Szent Márton emlékév: már áprilisban is megkezdődnek a programok

szróbert • 2014. április 11., péntek •
Az érdeklődés már most nemzetközi szintű – hangzott el a Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére rendezendő jubileumi ünnepségsorozat tervezett programjairól tartott szombathelyi sajtótájékoztatón. Az április 10-i eseményen a frisss.hu megtudta, hogy a Szombathely MJV Önkormányzata már 2014-ben is különböző programokkal, eseményekkel készül a jubileumi emlékévre, amelyek közül az első a Szent Márton erdőben egy, Szombathely és Ják közötti pihenőhely kialakítása és a hely felszentelése lesz, április 26-án.
Szent Márton emlékév: már áprilisban is megkezdődnek a programok

"Szent Márton születésének 1700. évfordulójáról 2016-ban egész Európában megemlékeznek. A jubileum kapcsán Szombathely MJV Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegye is megkezdte az előkészületeket az emlékév közös megünneplésére. Az eredményesebb működés érdekében a Polgármesteri Hivatalon belül megkezdte tevékenységét a Szent Márton Programiroda. Az iroda célja a sokrétű és szerteágazó feladatok összefogása mellett a többi intézményi, civil és egyházi szereplők által nyújtott tevékenységek, szolgáltatások harmonizálása" – kezdte tájékoztatóját Szommer Ildikó, a Szent Márton programiroda vezetője.

Hozzátette: "egy jubileum mindig jól jön a város életében, hiszen ilyenkor össze lehet foglalni az eseményeket, ilyen lesz Szent Márton születésének 1700. évfordulója is. Ebben a városban nagyon jó élni, engem – személy szerint is – lelkesít a feladat és a kultusz üzenete, mely a ma embere számára is lefordítható. A programok úgy állnak össze, hogy minden korosztály számára üzenetet hordozzanak. 
Idén a tanítást szolgálják a programok, melyek fókusza a november 3-16-ig tartó  rendezvénysorozat lesz. Civil szervezetek és önkéntesek is bekapcsolódnak majd."  

Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón elmondta: "Szent Márton Európa egyik legnépszerűbb szentje, kinek kultusza már a középkorban elkezdődött. Olyan szellemi többlet, melyet édes teherként viselünk, hiszen mi is Szent Márton szellemi örökösei vagyunk. A város kötelessége a szellemiség őrzése, azért is, mert Savaria=Szombathellyel. Az évfordulóra méltó ünnepségeket szervezünk, a város és az egyház összefog és világméretű eseményeket tervezünk és bonyolítunk majd le. A miniszterelnöknek írt levelünkben azt kértük, hogy 2016-ot nyilvánítsa az állam Szent Márton évnek és hívjuk meg Őszentségét, Ferenc pápát is. Nyolc milliárd forint összegű fejlesztéseket és programokat tartalmaz a terv." A polgármester azt kérte a sajtó megjelent képviselőitől, hogy vigyék tovább Szent Márton kultuszát.

"A Szombathelyi Egyházmegye elsősorban szakrális, egyházi vonatkozású programokat tervez, továbbá kulturális és protokolláris eseményeket is. A sokszínű kínálat az egyházi, világi, civil szervezetek és intézmények együttműködésével lesz teljes és tartalmában gazdag" – mondta el bevezetőjében dr. Veres András.

"Az Egyházmegye felállította a jubileumi év eseményeit előkészítő bizottságát, rajtuk keresztül pedig folyamatos kapcsolatot tartanak intézményeikkel, civil szervezeteikkel" – tette hozzá a megyéspüspök. 

Veres András megyéspüspök, a szombethelyi egyházmegye főpásztora kiemelte: "Az érdeklődés nemcsak hazai, hanem nemzetközi szintű. Az egyházmegye is létrehozott egy hivatalt a szervezőmunka érdekében, de két éve már a Szent Márton társaságot is létrehoztuk. A zarándokiroda azt a célt szolgálja ki, hogy gyakorlatban végezze el a munkát. Célunk lett mind a hívő, mind a nem hívő emberek megszólítása. Felemelő szeretet az a szellemiség, amit éreztetni szándékozunk, de a szolidaritás, a másik emberre való odafigyelés is fontos lesz."

A megyéspüspök azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzattal közösen igyekszik az egyház mindenkit megszólítani, s ebben a konferenciák, a kiállítások, és a sportrendezvények is eszközként szolgálnak majd.

A frisss.hu azt is megtudta, hogy Őszentsége azonnal elfogadta a hivatalos meghívást, de csak jövőre, 2015-ben válik nyilvánvalóvá, hogy mikor érkezik Szombathelyre Ferenc pápa. A legvalószínűbb, hogy 2016 tavasza és ősze között látogat ide.

"A XXI. század egyik legfontosabb üzenete a közös értékek megbecsülése, osztozás a vízen, a táplálékon, a környezeten, a közös természeti, szellemi és kulturális örökségen. A közös értékek iránti felelős szemlélet Európa Tanács általi elismerése lehetővé tette, hogy a Tours-i Szent Márton Kulturális Útvonal (európai személyiség, közös értékek) révén megoszthassuk gondolatainkat európai értékekről és hatásukról a majdani és a jelenlegi európai kontextusban" – mondta Maurer Péter, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója. A Szombathelyi Egyházmegye Szent Márton Bizottságának koordinátora hozzátette: nagy ívű beruházás ez. Az építkezés 2015-ben lezárul, ám a lelki építkezés sokkal tovább tart majd. A beruházás azt jelenti, hogy a székesegyház két tornya és homlokzata, a tér és a Szent Márton templom újul meg. Az idő sürget, hátra van a tervezés, a kivitelezés, de ennek is be kell fejeződni 2015 végéig.

A jelentős programokról megtudtuk, hogy a lelki építkezésnek megfelelően két nagy zarándoklat lesz, 2015-ben Tours, 2016-ban pedig Szlovénián keresztül Olaszország lesz a cél. A programok mindig novemberrre fókuszálnak, de lesznek 2-3 napos sportrendezvények és konferenciák is. Emellett 2015-ben Rönökön szlovén, magyar, osztrák határmenti találkozót, 2016-ban pedig Ákos koncerttel fűszerezett ifjúsági találkozót is szerveznek.

A frisss.hu azt is megtudta, hogy a Szent Márton ereklye körbeindul 2014 novemberében és 2017-ben érkezik vissza ide, Szombathelyre. A programban a tours-i egyházmegye is részt vállal.

A helyszínen megtudtuk, hogy az idei első program április 26-án, a Szent Márton erdőben lesz, Szombathely és Ják között egy pihenőhelyet alakítanak ki, majd fel is szentelik azt.

A program költségvetéséről a frisss.hu megtudta, hogy idén 25 millió forint áll az iroda rendelkezésére. A teljes büdzsé nyolc milliárd forintos, melyre már a kormányelőterjesztés is megszületett.

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére