, amely nagy tettekről mesél. Válogatást láthatnak az észt animáció legújabb terméséből is az érdeklődők. Az Észt Hét egyik kiemelt rendezvénye a Liis Koikson Trió március 24-i koncertje, amellyel az Észt Intézet fennállásának 15. évfordulóját ünneplik.

Budapesten ezen kívül Reti Saks különleges hangulatú grafikáit állítják ki. Tiit Aleksejev A zarándokút című könyvének bemutatóján pedig megtudhatják az érdeklődők, hogy miért ír egy észt szerző a keresztesháborúkról - tájékoztatta a rendezvényekről az MTI-t a budapesti Észt Intézet.

További információk szerezhetők a www.esztorszag.hu honlapról.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére