Az igazság odaát van?!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 14., csütörtök •
Az igazságszolgáltatás és a média lesz a fő téma a jövő héten megrendezendő megyei jogásznapon.
Az igazság odaát van?!

Spitz János, a Magyar Jogász Egylet Vas megyei Szervezetének elnöke csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jubileumi rendezvény kellő eleganciával igyekszik majd megadni a tiszteletet Horváth Boldizsár egykori igazságügy-miniszter életútja előtt. A protokoll a köztéri szobor előtti koszorúzással kezdődik, ahol a megye jogászai hajtanak fejet a város méltán híres szülötte előtt. Idén nemcsak koszorúzás, valódi ünnepség lesz Horváth Boldizsár szobránál, hiszen Hende Csaba országgyűlési képviselő beszéde után a Horváth Boldizsár Informatikai Szakközépiskola diákjai adnak műsort, ezt követően pedig – az előzetes tervek szerint – 13 szervezet koszorúz majd.

Honlapunk a megyeháza címertermében megtudta, hogy a XX. Vasi Jogásznap tematikus szakmai programjában egyetlen téma szerepel majd, ez pedig: az igazságszolgáltatás és a média kapcsolatát állítja fókuszba. A szakmai program során nemcsak az igazságszolgáltatás prominensei mondják el véleményüket, de a média vezető személyiségei is szóba hozzák a két hatalmi ág között feszülő kérdéseket. 

Spitz János hozzátette: a kiindulópont az 1950-ben elfogadott római egyezmény lesz, amely a véleménynyilvánítással szembeni korlátozásokról, így az igazságszolgáltatás tekintélyét és pártatlanságát is érintő kérdésekről is rendelkezik. Emellett a kitüntetett szabadságjogról, mint alkotmányos jogról és a kommunikációs jogról is szó lesz. 
Azért nagyon fontos ez a téma – emelte ki a 42 éven keresztül ítélkező egykori bíró, - mert a média több esetben is önmaga ítélkezik, még az előtt, hogy az igazságszolgáltatás ezt megtette volna.

Spitz János azt is hozzáfűzte, hogy a média elsősorban a vélt vagy valós elképzeléseit kommunikálja, ugyanakkor a média által kialakított vélemény minden esetben hatással van az igazságszolgáltatásban dolgozókra is. 

A frisss.hu azt is megtudta, hogy a Hotel Claudiusban január 22-én lebonyolítandó jogásznap előadói között lesz Handó Tünde, a Kúria elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, Fekete Gy, Attila, a Népszabadság szerkesztője, és Borbély Zoltán volt szóvivő is. Az előadások esszenciáját pedig Sárközi Tamás professzor, a Magyar Jogász Egylet elnöke, tanszékvezető egyetemi tanár vonja meg. 

A sajtótájékoztatón Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas megyei Kormányhivatal igazgatója is részt vett, tőle tudtuk meg, hogy az előzetes információk szerint mintegy százötven vasi jogász részvételével zajlik majd a XX. Vasi Jogásznap. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére