Utazzon vissza az '50-es és '60-as évekbe a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállításán!

Frisss.hu - Fotó: nullker.hu • 2017. április 25., kedd •
A Helytörténeti Klub tagjai tárgyi felajánlásaival találkozhatnak az érdeklődők.
Utazzon vissza az '50-es és '60-as évekbe a Berzsenyi Dániel Könyvtár kiállításán!

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2017. április 27-én (csütörtökön) 17 órakor kiállítás nyílik Azok az 50-es, 60-as évek címmel a korszak tárgyi emlékeiből, melyeket a tavaly októberben megalakult Helytörténeti Klub tagjai ajánlottak fel.

A klubnak ez lesz az idei negyedik rendezvénye. Januárban női portréfotó kiállítás nyílt divattörténeti előadással, majd Torjay Valter művészettörténész volt a vendégünk, aki szintén a századfordulós fotográfiákról beszélt, de nem a divat, hanem a fotótechnika és fotótörténet szempontjából. Előző héten Feiszt György levéltáros tartott nagysikerű előadást Vas megyei legendák címmel, most csütörtökön pedig a tagok által behozott relikviákból nyílik retro kiállítás.

A behozott tárgyi emlékek és a könyvtár tulajdonában lévő fotók, plakátok, folyóiratok segítségével megpróbáljuk megragadni a kor hangulatát: egy kis időutazásra várjuk az érdeklődőket.

Ebben az időszakban honosodik meg a szovjet típusú nagypaneles házgyári technológia és átlagosan 20-40 ezer lakossal rendelkező lakótelepek épülnek a városok peremén, a faluban pedig megjelennek a kockaházak. A dolgozók szervezett üdültetéséről a szakszervezetek gondoskodnak (SZOT-üdülések) és státusszimbólummá válik a hétvégi telek. A lakberendezési tárgyak közül teret hódít a vitrines szekrény, a nappal kanapéként funkcionáló kihúzható ágy, a fotelek és puffok. A lakásdekorációt a megszámlálhatatlan porcelán figurák jelentik, a lakás központjában pedig a hímzett terítővel díszített TV áll. Ebben az időszakban váltja fel a jégszekrényt az elektromos hűtőszekrény és 1967-ben bemutatják a BNV-n a Coca-Colát. A városokban divat a kartonruha, az orkán- és ballonkabát és a nejlonharisnya, míg falun tipikus női viseletnek számít a mackóként emlegetett tréningnadrág, a kötött blúz és a műszálas anyagból készült ujjatlan ruha, az otthonka. A kozmetikumok közül az Opera Lux szappan jelenti a „csúcsot”, míg a takarításban a Rakéta porszívó. Az ünnepségeknek nélkülözhetetlen résztvevői a kisdobosok, úttörők és ifjúgárdisták.

A tárlaton többek között megtekinthető egy Mambó szalagos magnó, amely a hatvanas évek elejének népszerű készüléke volt, és amit a Budapesti Rádiótechnikai Gyár osztrák licenc alapján gyártott. Még az akkori slágerekben is megénekelték. Nagy darabszámban értékesítették, többféle verzió létezett belőle és 3300 Ft volt az ára. A megmaradt Hüsi-s csatos üveg is igazi kuriózum. A málnaízű szénsavas üdítőitalt a 60’-as évek elejétől az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (ÁFÉSZ) forgalmazta. Technikai eszközök közül megtekinthető egy, az Orion által 1957-1959 között gyártott Pajti rádió, négy különböző típusú telefonkészülék, egy Danuvia óra, egy Certo fényképezőgép és természetesen nem maradhatott ki a korra oly jellemző szovjet rádió-készülék márka, a Sokol sem. De az említetteken kívül számtalan tárgy várja a kiállításra ellátogatókat a hétköznapi életből, például gyermekjátékok, dísztárgyak, konyhai és fürdőszobai eszközök, taneszközök.

A tárlatot Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke fogja az érdeklődők figyelmébe ajánlani. A megnyitón részlet hallható majd az első magyar sztereofónikus hanglemezből, melynek érdekessége, hogy a számok közt Kudlik Júlia és Megyeri Károly ismerteti a hallgatókkal a sztereó térhangzás előnyeit és vezetik be a hallgatókat a sztereózás rejtelmeibe, humorosan.

Várunk tehát minden érdeklődőt április 27-én 17 órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

közösség

további frisss

lap tetejére