Duálgép, a jövőbiztos mérnökképzés

Szita Róbert • 2015. július 12., vasárnap •
Szeptemberben indul a várva-várt gépészmérnők-képzés Szombathelyen. A frisss.hu Horváth Béla professzort, a NYME intézetigazgatóját, a képzés szakmai vezetőjét kérdezte.
Duálgép, a jövőbiztos mérnökképzés

Fotó: Horváth Csaba

Honlapunk már megírta, hogy „A szombathelyi duális gépészmérnöki képzés fejlesztése, együttműködve a kiemelt járműipari központ gazdasági hálózatával” című projekt megvalósításához közel 400 millió forint összegű támogatást ítéltek az egyetemnek és konzorciumi tagjainak, a Nyugat-Pannon Járműipai és Mechatronikai Központnak, illetve a Szombathelyi Képző Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-nek.
A képzést duálgépnek keresztelő egyetemi tanárt, Horváth Bélát kérdeztük a részletekről. 

Professzor Úr! Mi a projekt fő célja?
Azt szeretnénk, hogy a Nyugat-Pannon Térség gazdasági szereplőinek elvárásaihoz, a térség társadalmi céljaihoz igazodva megteremtsük a szombathelyi Gépészmérnöki BSc képzés területén a duális képzési rendszer alapjait, nemzetközi, és hazai duális képzések tapasztalatainak felhasználásával, ezzel hozzájárulva az Egyetem, a konzorcium tagjai és az együttműködő partnerek gazdasági fejlődésben vállalt szerepének erősítéséhez, a regionális-térségi munkaerő-piaci igények kielégítéséhez.

Mit jelent ez a szakma és Szombathely számára?
A gépészeti területen már Magyarországon is számos példa van duális képzésre. A szakképzés szintjén jól bevált gyakorlata van hazánkban, míg a felsőoktatás szintjén viszonylag nagyok a különbségek. Az is jól látszik, hogy nagy igény főleg a műszaki területhez kapcsolódik. 
A Nyugat Pannon Térségben járműipari és beszállító cégek vannak nagy számmal, s a kvalifikált és gyakorlati tapasztalattal rendelkező mérnökre mindig igény van, a duális képzés megvalósítása rendkívül fontos és időszerű volt. Ennek feltétele, hogy a tehetséges fiatalokat helyben képezzük ki és itthon is tartsuk őket, ebben a régióban. 
Szakmailag mindenképpen azt jelenti, hogy ebben a városban, illetve térségben is megjelennek gépészmérnökök, ennek következtében pedig a térség meghatározó iparvállalatai számára kinyílik a fejlődés és az eredményes működés lehetősége.

Ezek szerint megszűnhet az elvándorlás?

Eddig a fiatal gépészmérnökök, még, ha szombathelyiek voltak, akkor sem jöttek vissza Szombathelyre dolgozni. A statisztikák szerint a térségből elszármazottak alig 10%-a vállalt itt munkát. Ez nagyon kevés, és nem elég, hogy a térség iparvállalatait előbbre vigye. A megoldás érdekében született az a döntés, hogy a gépészmérnök-képzés – még az idén ősszel – duális formában Szombathelyen is elinduljon.  

A felvett hallgatók hol vehetnek részt a duális képzésben?
A 219 jelentkezőből 80 főt kerülhet felvételre. Közülük 50 fő a már ismert 6 nagy cégnél (LUK, Opel, BPW, iQor (korábbi Jabil AMS), TDK EPCOS, Delphi vehet részt a duális képzésben, amelynek a köre 3 újabb céggel bővült (Uniriv Kft. Csepreg, Roto Elzett Certa Kft. Lövő, IMS Connector Systems Kft. Sopron), amelyek további 9 hallgatót fogadnak. 

A jövőben is biztos lesz ez a pálya?
A műszaki életpályák ma rendkívül jövőbiztos pályák, ezért is szeretnénk a fiatalokat erre orientálni. Ez a magas szintű szakember-utánpótlás biztosítja a cégek számára a továbbfejlődés lehetőségét, s így szolgálja az egész régiónak a kiegyensúlyozott fejlődését. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére