Spanyolország: Európa egyik legsúlyosabb vasúti balesete( fotók, videók)

Frisss, MTi, Fotó: elpais.com • 2013. július 25., csütörtök •
Hétnapos gyászt rendeltek csütörtökön a hatóságok a spanyolországi Galiciában, abban az autonóm közösségben, ahol előző nap - a legfrissebb adatok szerint - 78 halálos áldozattal és mintegy 140 sérülttel járó vonatszerencsétlenség történt. Mariano Rajoy kormányfő a helyszínen bejelentette, hogy országos szinten is háromnapos gyászt rendel el.
Spanyolország: Európa egyik legsúlyosabb vasúti balesete( fotók, videók)

Fotó: elpais.com

I. János Károly király, valamint Fülöp herceg, a trónörökös felfüggesztette minden hivatalos programját a gyász jeléül. Rajoy, aki a városban született, csütörtök délelőtt Santiago de Compostelába utazott. Felkereste a baleset helyszínét, és ellátogatott egy kórházba, ahol sérülteket ápolnak.

A hatóságok egyelőre nem nevezték meg a baleset lehetséges okát. A belügyminisztérium szóvivője elmondta, azt már kizárták, hogy a vonat kisiklását terrorcselekmény okozta volna.

A galiciai legfelső bíróság bejelentette, hogy a mozdonyvezetőt hivatalos eljárás és vizsgálat alá vonták. Korábbi sajtóinformációk szerint a vezető elismerte, hogy jóval túllépte az érintett vonalszakaszon megengedett sebességet. Az egyik legsúlyosabb európai vasúti szerencsétlenségből mindkét mozdonyvezető sértetlenül került ki.

A Renfe spanyol vasúttársaság elnöke azt közölte, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és a baleset napján esett át felülvizsgálaton. Julio Gómez-Pomar Rodríguez egy kereskedelmi rádiónak azt mondta: "Amit tudunk, az, hogy a vonatnak nem volt műszaki problémája, és azon a reggelen volt felülvizsgálaton".

Hozzátette, hogy ezeket a szerelvényeket minden megtett 7500 kilométer, majd 50 ezer kilométer, majd 150 ezer kilométer után felülvizsgálnak. Ez esetben rendben voltak a karbantartását és felülvizsgálatát tanúsító okmányok.

A szerdai katasztrófa az egyik legsúlyosabb Spanyolország történetében. Mintegy hetven éve, 1944-ben egy Galiciába tartó vonat egy alagútban ütközött egy másik szerelvénnyel. Hivatalos adatok szerint 78 ember halt meg, de a spanyol sajtó szerint a Franco-rezsim eltitkolta a valódi nagyságrendet, és a halálos áldozatok tényleges száma elérte az ötszázat is. Egy másik szerencsétlenségnek 1972-ben 77 halálos áldozata volt, amikor Spanyolország déli részén kisiklott a Cádiz és Sevilla között közlekedő vonat.

A tragédia pillanata:

A helyszínen

Képgaléria: elpais.com

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére