Az angol beteg visszatért Szombathelyre

Szerző: frisss.hu Fotó: frisss.hu • 2018. március 22., csütörtök •
Almásy László az I. világháborúban önként jelentkezett katonai szolgálatra. Mint a kor felsőbb nemesi osztályának tagja, ő is huszár akart lenni és merő véletlenből a 11-es huszárokhoz vonult be. Azaz pontosan erre a helyre, ahol most ezt a könyvbemutatót is tartjuk – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő azon a rendezvényen, melynek az ŐrvidékHáz adott otthont.
Az angol beteg visszatért Szombathelyre

A Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent a Vas vármegye műszaki nagyjait bemutató könyvsorozat második része. A nyitókötetben bemutatott Hollán Ernő után ez a mű Almásy László Ede kalandos életét követi nyomon. A szerző ezúttal is dr. Nemes József, az ELTE Savaria Egyetemi Központjának tanára.


Rengeteg pozitívumot lehet ezzel a könyvvel kapcsolatban kiemelni, de talán az egyik legfőbb erénye az a hallatlanul gazdag lábjegyzet anyag. Szinte mindenről, minden történelmi eseményről, minden személyről, minden földrajzi helyről részletes ismertetést találhatunk a könyvben. Ez pedig olyan módon gazdagítja a művet, ami párját ritkítja. Ahhoz a hihetetlenül alapos kutatómunkához csak gratulálni lehet, melyet a szerző elvégzett ehhez – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő az ŐrvidékHázban tartott könyvbemutató alkalmából.

Hende Csaba után a könyvek másik nagy szerelmese, Puskás Tivadar méltatta a művet. A vasi megyeszékhely első embere külön örömének adott hangot azért, mert a Vas vármegye műszaki nagyjai című sorozat nagyon sok olyan személyre, hírességre hívja fel a figyelmet, aki szorosan kötődik Szombathely városához is. Ilyen például Almásy László Ede is, akinek tiszteletére 2015-ben helyeztek el emléktáblát egykori lakóházának homlokzatán.

A könyvbemutató keretében Déri Lajos, a Vas Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, valamint Kovács Jenő, az Apáczai Csere János Alapítvány elnöke is beszélt a friss kiadványról és természetesen annak főszereplőjéről. A rendezvény végén a szerző, dr. Nemes József osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.  

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére