Rendezők, akik a kamera túloldalán is kipróbálták magukat

Frisss/redcarpet • 2017. március 07., kedd •
A Star Wars, a Gyűrűk ura, a Nekem nyolc és a Watchmen direktora is cameózott egy keveset.
Rendezők, akik a kamera túloldalán is kipróbálták magukat

Attól, hogy valaki jó játékos volt, még nem biztosan válik jó edzővé. Ugyanez igaz lehet a filmvilágra is. Kivéve, ha a helyet Hollywoodnak hívják, itt ugyanis bármi megtörténhet. Még az is, hogy a kamera előtt idegenül mozgó rendezők néhány jelenet kedvéért színészi babérokra törnek. De ezt persze nem mindenkinek sikerült emlékezetessé tenni...

Nagyon sok színész vállalkozik arra, hogy kipróbálja magát rendezőként is. Ben Affleck például belekóstolt már a forgatókönyvírásba és állt már a kamera mindkét oldalán. Viszont több nagy rendező sokáig ellenállt a kísértésnek, hogy több évtized után porba hulljon a renoméjuk.

Kezdjük a kirándulást a Nekem nyolc című vígjátékkal, amelyben Tim Robbins és Martin Lawrence bohóckodik másfél órán át. A kritikusok lehúzták, a rajongók pedig imádták az alkotást Steve Oedekerk számára pedig meghozta az ismertséget. Azt már kevesen tudják róla, hogy ebben az alkotásban kipróbálhatta magát színészként is. A nézők a bolondos, táncos lábú biztonsági őrként emlékezhetnek rá, a rendező pedig élete egyik legszebb emlékeként idézi fel a jelenetet.

 

George Lucas egy életre bebetonozta magát a legnagyobb rendezők közé. A Star Wars olyan sikeres vállalkozásnak bizonyult, hogy már a harmadik trilógiát készítik. A direktor korszakalkotót nyújtott technológiai értelemben és a forgatókönyvet azóta többen is felhasználták saját ötletük felvirágoztatásában. Azonban Lucas az élő példája annak, hogy a legnagyobbak is tudnak hibázni. A Csillagok háborúja megálmodója ugyanis a Sith-ek bosszúja elkészítésekor önmagára is osztott egy szerepet. A rendező a Jedik bukásának történetét elmesélő alkotásban Baron Papanoidaként sokkolja a nézőket.

 

Igazi kemény katonaként feszített Zack Snyder. Ha nem emlékszünk rá kapásból, az nem a véletlen műve, hiszen inkább rendezőként ismerhetjük a nevét. Pedig vele is megtörtént, hogy elcsábult és statisztaként ugrott át a másik oldalra. A Watchmen remek film lett, de aligha az ő színészi alakításának köszönhetően.

 

Végezetül jöjjön ismét egy nagyágyú. A Gyűrűk urával szerzett ismertséget Peter Jackson, aki azóta több filmhez is adta a nevét. Azt azonban kevesen tudják, hogy a pocakos, szakállas úriember szintén beállt a színészek sorába. Ráadásul esetében három különböző karaktert kell feljegyezni J. R. R. Tolkien klasszikusát illetően. Sauron segítője volt a haramiák vezetőjeként, a Helm-szurdokban bátran harcolt az orkok ellen és ő formálta meg azt a Bree-ben élő lakost, aki egykedvűen eszegette a répát.

Ha nem is a színésztudásukért, de rendezőként nyújtott teljesítményükért bizonyára szívesen emlékeznek rájuk a filmrajongók.

közösség

további frisss

lap tetejére