Őrzik és megélik a hagyományokat a civilek – szakmai nap, búcsú, ostromnapok megyeszerte

há • 2021. augusztus 03., kedd •
A hétvégén kőszegi ostromnapok, jövő héten hagyományőrző építőtábor, majd városrészi búcsú és segítők szakmai napja: változatos civil programokat találunk augusztusban.
Őrzik és megélik a hagyományokat a civilek – szakmai nap, búcsú, ostromnapok megyeszerte

Szabó Katalin, a Telehumanitas Szombathelyi Mentalhygienes Egyesület elnöke a Segítés útjai - 34. országos szakmai találkozót népszerűsítette. Jövő hétvégén, augusztus 13. és 15. között rendezik meg a 112-es Hívásfogadó, az Áldozatsegítő Központ, valamint a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat közös programját. - Tudni kell, hogy nagyon sok a „szórakozásból” indított hívás, ami miatt szemléletformálásra volt szükség, ebben fogott össze a három szervezet. A találkozó célja az, hogy megmutassuk a cél szerinti hívhatóságunkat – fogalmazott az elnök, aki hozzátette, hogy az ország minden részéből, sőt külföldről is érkeznek önkéntes lelkisegély-szolgálatok. Kiderült, hogy 14-én, hétfőn a Fő térre is kitelepülnek, ekkor a város közönségét igyekeznek megszólítani. Segítő tevékenységekkel, szervezetekkel lehet majd megismerkedni, és színpadi produkciókkal is készülnek: zenei és táncos előadások színesítik a napot. A hétvége többi részében pedig szakmai programok zajlanak. Szabó Katalin kérdésre válaszolva elmondta még: sajnos ma sem dolgoznak többen önkéntes telefonos segítőként, mint tavaly, amikor intenzíven toboroztak. A tapasztalat az, hogy nagyon nehezen köteleződnek el az emberek ilyen önkéntes munka mellett, hiszen amellett, hogy szép feladatról van szó, egyáltalán nem könnyű tevékenység.

Vasszécsenyiek Nagy Találkozójára invitálta az érintetteket Tárczy Orsolya, az Együtt Vasszécsenyért Egyesület tagja, a helyi művelődési ház vezetője. Augusztus 20-ára szervezték meg azt a nagyszabású programot, amelyre nemcsak a faluban élőket, hanem az onnan elszármazottakat is hívják és várják. – Akit nem érünk el, de van kötődése, jöjjön el, és legyen részese a programsorozatnak. Vasszécseny egy megújuló falu, sok fiatallal, ők mind nagyon kíváncsiak a település történelmére, vagy akár arra, hogy a ház, amelyben élnek, milyen saját múlttal bír. Ezt csak az idősebbek vagy az elköltözöttek tudják elmesélni – ismertette a találkozó lényegét Tárczy Orsolya. Hozzáfűzte, hogy készül egy monográfia a település 800 éves történelméről, amelynek most tartják az ünnepélyes bemutatóját, és amelyből egy-egy példányt kap minden vasszécsenyi porta és elszármazott. Lesz műsor és tűzijáték, de nem mellékes, hogy a falu szépségeit, nevezetességeit is érdemes ezen a hétvégén felkeresni – javasolta a szervező. – Nem volt könnyű tető alá hozni a rendezvényt, idős embereket kerestünk fel az ötlettel, és mindenki javasolt egy-két nevet, így bővült a kör, még Amerikában is találtunk vasszécsenyi elszármazott személyt – avatott be a részletekbe.

Tájházi értékmentő tábort rendeznek Hegyhátszentpéteren augusztus második hetében, erről beszélt Szabolcs Gergely a házigazda Pannon Helyi Termék képviseletében. – Augusztus 9-én indul a szlovén partnerekkel közösen szervezett tábor, amely a résztvevőket megismerteti majd a térséggel, miközben tudást is átad számukra. Egyfajta építőtáborról van szó, amelynek a végére elkészül majd egy bemutatófal. Ennek az egyes szakaszai a népi építészeti technológiákat jelenítik meg, olyan módon, hogy látható lesz a fal szerkezete, anyaga is. A táborozók a gyakorlatban tanulják meg a régi eljárásokat, az elkészült fal pedig szintén a tudásátadást szolgálja a szélesebb közönség felé – mondta küldetésükről Szabolcs Gergely. Megjegyezte: elsősorban 18 év feletti jelentkezőket várnak a táborba, amelynek kirándulás, kerékpározás, gasztro-kalandozás és egy nyilvános program is része lesz.

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tagjaként Tóth Kálmán ajánlotta a szombathelyiek figyelmébe a déli városrész búcsúját, amelyet az augusztus 20-22-i hétvégén tartanak. – Annak idején Csinger Péter alapozta meg ezt a civil hagyományt, akkor még nagyobb számú és aktívabb közösséggel, de ettől függetlenül még most is vagyunk, és meg tudjuk szervezni a búcsút, amely jellemzően hazacsalja az elszármazottakat is – mesélte a program előzményeiről Tóth Kálmán. Elhangzott: 2019-ig szünetelt, de azóta újra megrendezik a városrész ünnepét, amely minden helyi számára nagy érték. A 20-i misét dr. Székely János megyéspüspök celebrálja majd. A szombathelyi fellépők mellett Gáspár Laci is színpadra áll, de természetesen a hagyományos búcsúi látványosságok, szórakozási lehetőségek, sőt egy tűzijáték is helyet kapott a programban, a vasárnap pedig a roma zenei kultúráé.

A Kőszegi Ostromnapok lesznek augusztus 6-tól 8-ig – tudtuk meg a sajtóreggelin. Kövesdi Andrea és Csiki István szervező kifejtette, hogy az 1532-es hősökről hagyományos programelemekkel ugyan, legalább 150 résztvevővel, de a korábbiaknál rövidebb eseménysorozattal emlékeznek meg. Gyermek- és kulturális programok, hagyományőrző bemutatók, csaták természetesen idén is részei a fesztiválnak.

közösség

további frisss

lap tetejére