Okosak, szépek, fiatalok és diplomások (képgalériával!)

szróbert-HCs • 2014. július 11., péntek •
Az egyetem ebben az esztendőben is a jövőt építette – hangzott el a Savaria Egyetemi Központ diplomaosztó ünnepi tanácsülésén, melyet az AGORA-Savaria Filmszínházban rendezték. Amellett, hogy az egyetem idei tanévét értékelték, kitüntetéseket és diplomákat is átadtak. Fotóriporter kollégám a péntek délelőtti eseményt örökítette meg.
Okosak, szépek, fiatalok és diplomások (képgalériával!)

A szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja ünnepélyes tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora mondott ünnepi beszédet.
Jövőt építünk – hirdeti az egyetem jelmondata. És noha, a felsőoktatás nem dúskál a forrásokban, mégis 39 mesterszakunk van, köztük az egy osztatlan szak, az erdőmérnöki kar is - kezdte mondandóját a rektor. 
Faragó professzor bejelentette: csaknem 300 szakon tanulhatnak a diákok az egyetemen. A magyar felsőoktatási szakbizottság támogatta a gépészmérnöki kar indítását, melyet szeptemberben meghirdetünk és 2015/2016-ban el is indítunk. 
Ezt követően kiemelten megköszönte a polgármesternek és a kormánymegbízottnak is, hogy segített az új kar beindításában. 
Az egyetem rektora az idei tanév sikerei között említette, hogy sszesen 2,8 milliárd forintot nyertek 39 pályázaton, emellett a TÁMOP projektek konzorciumi vezetőjeként, illetve sikeres KEOP pályázatok résztvevőjeként is jegyzik az egyetemet. Jelenleg is bírálat alatt áll a gépészmérnök életpályamodellel foglalkozó projektünk - tette hozzá. 
Az egyetem ebben a tanévben is a jövőt építette. 250 aktív együttműködést ápol a SEK. Többek között iraki, thaiföldi egyetemi kapcsolataink is vannak. Emellett nem kevesebb, mint 15 ország felsőoktatási intézményeiben képezhették tovább magunkat tanáraink, illetve szerezhettek nemzetközi tapasztalatokat. Ugyanakkor egyetemnek nemcsak lenni, de annak látszani is szükséges. Ezért aztán nyugdíjas egyetemet, de területfejlesztési szabadegyetemet is szerveztünk - fűzte hozzá prof. dr. Faragó Sándor. 
A múlt évben 47 kiadványt szerkesztettünk, adtunk ki. A TDK konferenciákon százharminc, köztük két első helyezést értek el hallgatóink, de a sportban is sikereket értünk el.  
A diplomaátadás a gyermekkori álmok megvalósulása. A diploma az egyetemi lét célja, oka, következménye, együttes produktuma a tanárok, a diákok és a szülők erőfeszítésének. Az öröm azonban csak pár napig tarthat, hiszen várnak az élet kihívásai.
A rektor kiemelte: idén 1777-en tettek záróvizsgát, közülük 1156-an vehetik át diplomájukat. Ez az adat a SEK összességében: 2653, illetve 1718. A hat doktori iskolánkban összesen 30 új doktort avathatunk, ebből 12 saját kari állományból kerül ki, 13-an habilitáltak az egyetemen, tehát 7-tel több habilitált és 12-vel több phd. fokozatú tanárunk lett 2013/2014-ben.
Miután a rektor bejelentette, hogy egy kormánydöntés értelmében el kell búcsúzni a székesfehérvári geoinformatikai kartól, s ezzel egy 42 éves történet zárul le, minden, az egyetem érdekében hatékony segítséget nyújtó városnak, kiemelten Szombathelynek és személyesen Puskás Tivadar polgármesternek külön is megköszönte a támogatást. A 2013/2014-es tanévet bezárom, jó szerencsét - mondta végül. 
Ezt követően Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK elnök-rektorhelyettese beszédében azt hangsúlyozta, hogy ma és holnap több élet érkezik fordulópontjához. 
A tudás az olyan érték, melyre jövőt lehet építeni. A legmagasabb szintű képzésben részesültek, mégis most azt kérem, hogy jegyezzék meg azt az örök igazságot, hogy ,,Sokat kell tanulni ahhoz, hogy az ember megtudja, milyen keveset is tud".
A kitüntetéseket a rektor és az elnök-rektorhelyettes adta át. Prof. emeritus kinevezést vehetett át dr. Gáspár Mihály. dr. Kiss Gyula, és prof. dr. Tallár Ferenc.
Kiváló tanulmányaiért alma mater kitüntetésben részesítették Rozmán Kristóf magyar alapszakos bölcsészt, Varga Richárd okleveles magyar-történelem tanárt, Lovász Lilla másodéves biológia alapszakos hallgatót. Vincze Csilla magyar alapszakos bölcsész rektori dicséretben részesült.
Az ünnepélyes fogadalomtétel során elhnagzott, hogy a friss diplomások méltó tagjai lesznek hazánk értelmiségének.
A diplomákat Horváthné dr. Molnár Katalin, a SEK elnök-rektorhelyettes, Dr. Antonio Donato Sciacovelli, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánja, és Dr. habil. Gyurácz József, a Természettudományi Kar dékánja adta át.
Kitüntetéses diplomát Joó Gabriella andragógus, Fonyódiné Samu Gabriella okleveles magyar tanár, Horváth Andrea okleveles történelem tanár, Tihanyi Viktória okleveles pedagógia tanár, és Nagy Adrienn történelem alapszakos bölcsész vehetett át. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére