Május 21.: A Magyar Honvédelem Napján

szróbert-MTI • 2014. május 21., szerda •
A honvédelmi miniszter szerint az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért. Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért - hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, május 21-én a Budai Várban. A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel. Budavár miénk! - idézett Hende Csaba a Kossuth Lajos által jegyzett 165 évvel ezelőtti hivatalos kormányközleményből. Hozzátette: Buda várából messzire látni, látjuk, hogy mi történt azóta a honvédséggel és a honvédek által.
Május 21.: A Magyar Honvédelem Napján

Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit - fogalmazott a miniszter.
Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években is bizonyította, minden időben és minden helyzetben lehet rá számítani. A 2010-es vörösiszap-katasztrófára, a múlt év márciusi hóhelyzetre, illetve a dunai árvízre utalva Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a jövőben is készen kell állni minden eshetőségre.

Hende Csaba a közeljövő feladatai közül a legfontosabbnak az V4-EU harccsoportban való méltó részvételt nevezte. Ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány az elmúlt hetekben úgy határozott, jelentős anyagi áldozatot vállalva továbbfejleszti a Magyar Honvédség Gripen repülőit, hogy azok alkalmassá váljanak a földi célok elleni csapásmérésre is.
Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

A Dísz téren szerdán tartott megemlékezés után a Honvédemlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Hende Csaba, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes, Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, valamint Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester.
Ezt követően koszorúzást tartottak a Fehérvári rondellánál, a Görgey-szobornál, az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással és ágyúlövéssel emlékeztek meg a diadalról. Délután a Fiumei úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál Kun Szabó István dandártábornok mond beszédet.

közösség

további frisss

lap tetejére