Ha július eleje, akkor itt a magyar dinnye!

MTI-mno.hu • 2014. július 10., csütörtök •
A magyar dinnye összetéveszthetetlen íze a kiváló magyar klímának és a nemesítésnek köszönhető, amellett, hogy remek szomjoltó, vitaminokban is igen gazdag. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint talpra állt a magyar dinnyetermelés. A kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyének majdnem a fele a külföldi piacokra jut.
Ha július eleje, akkor itt a magyar dinnye!

A nemesítésnek és a kiváló magyar klímának köszönhetően ízletes a magyar dinnye, ez különösen igaz az idei termésre – mondta el az mno.hu-nak Mártonffy Béla. A Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke szerint az összetéveszthetetlen íz titka a jó sav-cukor arányban rejlik. A külföldi dinnye csupán édes, a magyar viszont jóval különlegesebb ízű, nemhiába annyira keresett a német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv, sőt még az orosz piacon is – emelte ki a szervezet elnöke.

A dinnye nemcsak vitamindús, de kicsi az energiatartalma is, így fogyókúrázóknak is kiváló választás. A nemesítési eljárásoknak és a hazai több száz évre visszatekintő, tradicionális termelésnek köszönhetően a dinnye az egyik legkeresettebb gyümölcsként fogyasztott zöldség. Korábban Magyarországon a Jászság volt a termelés centruma, ma már az ország minden táján termesztik: Békés, Baranya, Ormánság, Tolnai tájkörzet, Heves-Jászság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdúság. A magyar dinnye július elején kerül a piacra, és annak köszönhetően, hogy az országban időben eltolódva érik, szinte szeptemberig bátran vásárolható.

A dinnyetermesztés Magyarországon 8-10 ezer családnak ad megélhetést, és a tíz milliárdot is eléri az éves termelési értéke – mondta Mártonffy. Az utóbbi években komoly fejlődés történt az ágazatban, míg 2011-ben a korábbi 10 ezer hektárról – 2003-ban a harmadik legnagyobb dinnyetermelő volt hazánk Európában – 4700 hektárra esett vissza a termelés, addig ezt 2014-re sikerült újra 6000 hektárra visszatornázni – hangsúlyozta a FruitVeB elnöke. Mint azt a szakértő elmondta: ez nagyban köszönhető a nemzeti dinnyeprogramnak, amely Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő vezetésével indult, és amelynek legfőbb célja, hogy a jó minőségű magyar dinnyét megfelelő áron sikerüljön értékesíteni, továbbá, hogy növekedjen a hazai fogyasztás.

 

közösség

további frisss

lap tetejére