A jelszavak végnapjaikat élik, jön a biometrikus azonosítás

H.Maja - HVG • 2015. március 22., vasárnap •
A Microsoft legutóbbi bejelentése alapján várhatóan már csak idő kérdése, mikor térünk át a különböző privát tartalmaink jelszavakkal történő biztosításáról az úgy nevezett biometrikus azonosításra.
A jelszavak végnapjaikat élik, jön a biometrikus azonosítás

A Windows Hello egy olyan új funkció, amellyel személyesebbé és biztonságosabbá tehetik a felhasználók Windows 10 operációs rendszerüket. Biometrikus azonosításnak minősül az arcfelismerő program, vagy az ujjlenyomat olvasásra alkalmas, a számítógéphez csatlakoztatott kiegészítő. Bejelentkezéskor az elképzelések szerint csak rá kell néznünk a képernyőre, vagy ujjunkkal röviden „igazolni” kell magunkat a gép számára. A biztonságot növeli, hogy  a Windows Hello csak az adott számítógépen tárolja az azonosításhoz szükséges mintákat és nem egy távoli szerveren, ahol más is hozzáférhet.

Egy másik, szintén új bejelentés a Passport nevű programozási rendszer. Ezt elsősorban szoftver- és weboldal fejlesztők, IT menedzserek használhatnak majd azért, hogy a felhasználók biztonságosabban érhessék el a szoftvereket, szolgáltatásokat, appokat. A Passport a Windows Hellóra támaszkodik. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy miután a Hello hitelesítette valamelyik valamelyik biometrikus azonosítójával a felhasználót, jelzi a megfelelést a Passportnak, ami ezek után hozzáférést nyújt a sor oldalhoz és szolgáltatáshoz – jelszó nélkül.

Jó hír az újdonságoktól ódzkodóknak, hogy az új rendszer használatra nem lesz kötelező, tehát maradhatunk a jelszavas megoldásnál is.

Azért egy-két lépés még hátravan a teljes indulásig. Jelenleg hardver gyártó cégekkel folyik az egyeztetés, mert bár az eddigi ujjlenyomat olvasók várhatóan kompatibilisek lesznek az új rendszerrel, a legtöbb kameráról ez már nem mondható el. A Microsoft csupán egyetlen kompatibilis kamerát nevezett meg, ez az Intel RealSense 3D.

A Windows Hello és Passport célcsoportja alapvetően az egészségügyi szervezetek, kormányhivatalok, és egyéb kényes adatokat használó vállalatok, de természetesen ez nem zárja ki, hogy a magán szféra is profitálhasson a fejlesztésből.

közösség

további frisss

lap tetejére