Május 28-án Rábatöttösön startol a roncsderby szezon

Farkas Beni - Fotó: Frisss.hu • 2017. május 20., szombat •
Pintér Endre, az Auto-Crash elnöke és Hetyei Tamás, az első verseny egyik szervezője volt Farkas Beni vendége.
Május 28-án Rábatöttösön startol a roncsderby szezon

A május 14-ére meghirdetett vásárosmiskei roncsderbi futam, helyette május 28-án, Rábatöttösön kezdik meg a szezont. Pintér Endrével, az Auto-Crash Szombathely SE elnökével és Hetyei Tamással, a rábatöttösi verseny egyik szervezőjével beszélgetett Farkas Beni, a Frisss FM97.7 műsorvezetője.

F.B.: A 2017-es tervezetben összesen 7 futam szerepelt ezek közül végül mennyi kerül megrendezésre?

P.E.: Hát, nagy reményeink szerint az összes. Reméljük, hogy mindenhol adottak lesznek a technikai és az anyagi feltételek, ugye, ez a kettő dolog, ami igazából befolyásolhatja a versenyrendezést. De, úgy gondoljuk, hogy ez az év már úgy fog lezajlani, hogy nem lesznek már ilyen nagy akadályok a versenyrendezőségek előtt.

F.B.: Május 28-án Rábatöttösön kerül megrendezésre az első verseny, erről a pályáról pontosan mit tudhatunk?

H.T.: Ez egy teljesen új építésű pálya. Sajnos azért kellett elhalasztanunk a 14-ére tervezett versenyt, mert a régi pálya nem volt biztosított. Azonnal nekiálltunk egy új pályát intézni, teljesen a semmiből, pár hét alatt. Nagyon jól állunk, a pálya nyomvonala elkészült. Isten igazából egy nagyon szépen bekerített területen vagyunk, hangulatos pályának ígérkezik, a Zsennyei Tótól körülbelül 300 méterre. Reményeink szerint minél több ember kilátogat. Kicsit örülünk annak, hogy Szombathelyhez kicsit közelebb van, mert a régi pálya kiesett a város vonzáskörzetéből. Ennek ellenére tavaly év végén is egy egész jó kis versenyt tudtunk rendezni, szóval reméljük a legjobbakat.

F.B.: Kicsit hadd kérdezzek vissza erre a pályatervezésre, mert ez nagyon érdekesen hangzik, ahogy mondtátok, hogy teljesen a nulláról lett megépítve ez az egész. Ti találtátok ki a pálya nyomvonalát, vagy hogy kell elképzelni ezt a dolgot?

H.T.: Igen, a pálya nyomvonalát mi találtuk ki, a terület adottságaihoz képest - sajnos megint olyan területet találtunk, amin nem tudunk 800 méteres pályát kialakítani - viszonylag gyors és technikás pálya lesz azt hiszem. Sajnos a depó miatt el kellett vennünk belőle egy kis területet, de úgy tűnik, hogy mindent el tudunk helyezni úgy, hogy mindenki jól érezze magát, néző és versenyző egyaránt.

F.B.: Ahogy említetted, Szombathelyhez sokkal közelebb van ez a pálya, mint amit eredetileg Vásárosmiskére terveztetek. Pontosan hogyan lehet eljutni Rábatöttösre?

H.T.: Legkönnyebben Rum Kastély irányából közelíthető meg jobbra, de hogyha bemegyünk Rumba, akkor ki a horgásztó irányába, ez utóbbi tűnik az egyszerűbbnek.

F.B.: Ide a május 28-ai versenyre körülbelül hány versenyzőt vártok? Milyen futamok lesznek, erről mit tudhatunk pontosan?

H.T.: Mivel az év első versenye, valószínűleg mindenki nagy lendülettel indul neki ennek a dolognak, úgyhogy elég sok versenyzőt várok, 50-60 autóra gondolok.

P.E.: Én úgy gondolom a 60 minimum meglesz, de ettől az évtől változtak az indulási szabályok abban a tekintetben, hogy egy autóval több versenyző is indulhat több kategóriában. Valószínűleg az lesz, hogy ha van egy baráti társulat - mondjuk egy 3 fős társaság, akkor 3 különböző kategóriában ugyanazzal az autóval fognak menni. Persze, ennek a technikai részét is ki kell vitelezni, mert természetesen a versenyrendezés rovására nem mehet az, hogy várakoznak egyik kategóriában egy éppen akkor sofőrcserés autóra. Ezt végig kell majd gondolnia az adott versenyzőknek, de ez természetesen ki fog alakulni az év folyamán. Én úgy gondolom, hogy szép számú induló fogja megtisztelni ezt az új helyszínt.

F.B.: Termékeny év elé nézünk, 7 futamot terveztek az idei szezonban. Pontosan mit tudhatunk ezekről a futamokról?

P.E.: Hát, csodák csodája úgy gondolták, hogy ismét Szombathelyen lesz - több év után - a nyitófutam. Ez az idei évben úgy alakult, hogy a Tomiék részéről egy új helyszínnel bővült a bajnokság, és most természetesen ők rendezik a nyitófutamot. Ehhez minden maximális segítséget meg fogunk adni nekik. Utána pedig következik Szombathely, ami az Auto-Crash Szombathely szervezésében kerül lebonyolításra, a jól megszokott Szabadidőközpontban. Aztán ellátogatunk Kustánszegre, ez egy Zalaegerszeg melletti falu, ahol nagyon jó hangulatú versenyek szoktak lenni, nagyon népes nevezőlétszámmal. Ezután, mivel ekkor már a nyár közepén járunk majd, birtokba vesszük a Balaton-parti versenyhelyszíneket, oda látogatunk el és ott borzoljuk majd a kedélyeket a motorhangokkal.

F.B.: Május 28-án Rábatöttösön indul a verseny. Pontosan hány órakor kezdődnek a programok, mikor érdemes kilátogatni, ha a futamokat szeretnék élőben megtekinteni?

H.T.: A programok reggel 8-kor indulnak az időmérőkkel és valószínűleg a futamok dél körül már elkezdődnek, mert népes nevezőlétszámot várunk, úgyhogy pörgetni kell az eseményeket.

 

közösség

további frisss

lap tetejére