A XX. Savaria Történelmi Karneválról tartottak tájékoztatót a szervezők

frisss • 2019. július 23., kedd •
Öt császár Savariában – Színes várostörténelem és gazdag kulturális programkínálat várja a Savaria Karneválra érkezőket augusztus végén Szombathelyen.
A XX. Savaria Történelmi Karneválról tartottak tájékoztatót a szervezők

Húsz éves lesz idén Szombathely legnagyobb tömegeket megmozgató és leglátványosabb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál. Az évfordulóból adódóan a múltidézés kettős. A történelmi karnevál   felvillantja Szombathely-Savaria kétezer éves történelmének eddig kevésbé ismert momentumait. Ennek érdekében a szervezők augusztus 22- 25 között közel négyszáz, nívós programmal kedveskednek majd a közönségnek, a már megszokott, igényes módon. Idén azonban megidézik a Savaria Karnevál két évtizedének legemlékezetesebb pillanatait is. 

A fellépők között köszönthetjük azokat a – többnyire hagyományőrző – csapatokat, akik kezdetektől fogva részesei voltak a történelmi időutazásnak, és akik mára a Savaria Karnevál arcai, kulturális nagykövetei lettek (Savaria Legio Egyesület, Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület, Collegium Gladiatorium Egyesület, Kassai Lajos lovasíjász, Artistica Anam Cara…). Mellettük színpadra lépnek azok az előadóművészek is, akiknek pályájuk kezdetén óriási lendületet adott a szombathelyi fesztivál (Kerekes Band, Isis Bigband, Szombathelyi Kötélugrók, Ataru Taiko).

Az elmúlt húsz év kronológiájáról több helyszínen is láthatók majd visszatekintések.

Idén is új elemekkel és új helyszínekkel bővül a programpaletta: a Katolikus Udvarban a csendesebb programokat kedvelő közönséget kézműves foglalkoztatókkal, koncertekkel, a Székesegyházban gospel előadással várják. A Batthyány téren gasztronómiai bemutatók során Michelin csillagos sztárséfek kreálmányait kóstolhatják az érdeklődők, míg a Belső Urána udvarban DIY (csináld magad)  sarok várja majd az ügyes kezűeket.

A visszafordíthatatlanul (vagy mégsem?) múló idő tematikáját boncolgatja majd a karnevál nyitónapjának estéjén a Tüzes játék is. A 19. században szerte Európában fellendült a tudományos élet. Szombathelyen a kámoni Gothard-kastélyban is érdekes csillagászati kutatások folytak Gothard Jenőnek köszönhetően. A kiváló tudós számos tudóssal állt kapcsolatban világszerte, köztük a titokzatos new yorki professzorral, Dr. Alexander Hartdegennel. Gothard ötleteinek felhasználásával Hartdegennek sikerült építeni egy időgépet, melynek kipróbálására itt, a kastély ódon falai tövében került sor. Ezt a veszélyes és rejtélyekkel teli kísérletet elevenítik fel a tüzes játék szereplői.

A Történelmi Témapark az időgépes kísérlet másnapjától már a katonai hagyományőrzőknek ad otthont. Az I. század római és kelta harcászatától egészen a keresztes háborúk koráig terjed a paletta, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat. Láthatjuk a Birodalom legjobb gladiátorait, a világ legjobb lovasíjászát és az ország legrégebbi római katonai hagyományőrző csapatát. Először mutatkozik be a karneválon az avar lovas harcmodort bemutató Anda Lovasharc Egyesület és rég nem látott vendégként a Milites Christi Templárius Katonai Hagyományőrző Alapítvány keresztes lovagjaival is találkozhatunk a Témaparkban. Ugyancsak a 20. évforduló tiszteletére érkeznek az idei karneválra a bécsi Rittersporn Egyesület katonai és civil hagyományőrzői, akik a város alapítása idején a vidéken élt kelták életébe avatják be a közönséget.

A mindig látványos felvonulás – ami idén 7 történelmi korszakot idéz meg az elsőtől a huszadik századig – pénteken és szombaton este indul a Történelmi Témaparktól. A felvonulásokon megidézzük a városalapító Claudiust és mellette azt a négy római császárt, akik a kutatások alapján – ha csak átutazóban is – megfordultak Savariában.

A jelmezt ölteni szándékozó civilek a karnevál honlapján tudnak beregisztrálni a történelmi felvonulásokra.   Idén is lesz „Mini karnevál” is, a kicsiknek, ők a Gayer park árnyas lombjai között vonulnak majd fel történelmi jelmezeikben.

A Savaria Karnevál hagyományos helyszínein folyamatosan pörögnek a programok, érdemes a rendezvény Facebook-oldalát figyelni.

A fesztivál központja, a karnevál Fóruma ismét a Fő tér. Az Öreg Város Vásárában kézműves termékek és csábító gasztroremekek „kelletik magukat”, miközben a színpadról a zenei élet válogatott ínyencségeit kapjuk kényeztető finomságként.  A XX. jubileumot idézi meg a nyitó produkció, vendégünk lesz a Fran Palermo, a Kerekes Band, a külföldi vonalat erősíti majd az elektronikus swing francia mestere, a Lyre le Temps, Ray Charles alakját hozza közénk az Isis Bigband, és itt derül ki az is, milyen koncerttel lepi meg a karnevál szervezőcsapata a fesztiválozókat.  Reményeink szerint Rúzsa Magdit ismét sikerül rábeszélni arra, hogy tógát öltsön Savaria tiszteletére. Természetesen nem hiányozhatnak idén sem az esti órákat fénnyel megtöltő tüzes produkciók sem.

Nem kell beutaznia Magyarország teljes területét annak, aki a történelmi borvidékek legkiválóbb nedűit szeretné megkóstolni, elég ha a Karnevál négy napja során ellátogat a Borok Utcája kitelepült borosgazdáihoz, ahol magas színvonalú zenei kínálatban is dúskálhatunk. Idén minden eddiginél több borászat jelentkezett, így 33 standon lehet majd kiváló borokat kóstolgatni, míg mellettük a Sin Seekas, Nagy Feró, a Budapest Klezmer Band és Szinetár Dóra és a velünk 20. születésnapját ünneplő Zanzibár, Oláh Ibolya és a Ladánybene 27 gondoskodik az emelkedett hangulatról.

Az Iseum előtti téren ókori kézműves bemutatók és az ELTE-SEK  standja kínál aktív elfoglaltságokat a karneválozóknak.

A Sörtéren zenél idén ismét az ifjabbak kaptak fellépési lehetőséget: a Radiogram Band, a Nyughatatlan zenekar, a New Level Empire és a Blahalouisiana.

Idén a gyermekeknek is kimagaslóan nívós produkciókkal készültek a szervezők a Gayer Parkban berendezett Kalandvárban.  Húsz játékos és ügyességi gyermek-foglalkoztató köti le a kicsik energiáját mindhárom nap, a színpadon pedig olyan nagy kedvencek muzsikálnak, mint Palya Bea, Majoros Ági és Gryllus Vilmos.

Ugyanitt, esténként Thalia Kertjében az XX faktor, azaz a női tehetség kap kiemelt szerepet.  Péntek este a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciójában, a Call Girl-ben Mészáros Piroska, szombaton Neil LaBute: Valami csaj(ok)
 című komédiájában Pokorny Lia, vasárnap Szalai Kriszta a Maradjunk annyiban című
monodrámában mutatja meg, milyen a világ női szemszögből.

Az országban egyedülálló fesztiválhelyszínként a Művészetek Utcája évről évre közel 30 képző- és iparművész tevékenységét és munkáit mutatja be a nagyközönségnek. A helyszín színpadi produkciói is a „hely szellemét” tükrözik: szerteágazó és színes, tartalmas és értékes programokat láthatunk-hallhatunk a társművészetek sorából.

Új helyszínre költözik a Keleti udvar, a misztikus kelet táncosai idén a VAOSZ udvarban rendezkednek be, Szultánia kávéházát pedig a Belsikátorban találja meg az érdeklődő.

Ismét kiemelten magas a Karneválhoz csatlakozó kísérőprogramok száma, több intézmény készül kooprodukcióban az eseménysorozatra. A teljesség igénye nélkül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Smidt Múzeum, a Romkert, az Iseum, a Püspöki Palota, a Székesegyház, az Egyházmegyei Könyvtár, a Vas megyei Levéltár, az Evangélikus Templom is különleges programokkal várja az érdeklődőket a négy karneváli nap alatt.

KARNEVÁL SZÁMOKBAN:

  • 20. alkalom
  • 397 program
  • 9 fő helyszín
  • 20 kísérő helyszín
  • 33 borászat jelentkezett
  • 14 kézműves sörfőzde
  • 65 vendéglátós
  • 2 pálinkafőzde összesen 6 helyen

közösség

további frisss

lap tetejére