Új szenzorgyártó üzemet adott át a TDK Szombathelyen

• 2024. június 01., szombat •
A TDK Hungary Components Kft. három évtizedes szombathelyi történetének eddigi legnagyobb beruházásához kapcsolódóan egy új gyártóépületet adott át 2024. május 31-én. Az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalat új szenzorgyártó kapacitással bővül Vas megyében. A 2022. és 2026. között zajló teljes beruházás mintegy 26 milliárd forintból valósul meg, amelyhez a kormány 6,7 milliárd forintos támogatást nyújt.
Új szenzorgyártó üzemet adott át a TDK Szombathelyen

A több mint 26 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a vállalat mintegy 12 ezer négyzetméteren egy új gyártóbázist hoz létre, miközben jelenlegi, mintegy 2200 fős saját állományban foglalkoztatott munkatársi létszáma 250 fővel bővül majd. 
A május 31-én átadott beruházással a vállalat elsősorban az autóipari érzékelők gyártásához hoz létre gyártókapacitásokat. A fejlesztés olyan új alkatrészek gyártását célozza, mint az elektromos járművek akkumulátorhőmérsékletének érzékelése, belsőégésű járművek motor- és sebességváltó olaj hőmérsékletének érzékelése, valamint a légkondicionáló rendszereket szabályozó hőmérsékletérzékelők. A szombathelyi TDK hőmérséklet- és nyomásérzékelő üzletágának termékei az autóipari felhasználások mellett háztartási alkalmazásokba kerülnek beépítésre, mint a mosó- és szárítógépben, mosogatógépben használt hőmérsékletérzékelők, hűtőszekrényekben és fagyasztókban használt érzékelők, valamint fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerekben használt hőmérsékletérzékelők.

A nagyléptékű fejlesztési projekt hátterében az áll, hogy ezt megelőzően az érintett termékcsoport az Európai Unióban nem rendelkezett gyártó telephellyel, a konszernen belüli indonéziai telephely pedig a közeljövőben eléri kapacitásának korlátait. A vállalatcsoport a jelenleg tapasztalható trendek alapján jelentős igénynövekedést valószínűsít a szenzorok üzletágában. 

A szombathelyi TDK Hungary Components Kft.-ről

A TDK Hungary Components Kft. a világ egyik vezető elektronikai konszernje, a tokiói székhelyű TDK csoport tagja. A szombathelyi TDK Hungary Components Kft. a nemzetközi TDK csoport egyik legnagyobb európai fejlesztő- és gyártóközpontja az elektronikai alkatrészek és rendszerek területén. A 30 éve működő szombathelyi telephely az induktivitások és alumínium elektrolit kondenzátorok versenyképes fejlesztő- és gyártóközpontja, Európában és világszerte rendkívül sok autóipari megrendelő számára szállít termékeket. Szombathely egyik legnagyobb munkáltatójaként jelenleg mintegy 2200 főt foglalkoztat.

A TDK konszernről

A tokiói székhelyű TDK konszern a világ egyik vezető elektronikai vállalata, amely különféle műszaki megoldásokat nyújt a mai, okos eszközökkel felszerelt társadalom részére. A TDK cég széleskörű anyagismereti tapasztalataira támaszkodva „a holnap vonzása” jelszóval éllovasa a technológiai fejlődésnek, amely a társadalmi változások motorja. A TDK-t 1935-ben alapították azzal a céllal, hogy az elektronikai és a mágneses termékek számára kulcsfontosságú alapanyagként szolgáló ferriteket értékesítse. A TDK innováción alapuló, széles körű portfóliója magában foglalja a passzív elektronikai alkatrészeket, úgy mint kerámia-, alumínium-elektrolit és fóliakondenzátorok, de beletartoznak a mágneses, nagyfrekvenciás, piezo- és védelmi funkciót ellátó termékek is. A termékspektrum részét képezik továbbá az olyan érzékelők és érzékelő-rendszerek is mint a hőmérséklet-, nyomás-, mágneses mező és MEMS-szenzorok. Ezeken túl a TDK áramellátó rendszereket, valamint elektromos energia tárolására szolgáló egységeket, mágnesfejeket és egyéb termékeket is gyárt. A konszern termékeit TDK, EPCOS, InvenSense, Micronas, Tronics és TDK-Lambda márkanevek alatt értékesíti. A TDK a fejlett piacokra koncentrál az autóipar, az ipari és fogyasztói elektronika, valamint az információ- és kommunikációs technológia területén. A vállalat Ázsiában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában rendelkezik fejlesztő és gyártó telephelyekkel, valamint értékesítési irodákkal. A 2023-as gazdasági évben a TDK 16,1 milliárd USD árbevételt ért el, és mintegy 103 ezer munkavállalót foglalkoztatott világszerte.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére