Nemcsak könyv, hanem film is készült Győrváry Edit, a szombathelyi karitász megalapítójának életéről

frisss.hu - Fotó:Tóth Arnold • 2016. november 27., vasárnap •
Könnyek közt emlékeztek meg róla, a Híres szombathelyi nők című könyvsorozat 16. kötetének bemutatóján.
Nemcsak könyv, hanem film is készült Győrváry Edit, a szombathelyi karitász megalapítójának életéről

Péntek este mutatták be a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián a Híres szombathelyi nők című könyvsorozat 16. kötetét, azon keresztül Győrváry Edit főnővér, hitoktató, a karitász megalapítójának életét.

Elsőként az Őrvidék Ház igazgatója és egyben a könyv kiadója, Farkas Csaba köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, nagy öröm, hogy már a 22 kötetesre tervezett sorozat 16. kötetét is a kezükbe vehetik az olvasók.

Ezután Puskás Tivadar polgármester kapott szót, aki beszélt arról, hogy a könyvsorozat még 2012-ben indult el dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnökének kezdeményezésére.

„A sorozat a helyi értékeket mutatja be és azokat a nőket, akik a város számára hasznos tevékenységet végeztek. Győrváry Edit, a szombathelyi kórház volt diétás főnővére és hitoktató, az emberek önzetlen segítését tartotta a legfontosabbnak. Így a kötet kapcsolódik a Szent Márton évhez is, hiszen ő is a rászorulók megsegítésének szentelte az életét” - mondta el.

Dr. Takátsné dr. Tenki Máriától, a sorozat elindítójától azt is megtudtuk, honnan jött az inspiráció ehhez.

„Édesanyámat mindig különösen érdekelte a nők és a történelem viszonya, hogy ők milyen tetteket hajtottak végre. Emellett a férjem is sokat mesélt az itt élő nőkről, akik sokat tettek a városért” - mondta el.

Maurer Péter, a Martienum igazgatója könnyek között emlékezett meg Győrváry Editről.

„Kőszegen nőttem fel, de Edit néni sok helyen megfordult, így már tizenéves koromban megismerhettem. Valódi közösséget épített, fiatalok, szenvedélybetegek és rászorulók között. Ezek az emberek mind-mind ott voltak a temetésén és egy emberként búcsúztak el tőle” - mondta el.

Ferenczy Gyöngyi a mű egyik írója beszélt arról, hogy Győrváry Edit alázatos munkájával rengeteg rászorulónak jobbra fordult a sorsa. „Az alakja a mai napig inspirálja azokat, akik önkéntességet vállalnak” - tette hozzá.

Lovass Tibor, a könyv másik szerzője köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kötet elkészüléséhez. Továbbá elmondta azt is, hogy Edit néni egy igazi, belevaló nő volt, akinek - ha az emberek segítéséről volt szó - nem léteztek szabályok. Teljes erejével igyekezett jobbra fordítani mindazok életét, akik valamilyen problémával fordultak hozzá.

A bemutatón azt is megtudtuk, hogy a könyv alapján egy film is készült, így archív felvételek segítségével ismerhetjük meg még jobban Edit néni kivételes, derűs személyiségét és munkáját.   

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére