A kupaspecialista rekordbeállításától volt hangos az Európa

Frisss - fotó: bbc, independent • 2016. december 25., vasárnap •
Hullámzó teljesítmények, látványos mérkőzések jellemezték a 2016-os évet a második számú európai labdarúgó kupasorozatot.
A kupaspecialista rekordbeállításától volt hangos az Európa

Februártól decemberig rúgták a bőrt az Európa Ligában idén is. A 2015/16-os szezon elég érdekesre sikeredett, hiszen a sokak által lesajnált Klopp-csapat, a Liverpool igazi mészárlást rendezve gyalogolt be a fináléba. Útját az a Sevilla keresztezte, amely specialistának mondhatja magát az EL történetében. A 3:1-es spanyol siker történelminek mondható, hiszen Unai Emery vezetőedző háromszor emelhette magasba a trófeát, egyetlen csapattal érve el ezt a hőstettet. 

A nagy európai kupasorozatokat figyelembe véve a Bayern München BEK-triplája (1974–1976) óta nem volt olyan egyesület, amely egymás után háromszor tudott volna győzni. Már pedig a Sevilla képes volt erre a hihetetlen teljesítményre. 

Ami viszont biztos, hogy a spanyol csapat idén nem fogja növelni EL sikereinek számát, hiszen a Bajnokok Ligájában másodikként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Tehát a 2016/17-es szezonban nem lesz címvédés. Nézzük hát, kik lehetnek a Sevilla sikerének örökösei.

A hőn áhított serleg...

 

José Mourinho csapatát korán lesajnálták. Volt is miért, hiszen a Manchester United belefutott néhány kellemetlen vereségbe, pedig a Fenerbahce, Feyenord, Zorya fémjelezte kvartett nem épp megoldhatatlan feladat egy ekkora csapatnak. Ennek ellenére az utolsó fordulóig nyitott volt a továbbjutás kérdése.

Az ukrán Sahtar Donyeck 100%-os teljesítménnyel tudta le a csoportkört. Igaz, minden ellenfelénél erősebbek voltak - nem döntötte fel a papírformát a Gent-Braga-Konyaspor trió. 

A német Schalke, az orosz Zenit és az olasz Róma továbbjutása nem volt kérdés, ahogy a Fiorentináé sem. A kiscsapatok viszont nagyon előretörtek és meglepték a tehetősebb klubokat. Ki gondolta volna, hogy az izraeli Beer Sheva maga mögé utasítja a Southampton-Inter kettőst?! Hasonló bravúrt ért el az Osmanlispor, akik csoportelsőként tudták le az L-csoport küzdelmeit.

Pillanatkép a két kiesésre kárhoztatott csapat összecsapásáról, avagy ilyen egy Inter - Sothampton derbi

 

Persze hiba lenne lesajnálni ezeket az együtteseket, hiszen nem egyetlen találkozón dőlt el a továbbjutás kérdése. Másfelől a tavaszi rajtig lesz egy átigazolási szezon, amely lépéselőnyhöz juttathatja majd az anyagi stabilitással rendelkező riválisokat.

Februártól már a 16 közé jutás lesz a célja a csapatoknak, közte több pikáns párosítással:

Athletic Bilbao - APOEL
Legia Varsó - Ajax
Anderlecht - Zenit Szentpétervár
Astra - Genk
Manchester United - St. Etienne
Villarreal - AS Roma
Ludogorets - FC Köbenhavn
Celta Vigo - Sahtar Donyeck
Olympiakos - Osmanlispor
Gent - Tottenham
FK Rosztov - Sparta Praha
Krasznodar - Fenerbahce
Mönchengladbach - Fiorentina
AZ Alkmaar - Lyon
Beer Sheva - Besiktas
PAOK - Schalke 04

 

Tehát... folytatása következik, de már csak jövőre! Addig kárpótlásul íme néhány fantasztikus találat az EL-ből:

 

közösség

további frisss

lap tetejére