Kemény edzéssel és dagadó izmokkal tér vissza az egykori bajnok

PCS/Frisss/JZS - fotó: Bodorkós Máté, GYM.hu • 2017. április 18., kedd •
Bochoda Benjámin hosszú kihagyást követően határozta el magát és szeretné ismét meghódítani a csúcsokat.
Kemény edzéssel és dagadó izmokkal tér vissza az egykori bajnok

Sokan kifigurázzák a testépítést, talán a sok tévhit és az előítélet miatt. Az viszont kétségtelen, hogy kemény munka és sok lemondás nélkül szinte lehetetlen eredményt elérni. Az alapok ismerete még önmagában kevés, ha nincs meg az a szükséges plusz, ami megkülönbözteti a győztest a többi versenyzőtől.

Bochoda Benjámin neve talán nem ismeretlen a vasi sportbarátok számára. A 25 éves szombathelyi fiatalember gyerekkora óta sportol, majd a sikerei csúcsán gondolt egy merészet és szüneteltette karrierjét, egészen mostanáig. Megérett benne egy elhatározás és elszántabb, mint valaha. Figyelem emberek, lehet Ő lesz a következő országos bajnok!

Kicsit idézzük fel a gyerekkorodat és azt is, hogy kerültél kapcsolatba a testépítéssel, hiszen a legtöbb kisfiú inkább a labdasportok közül választ egyet.

Abban biztos voltam, hogy sportolni szeretnék és a környezetem is úgy vélte, hogy valahogy le kell vezessem a felesleges energiáimat. Nagyon mozgékony, eleven gyerek voltam, ráadásul szüleim elmondása alapján jó testfelépítésem volt. Ezért édesapám egyszer levitt az edzőterembe és ott ragadtam. Teljesen elvarázsolt ez a világ. Aki kicsit is ismeri ezt a sportágat, annak a Vörös Zoltán neve fogalom. Rám is óriási hatással volt a megjelenése. Így minden szabadidőmet a teremben töltöttem, elsajátítottam, amit kellett és elkezdtem tudatosan fejleszteni magam.

Schwarzenegger és Vörös Zoltán inspirált abban, hogy kipróbáld magad az elit versenyzők között?

Természetesen, óriási motivációs erőt adott ez a két férfi. Az amerikai színész pedig hétszeres Mr. Olympia volt, így nem csoda, hogy próbáltam odafigyelni mindenre.

Mire gondolsz pontosan?

Arra elsősorban, hogy ez a sport teljes életmód-, és szemléletváltással is jár. Folyamatos, kemény edzés és minden izomcsoportot meg kell dolgoztatni. A versenyidőszakban például 2-3 hónapos diétát kell tartani. Oda kell figyelni a vízfogyasztásra is, hogy elérjük a megfelelő állapotot. Nagyon kell ügyelni a testfelépítés mellett arra is, hogy a bőr megfelelően kiszáradjon, az izmok jól kidolgozottak és szimmetrikusak legyenek.

Mikor döntöttél a versenyzés mellett?

Jó pár éve már. Talán 2011-ben kezdtem kacérkodni a gondolattal, aztán az első megmérettetésen már aranyérmet szereztem. Ekkor tudtam, hogy jó úton vagyok. A szegedi Világkupa kvalifikáción második helyet szereztem meg. Ausztriában szintén ezüstérmes lettem, pedig arra a versenyre csak nézőként érkeztem. Mustafa Mohammed, a már visszavonult Mr Universe bodybuilder győzött meg, hogy ott a helyem a színpadon. A hat versenyző közül úgy lettem második, hogy felkészülési időszakban voltam.

Miért döntöttél a visszavonulás mellett, hiszen még most is szemtelenül fiatal vagy?

Egyrészt nem volt már meg az a motiváció, mint az elején. Kicsit elfáradtam fejben és lélekben. Aztán igyekeztem megteremteni a megfelelő életteret is. Ausztriába jártam dolgozni, fontos volt, hogy biztos anyagi háttérrel rendelkezzek. Viszont nem visszavonultam, csak szüneteltettem a karrierem.

Akkor hamarosan láthatunk a színpadon?

Valahogy úgy. Már a felkészülést megkezdtem és keményen dolgozok, hogy a május közepén megrendezendő budapesti versenyre kirobbanó formában legyek. Persze nem egyszerű ezt munka mellett csinálni, de összeállítottam egy menetrendet, amelyhez szigorúan tartom magam. Hajnalban edzés, aztán irány Ausztria, hazaérve ismét felkeresem a konditermet. Emellett odafigyelek a táplálkozásra is, mert ez is kulcsfontosságú a verseny sikerességének szempontjából.

Mennyire okozhat problémát egy-egy sérülés?

Talán az egyik legnehezebb sportágról beszélünk és nem a súlyok miatt. Nagyon kevés olyan mozgásforma van, amely ennyire igénybe venné az izmokat. Mondhatjuk nyugodtan, hogy a kislábunk ujjától, egészen a nyakig bezárólag bármi megsérülhet. Izomhúzódás, szakadás nélkül szinte lehetetlen egy pályafutást lezárni. A testrészek közül pedig a derék a legkényesebb, szóval nagyon oda kell figyelni.

A környezeted, hogy fogadta a visszatérésednek ötletét?

Nagyon örültek neki és természetesen támogatnak. A feleségem pedig ott segít nekem, ahol tud, igazi támaszom. Ha kell, megcsinálja az előírtaknak megfelelő étrendem, de lelkileg is segíti a felkészülésem. Nagyon szerencsés vagyok, mert olyan emberek vesznek körül, akik mindenben segítenek, így nekem csak a felkészülésre és a versenyzésre kell odafigyelnem.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére